Гърция иска България в Шенген. Това стана ясно след среща

...
Гърция иска България в Шенген. Това стана ясно след среща
Коментари Харесай

Новини за Радев от Атина: Гърция ни дава рамо за Шенген

Гърция желае България в Шенген. Това стана ясно след среща на президента Румен Радев с гръцкия му сътрудник Прокопис Павлопулос в Атина, съобщи Нова телевизия. Това е първото посещаване на Радев в Югоизточна Европа.

" Важното е това да го чуят и другите европейски страни”, съобщи българския държавен глава.

Членството на България в Шенген е единият фактор за стабилността в района. Другият е съдействието сред двете страни за прекъсване на незаконната миграция, битката против тероризма и връзките сред въоръжените сили на двете страни.

Освен българското участие в Шенген, двамата президенти разискаха и участието на общите ни съседки в Европейския съюз (Македония и Турция - бел.ред). В този случай обаче гръцкият държавен глава сложи значимото изискване - те да зачитат историята и културното завещание.

" Липсата на почитание към историята и цивилизацията е доказателство за неприятни намерения”, сподели Прокопис Павлополус и даде образец с църквата " Света София” в Истанбул.

Наскоро Гърция и Турция влязоха в дипломатически спор, откакто турските управляващи разрешиха през свещения месец Рамазан в базиликата " Света София " да се правят ислямски ритуали.

Двустранните бизнес връзки с Гърция

Двустранният стокообмен сред България и Гърция доближава 3 милиарда евро през 2016 година, стана ясно още по време на визитата на Радев.

" България и Гърция са свързани от стратегическо партньорство както в двустранен проект, по този начин и в границите на Европейския съюз и НАТО. Двете страни могат да бъдат образец за добросъседски връзки на Балканите, построени върху общите европейски полезности ", съобщи президентът ни.

Двете страни ще продължат да предизвикват контактите сред бизнеса, акцентира той. " Развитието на енергийните и транспортни връзки е от значително значение за увеличение на стокообмена и туризма ", сподели българският държавен глава.

Той прикани да се доизгради инфраструктурата на съществуващите гранични-контролно пропускателни пунктове и за градежа на нови.

През предходната година страната ни е била посетена от 1 100 000 гръцки жители, а 1 200 000 българи са избрали да почиват в Гърция.

" Това са действителни индикатори за положителните връзки сред двете страни. Милиони жители на двете страни свободно пътуват, почиват, работят и се образоват на територията на съседа ", посочи Радев.

Изграждането на междусистемна връзка сред газопреносните мрежи на Гърция и България, е от голяма важност освен за страната ни, само че и за района, е позицията на президента.

Радев прикани този план да се осъществя в плануваните периоди, което ще разреши диверсификация на източниците и на маршрутите за транспорт на природен газ както за България, по този начин и за страните от Централна и Югоизточна Европа.

Президентът Павловулос удостовери поддръжката на страната си за присъединението на България към Шенгенското пространство.

" Това е от особена значимост за България, тъй като единствено по този начин можем да подсигуряваме ефикасна битка с незаконния трафик на хора и против тероризма. Крайно време е това да бъде разбрано и от останалите страни-членки на Европейски Съюз ", съобщи Радев.

Той открои и напъните на двете страни за справяне с незаконната миграция, битката с тероризма и усилването на съдействието сред въоръжените сили на България и Гърция като главен фактор за гарантиране на стабилността в нашия район.

Двамата президенти бяха единомислещи, че България и Гърция ще продължат да работят дружно в полза на един по-силен и постоянен Европейски съюз, тъй като това е бъдещето на Европа. Обща беше и оценката, че двете страни ще продължат да поддържат процеса на европейска интеграция за своите съседи от Западните Балкани.

В Атина българският държавен глава постави венец на гроба на Незнайния боец. По-късно беше посрещнат с публична гала в Президентския замък, където дружно с гръцкия президент направиха обзор на Почетната рота.

В рамките на визитата си президентът Радев ще организира срещи с ръководителя на Народното събрание Никос Вуцис, както и с кмета на Атина Георгиос Каминис.

По-късно през днешния ден в постройката на българското посолство в гръцката столица президентът Румен Радев ще беседва с наши сънародници, живеещи в Република Гърция.

По време на визитата си в Атина българският президент е придружаван от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министъра на външните работи Емилия Кралева.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР