Гърция обяви, че ще стартира военни учения днес заедно с

...
Гърция обяви, че ще стартира военни учения днес заедно с
Коментари Харесай

Гърция, Кипър, Италия и Франция дрънкат оръжие в Източното Средиземноморие

Гърция разгласи, че ще започва военни учения през днешния ден дружно с Франция, Италия и Кипър в региона на Източното Средиземноморие, където средоточието на ескалиращото напрежението сред Гърция и Турция.

Съвместните учения южно от Кипър и гръцкия остров Крит ще продължат три дни, посочи гръцкото министерство на защитата, представено от " Франс прес ".

Откриването на огромни газови залежи във водите към Крит и Кипър провокира битка за енергийните благосъстояния и съживи старите съперничества сред членовете на НАТО Гърция и Турция.

Напрежението набъбна още повече, когато на 10 август Турция изпрати в оспорвани води изследователския транспортен съд Oruc Reis, съпроводен от военни кораби.

" Кипър, Гърция, Франция и Италия се споразумяха да разположат взаимно наличие в източното Средиземноморие като част от самодейността за четиристранно съдействие ", се споделя в известие на министерството на защитата.

" Напрежението и неустойчивостта в източното Средиземноморие ускориха разногласията по въпроси, свързани с морското пространство. "

Турция съобщи във вторник, че е подготвена за диалози с Гърция без предпоставки за разногласието.

Маслиновата клонка излезе преди неофициална среща на министрите на външните министри на Европейски Съюз в Берлин в четвъртък и петък, на която се чака Гърция да притисне блока, с цел да удари хапливи наказания против историческия си районен противник.

Но страните от Европейски Съюз биха предпочели да избегнат дразненето на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, а немският външен министър Хайко Маас се спря сред Атина и Анкара в опит да успокои реториката и да върне диалозите на път.

Маас, чиято страна е ръководител на ротационното председателство на Европейски Съюз, сподели на двете страни да обезвредят разногласието или да рискуват да провокират " злополука ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР