Гърците гласуват на парламентарни избори, които могат да доведат до

...
Гърците гласуват на парламентарни избори, които могат да доведат до
Коментари Харесай

Избори с непредсказуем изход: Мицотакис се бори за силна Гърция

Гърците гласоподават на парламентарни избори, които могат да доведат до непредсказуем резултат, а водещият претендент и актуалният министър-председател Кириакос Мицотакис прикани гласоподавателите да го оставят на власт в името на една „ по-силна страна “. Това се споделя в репортаж на Франс прес от балканската страна.

Страната-членка от Европейски Съюз отива на изборите в относително положително икономическо положение, като безработицата и инфлацията понижават, а растежът през тази година се чака да доближи два пъти по-високи стойности от тези на блока - надалеч от времето на опустошителната дългова рецесия преди десетилетие.

Но икономическите въпроси остават в центъра на вниманието, макар че след Ковид-19 туристическото раздвижване оказа помощ на Гърция да означи растеж от 5,9 % през предходната година.

55-годишният Мицотакис прикани гласоподавателите да не пропиляват мъчно извоюваната икономическа непоклатимост.

„ Днес ние гласуваме за нашето бъдеще, за повече и по-добри работни места, за по-ефективна система на опазване на здравето, за по-силна страна с значима роля в Европа и предпазени граници “, сподели той, откакто пусна бюлетината си дружно с две от трите си деца.

Но главният му конкурент, някогашният ляв министър председател Алексис Ципрас, предизвести, че розовите данни на „ твърдата линия “ са в несъгласие с възходящата беднотия, защото заплатите не съумяват да се оправят с възходящите цени.

Ципрас търси завръщане след първия мандат от 2015 година до 2019 година, по време на който водеше рокади в договарянията с кредиторите, които едвам не изхвърлиха Гърция от еврозоната.

Той прикани страната да „ обърне страницата на четирите сложни години “ и да избере „ заслужено държавно управление за по-добро бъдеще “.

Близо 10 милиона гърци имат право да гласоподават, в това число 440 000 души, които гласоподават за първи път.

Проучванията на публичното мнение сочат, че Мицотакис има ясна преднина от пет до седем процентни пункта.

Въпреки това евентуалният резултат от вота е непредсказуем, защото измененията в изборните правила значат, че нито една партия не се чака да получи безусловно болшинство.

От размера на преднината, която ще получи, може да зависи дали партията, която завоюва най-вече гласове, ще търси коалиция или ще се отиде на нови избори при започване на юли, с цел да се дефинира кой ще ръководи Гърция.

Това би могло да докара до седмици на пазарлъци, като социалистическата партия " ПАСОК-КИНАЛ ", ръководена от 44-годишния Никос Андрулакис, може да се трансформира в евентуален водач.

Живот на купони

Днешните избори са вторият народен избор, в който Мицотакис, приключил Харвард и някогашен съветник в McKinsey, се изправя против Ципрас, 48-годишен някогашен болшевик и инженер по обучение.

Настоящият министър председател съобщи, че е извършил предходните си предизборни обещания за по-ниски налози, по-строги правила за имиграцията и постоянен напредък.

Но Ципрас упрекна Мицотакис, че дава обещание „ по-добри работни места и заплати, единствено с цел да накара междинната класа да живее на купони “.

Разходите за живот и работните места занимават съзнанието на доста гласоподаватели.

„ Животът, изключително за младежите, е доста сложен. Безработицата е висока, няма вероятности за работа, а заплатите изчезват в края на месеца “, показа 41-годишната жителка на Атина Дора Василопуло.

Във втория по величина град в Гърция - Солун, 39-годишният Гиоргос Антонопулос, който работи в търговски магазин, съобщи, че заплатите свършват доникъде на месеца и нищо не се прави, с цел да се реши този проблем.

Работим единствено с цел да оцелеем

Но Надя Агелопулу, 47 година, държавен чиновник има вяра, че Мицотакис „ прави каквото може “, с цел да се бори с инфлацията.

Неговото държавно управление „ е чудесно на всички равнища “, сподели тя и добави, че „ не чуваме неистини. Очакваме нарастване на заплатите “.

Смущаващо

Преди гласуването обаче кабинетът на Мицотакис беше подложен на напън поради опустошителния преден конфликт с трен през февруари, който лиши живота на 57 души.

Първоначално държавното управление упрекна за случая човешка неточност, макар че прословутата неприятна железопътна мрежа на Гърция страдаше от години поради незадоволителни вложения.

Твърдата позиция на Мицотакис против имиграцията също попадна в центъра на вниманието, откакто тази седмица „ Ню Йорк Таймс “ разгласява фрагменти, за които се твърди, че демонстрират по какъв начин гръцката брегова защита изгонва мигранти, като ги пуска на дрейф в Егейско море.

Скандалът с подслушването, който наложи оставките на ръководителя на разследващата работа и на племенника на Мицотакис, който беше почитан консултант в кабинета му, също може да окаже въздействие върху резултата от изборите.

Андрулакис, водачът на " ПАСОК-КИНАЛ ", беше обсъждан като евентуален съдружен сътрудник на Мицотакис, само че нещата се объркаха, когато той откри, че е бил под държавно наблюдаване. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР