Гърция не е нито уплашена, нито тероризирана. Това заяви говорителят

...
Гърция не е нито уплашена, нито тероризирана. Това заяви говорителят
Коментари Харесай

Гърция не се трогва от заплахите на Турция за Егейско море

Гърция не е нито уплашена, нито тероризирана. Това съобщи представителят на гръцкото държавно управление Янис Иконому, представен от " Грийк рипортър ".

Изявлението му е във връзка Мевлют Чавушоглу, че Анкара няма да разреши на Атина да разшири териториалните си води даже с една миля в Егейско море.

Гръцкото държавно управление ръководи въз основа само на интернационалното право и националните ползи, акцентира Иконому и добави: " Тактиката на закани и провокации, която следва Турция, води до задънена улица, защото Гърция не е нито уплашена, нито тероризирана. Би било потребно турските чиновници да помислят за тази невъзможност и да не не престават по същия път и през новата година ".

Гърция е твърда в позицията си да разшири своите териториални води до 12 морски благи в Егейско море, както е ясно посочено от интернационалното право и по-специално от Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право.
 Чавушоглу предизвестява Гърция с война за Егейско море
Чавушоглу предизвестява Гърция с война за Егейско море

Разширяването на териториалните води на Гърция би представлявало мотив за война

Въпреки заканите на Турция, че разширението на гръцките териториални води би било причина за война, Атина не отстъпва от дългогодишната си позиция, че разширението на териториалните води до 12 морски благи е нейно неотменимо суверенно право.

Гърция обаче към този момент се въздържа да направи това, акцентирайки, че ще избере подобаващото време.

Турция се опълчи на сходен ход със закани и предизвести, че на процедура това ще трансформира Егейско море в гръцко езеро, което е casus belli - причина за война.

Въпреки че са съдружници в НАТО, Турция и Гърция са в спор от десетилетия по редица двустранни разногласия, в това число морските граници, припокриващи се искания към техните континентални шелфове и дългогодишният спор за Кипър.

По-рано тази година Гърция прикани своите западни съдружници да сложат завършек на подстрекателската изразителност на Турция с цел да не възникне още една обстановка, сходна на украинската.
 Турция предизвести Гърция да не си търси завършения - краят няма да е добър
Турция предизвести Гърция да не си търси завършения - краят няма да е добър

Анкара е срещу проектите на Атина да разшири териториалните си води в Егейско море
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР