Гърците и техните гости ще могат да пушат у дома

...
Гърците и техните гости ще могат да пушат у дома
Коментари Харесай

Гърция започва да глобява с минимум 50 евро за пушене на закрито

Гърците и техните посетители ще могат да пушат вкъщи си, навън, само че не и в колите си

© Надежда Чипева Министерството на здравеопазването на Гърция е разпратило специфични указания до локалните управляващи да се съблюдава законодателството за възбрана на пушенето на обществени места, което е в действие от 10 години, само че до момента не се прилагаше. Реалното използване на възбраната беше едно от предизборните обещания на новия министър председател Кириакос Мицотакис. Първият закон за ограничение на пушенето е в действие от 1 юли 2009 година, само че досега той не се съблюдава, с редки изключения – лечебни заведения, медицински центрове, летища. Гърция е една от страните в Европейски Съюз с най-голям дял пушачи – към 27% от популацията.

Ако стартира да се ползва възбраната, гърците и туристите в страната няма да могат да пушат в закрити пространства – питейни заведения, заведения за хранене, хотелски стаи, както се случваше до момента. Това не се отнася за откритите пространства и плажовете. Тютюнопушенето е неразрешено обаче и в персоналните коли, като санкциите за него са изключително огромни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За какво ще глобяват

Според гръцкото законодателство санкцията за пушене на публично място е от най-малко 50 евро и може да доближи 500 евро. Ако пушачът употребява цигари в затворено помещение може да бъде глобено и самото заведение или място, в което той пуши. Глобите за това нарушаване, както и за продажба на цигари на малолетни стартират от 500 и могат да доближат 10 хиляди евро при четвъртото хванато нарушаване. Тогава магазинът или заведението могат да бъдат затворени за 10 дни от здравните инспектори. При пето нарушаване на закона пък, заведението може да бъде затворено от управляващите. Забраните включват освен стандартните, само че и електронните цигари.

Туристите могат да пушат на обособени места за пушене отвън постройките, както и досега.

Глоба от 500 до 10 хиляди евро грози и всеки, който продава алкохол и цигари на малолетни, както и всеки, който предизвиква тютюнопушенето на неразрешени за това места.

Глоба за водача и пасажерите

Тютюнопушенето не е неразрешено вкъщи, само че пък е неразрешено в персоналните коли.

Ако водачът или пасажер пуши в колата, санкцията е 1500 евро и лишаване на шофьорската брошура за един месец. Ако в колата има дете на възраст под 12 година, санкцията нараства до 3000 евро, като няма значение дали лидерът или пасажерите са пушили. Двойната санкция ще се ползва и за водачите на публичния превоз, в случай че пушат в кабинката си.

Къде още важат възбраните

Законът не разрешава тютюнопушенето на всички публични и частни работни места (с изключение на цигарените фабрики), в лечебните заведения, питейни заведения и клубове, затворени чакални зони, летища (с изключение на обозначените зони за пушене), в градския превоз и пристанищните гари, хранителни магазини, както и целия публичен превоз. Освен това в листата с публични места попадат образователните заведения и всички институции, в които се дават услуги на обществеността. Забраната се разгръща и върху публичните чакални, приемни, конферентни зали и амфитеатри.

В заведенията с музика онлайн и казината могат да бъдат обособени зони за пушене, като притежателите би трябвало да платят годишна такса от 200 евро на квадратен метър за тях.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР