Гърция и по-специално Гръцкият оперативен щаб на Европейския съюз ще

...
Гърция и по-специално Гръцкият оперативен щаб на Европейския съюз ще
Коментари Харесай

Щабът на операцията на ЕС в Червено море ще бъде в Лариса

Гърция и по-специално Гръцкият действен щаб на Европейския съюз ще бъде щабът на интервенцията на Европейски Съюз за сигурността на корабоплаването в Червено море, откакто съответното предложение на министъра на защитата Никос Дендиас беше признато от неговите сътрудници в неофициалната министерска среща на Европейски Съюз в Брюксел, оповестява електронното издание на в. Kathimerini.

Операция Aspides, което значи Защитник, е отражение на общата гръцко-френска съгласуваност, която също беше илюстрирана от телефонната връзка в сряда сред двамата водачи на въоръжените сили на страните, гръцкия Димитриос Хупис и неговия френски сътрудник Тиери Буркхард.

Освен наземното командване, което ще бъде основано в щаба в Лариса, както нормално, ще има и бордово командване с по-тежка оперативна задача.

Двамата съществени кандидати за командване по море са Франция и Италия.

Aspides ще бъде моделирана по модела на интервенция Irini за съблюдаване на оръжейното ембарго в Либия (вярно без блестящи резултати), заради което командването ще се ротира сред страните, които са декларирали интерес за присъединяване.

Това значи, че в идващия стадий, според несъмнено от продължителността на интервенцията, в един миг Гърция ще поеме и бордовото командване.

В интервенция Irini управлението се сменя на всеки шест месеца. Досега интерес за присъединяване в интервенцията обществено са декларирали Белгия, Италия, Гърция, Франция и Германия. Източници от Министерството на защитата подчертаха, че Дендиас е отбелязал преди Коледа, че „ Гърция, страната с най-големия военноморски флот, има главен интерес да поддържа свободата на морските пътища и отбраната на живота на моряците “, затова присъединяване в такава интервенция би трябвало да се одобряват за даденост.

Очаква се Гърция да взе участие, като се изключи всевъзможни непредвидени условия, с фрегата Hydra и всички детайлности за интервенцията на Европейски Съюз би трябвало да бъдат подготвени до 19 февруари. Няколко дни по-рано, или посредством нова изключителна среща на Европейски Съюз, или посредством телеконференция, се чака окончателните детайлности да бъде финализиран. Припомняме, че Гърция ще взе участие със същия транспортен съд в интервенция Prosperity Guardian.

Общият интерес на Гърция към обстановката в Близкия изток беше упоменат от министъра на външните работи Георгиос Герапетритис в Народното събрание в сряда, където той осведоми съответната комисия.

„ Работим по всички сюжети. От най-лекия до най-лошия, най-грозния сюжет, с цел да можем да се оправим с бързи рефлекси “, сподели Герапетритис, отбелязвайки, че Министерство на външните работи прави оценка три равнища: филантропично, оперативно и политическо.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР