Гърция е изправена пред екологично бедствие заради горските пожари. Над

...
Гърция е изправена пред екологично бедствие заради горските пожари. Над
Коментари Харесай

Гърция е изправена пред бедствие

Гърция е изправена пред екологично злополучие поради горските пожари. Над 100 хиляди хектара са опожарени през последните две седмици, с което горските пожари стават най-опустошителните от 2007 година, сочат данните на Европейската осведомителна система за горски пожари. 500 са пожарите в Италия, съобщи БНР.

В северната част на Алжир продължава борбата с огъня. Днес там е ден на печал за починалите при горските пожари през вчерашния ден. Шест са дейните огнища западно от гръцката столица Атина. Снощи пет пожара са избухнали в Касандра и Ситония в Халкидики. Продължава битката с пожарите в Пелопонес е Евбея. Областите Атика, Централна Гърция, Пелопонес са в 4-та ( " оранжева " ) степен на пожароопасност. През нощта падна дъжд, а температурите се намаляват, което даде лъч оптимизъм.

Кризата с климата към този момент стартира, съобщи министър председателят Кириакос Мицотакис и се извини на гръцкия народ, като акцентира, че дейностите на управляващите слагат като приоритет спасяването на човешки животи, а жертви на огнената буря няма: " За мен " извинението " е решението за дейности. Не мисля, че имахме пасивна позиция, а действахме. Ето за какво смело се самокритикуваме и научихме уроците си. Отговорността на персонално равнище ще бъде потърсена в подобаващия миг, само че сигурно не и до момента в който водим борба ".

Четири са към този момент жертвите на горските пожари в Италия. Още един човек почина тази нощ, до момента в който огнеборците се пробват да потушат 500 огнища, 230 от тях в Сицилия. Антициклонът Луцифер минава през страната предизвиквайки нов температурен връх за Европа от 48,8 градуса по Целзий в Сицилия през вчерашния ден. На островът е оповестено изключително състояние. Пожари не престават да бушуват и в Северен Алжир, който е в хватката на пламъците от понеделник. 69 са жертвите на огъня - 41 цивилни и 28 бойци. Средиземноморието беше несъмнено за гореща точка на климатичните промени с повишаващи се температури, все по-дълги сезони на горски пожари, сочи предварителна оценка на Организация на обединените нации, представена от Франс Прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР