Гърция и Турция се споразумяха да признават взаимно ваксинационните си

...
Гърция и Турция се споразумяха да признават взаимно ваксинационните си
Коментари Харесай

Турция и Гърция ще признават взаимно ваксинационните си сертификати

Гърция и Турция се споразумяха да признават взаимно имунизационните си документи против новия ковид, с цел да разрешат пътешестване сред страните и с цел да оказват помощ на туризма, потърпевш тежко от пандемията, написа турското издание Daily Sabah, представено от организация Фокус.

„ Разбрахме се за документа за имунизация. Ще могат да пътуват и жителите, които дават негативен Covid-19 тест. Взехме да признаем взаимно имунизациите в двете страни “, показа външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

„ Споразумението, което постигнахме през днешния ден, ще способства позитивно за туристическия бранш и в двете страни. Имаме обща воля с Гърция ", добави той на взаимна конференция с гръцкия си сътрудник Никос Дендиас в Атина.

Дендиас също удостовери съглашението за имунизациите.

Турция и Гърция ще стартират да подхващат солидни стъпки и да работят по взаимни планове за възстановяване на икономическите и комерсиалните връзки, съобщи Чавушоглу след диалозите.

Министърът сподели още, че двете страни работят „ по съответни планове, фокусирани върху дейности и съдействие “, както и че са се договорили по 25 точки и работят по необятна област на съдействие „ от превоза до енергетиката и от туризма до околната среда и търговията. "

" Бих желал да кажа, че ние в Турция имаме волята за тези дейности и съм благополучен да видя същата воля от Гърция, " сподели Чавушоглу.

Дендиас съобщи, че е контрактуван „ стеснен лист с стратегии за икономическо съдействие “, само че не даде никакви детайлности.

Преди да се срещне с гръцкия си сътрудник, Чавушоглу се срещна и с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.

" Съживяването на нашите канали за разговор е позитивна стъпка. Укрепването на нашите връзки е значимо за разрешаване на нашите разлики ", написа той в „ Туитър “.

През предходната седмица гръцки и турски заместник-министри на външните работи организираха диалози и по въпроси на съдействието като туризма, околната среда и усъвършенстваните транспортни връзки сред двете страни.

Чавушоглу сподели, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган и Мицотакис възнамеряват да се срещнат на срещата на върха на НАТО в Брюксел на 14 юни, защото и двамата се стремят да поправят нарушените връзки, които доведоха до внезапна ескалация на напрежението предходната година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР