Гърция е на прага да възвърне инвестиционния си рейтинг над

...
Гърция е на прага да възвърне инвестиционния си рейтинг над
Коментари Харесай

Как Гърция се озова пред "най-големия обрат в европейската финансова система"

Гърция е на прага да възвърне капиталовия си рейтинг над десетилетие откакто избавителните стратегии и ограниченията за икономии я издърпаха от ръба на банкрута.

S&P неотдавна промени вероятността си за страната от постоянна на позитивна. Пълно покачване, което може да е след 21 май при опазване на политическата непоклатимост, би дало на Гърция BBB-, най-ниският капиталов рейтинг на организацията. Връщането към капиталовия глас, с който са неразривно свързани разноските и на държавното управление, и на локалните кредитори и корпорации, ще е сигнал за " най-големия поврат в европейската финансова система ", отбелязва, от " Файненшъл таймс " Фокион Каравиас, основен изпълнителен шеф на гръцкия заемодател Eurobank.

" Имаше доста гласове, които желаеха Гърция да излезе от еврозоната. Те твърдяха, че дългът на страната в никакъв случай няма да бъде резистентен, че ще бъде невероятно да се реализиран първоначални остатъци и че банковата ѝ система няма да може да понижи запасите си от неприятни заеми ", продължава той. " В последна сметка нищо не е невероятно. "

Гърция заплати висока цена

След като години наред беше проблематичното дете на Европа, растежът в Гърция в този момент бележи стремителни темпове, продължава изданието:
През февруари 2012 година, когато кредитният рейтинг на страната се приближи до най-ниския рейтинг - селективен дефолт - след дългова рецесия, която заплашваше да раздра еврозоната. Заради неналичието на капиталов клас на Европейската централна банка известно време бе неразрешено да купува гръцки дълг като част от стратегиите си за изкупуване на облигации за няколко трилиона евро за стабилизиране на стопанската система на блока.

 Вотът в Гърция – евентуалният първи тур на избори, в които публично няма втори Вотът в Гърция – евентуалният първи тур на избори, в които публично няма втори

Достигането до миг, в който повторното присъединение към клуба с капиталов клас (статут, възложен от S&P единствено на 70 страни) ще стане действителна опция, беше мъчно. Болезнените ограничения за икономии оставиха своя отпечатък върху страна, която в този момент има едно от най-високите равнища на относителна беднотия в Европейски Съюз. Допреди няколко седмици, когато беше нараснала от 832 евро на 910 евро на месец, минималната заплата беше по-ниска отпреди 12 години.
Производството на Гърция остава доста под равнищата отпреди кризата; в даден миг сривът бе една четвърт по отношение на предкризисните времена. Йоргос Чулиаракис, стопански консултант на шефа на гръцката централна банка, има вяра, че за връщането към върха " към момента е нужно още едно десетилетие " ; единствено " сериозен дълголетен капиталов проект в човешки капитал, основна инфраструктура и здравни услуги " съгласно него ще увеличи заплатите.

" Много семейства усещат натиска от по-високите цени на храните, силата и други съществени артикули ", сподели Никос Ветас, общоприет шеф на IOBE, основан в Атина стопански мозъчен концерн.

 В Гърция животът нараства макар икономическото възобновяване В Гърция животът нараства макар икономическото възобновяване

Ефектите от мъчителните промени

Същевременно има и усъвършенствания: сред 2010 и 2021 година около промените износът на артикули се е повишил с 90 на 100 при 42% за еврозоната като цяло.

" Най-голямата история на триумфа на Гърция през последното десетилетие е износът ", сподели Димитрис Малиаропулос, основен икономист на гръцката централна банка. Въпреки това огромен фактор бяха " директните " съкращения на заплатите, добави той. " Цената на това усъвършенстване беше висока. " Гръцкият дълг е с един от най-бързите темпове на понижаване в света, откакто набъбна до 206% по време на пандемията; предходната година доближи 171%, най-ниското равнище от 2011-а. Очаква се спадът да продължи, подкрепят от инфлацията, до момента в който приходите се усилват. Страната също по този начин е релативно по-малко изложена на по-високи районни разноски за заеми, защото междинният матуритет на дълга ѝ е 20 години, в съпоставяне със седем години за приблизително развита стопанска система.

COVID-19 оказа помощ за увеличение на приходите, като принуди хората да употребяват по-лесни за следене електронни заплащания, когато магазините бяха затворени. Частта от икономическа активност " на мрачно " в този момент е обложена с налози. Скотът на директни непознати вложения също помогна; фондън за възобновяване на Европейския съюз ще даде 30.5 млн. евро безплатни средства и заеми на Гърция до 2026 година, 18% от сегашния Брутният вътрешен продукт.

Туризмът - най-големият бранш на гръцката стопанска система, който съставлява към една пета от Брутният вътрешен продукт - предходната година се възвърне, с цел да доближи 97 % от равнищата преди пандемията. Чужденците освен почиват в страната, само че и влагат съществено в недвижими парцели. Продажбите на парцели на задгранични купувачи бяха съвсем четири пъти по-високи предходната година спрямо 2007 година, достигайки съвсем 2 милиарда евро.

Строителството, най-силно засегнатият бранш по време на финансовата рецесия, също процъфтява. Харис Кокосалакис, чийто строителен бизнес се срина през 2012 година, сподели, че търсенето от задгранични купувачи му е дало лека " вяра " за стабилно възобновяване. " Ако не бяха нашите задгранични клиенти, щях да съм огромен черноглед ", сподели той. " Все още се притеснявам, че сме се върнали през 2007 година и сме на път да се сблъскаме с нова злополука. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР