Гърбав кит беше освободен по-рано този месец от заплитане, което

...
Гърбав кит беше освободен по-рано този месец от заплитане, което
Коментари Харесай

Видео показва кит, спасен, след като е бил завързан за 300-килограмова саксия за раци край Аляска

Гърбав кит беше освободен по-рано този месец от усложнение, което чиновниците на дивата природа смятаха за животозастрашаващо в залива на Аляска. Китът, млад образец, е бил дейно „ вързан “ за минимум три дни от 450 фута тежко въже, прикрепено към подводна саксия за раци, тежаща 300 паунда, сподели Службата на националния парк.

Двама локални поданици в началото видяха бозайника на 10 октомври, в края на сезона на гърбатите китове в Аляска, който нормално продължава от април до ноември във водите към Джуно. Местните поданици, Сесилия Хейзън и Камил Уилямс, се свързаха с осведомителната станция за гости в Националния парк Glacier Bay, с цел да оповестят, че гърбат кит „ следи два шамандури, издава необикновени звуци и има проблеми със свободното придвижване “, споделиха от службата на парка. Те бяха видели кита да се бори покрай док в Густавус, град в залива на Аляска покрай Джуно и Глетчер Бей, предпазена зона на народен парк.

Последва еднодневна избавителна задача, включваща патрулни екипи на NPS и експерти от мрежата Large Whale Entanglement Response. Драматичен видеозапис, сниман от камера с дрон и публикуван от Службата на националния парк, дава взор върху комплицираната интервенция.

Тъй като опасността за живота на огромните китове, които са заплетени, нормално не е незабавна, както е за по-малките морски бозайници, „ има време животното да бъде освободено “, написа Националната администрация за океаните и атмосферата в обзор на процедурите за разплитане в Аляска. Но се отбелязва, че големият размер на кита съставлява свои лични провокации за спасяването, което „ може да бъде много рисково както за хората, по този начин и за животните “. Спасителите употребяват способ, основан на лодка, споделят от NOAA Fisheries, и или хвърлят грайфери, или употребяват куки в края на пръти, с цел да се закачат за заплетеното животно, и по-късно прикрепят огромни буйове към оборудването, с цел да задържат кита на място. След това те деликатно употребяват ножове, с цел да отрежат кита.

в изказване.

Същинската избавителна интервенция се организира на 11 октомври, откакто представители на отдела за дивата природа на Аляска бяха разгледали кита по-отблизо и потвърдиха, че е отчасти закотвен към морското дъно от саксия с раци. Имаха помощ от притежателя на уреда за лов на риба с рибарка, който даде информация за местоположението, и от доброволец водач на дрон, Шон Нийлсън, чиито въздушни фрагменти откриха, че „ това е комплицирано усложнение с линия през устата на кита и увити към опашката на животното “, споделиха чиновници.

Когато чиновниците се приближиха до кита, той имаше лимитирана пъргавина и плуваше в кръгове по посока на часовниковата стрелка, съгласно NOAA Fisheries.

" Правеше 7-9 минути гмуркания и беше на повърхността единствено към 30 секунди. Кадрите от дрона скоро разкриха за какво ", споделиха от организацията. „ Китът имаше примка от въдица през устата си, която водеше до огромно, тежко кълбо от заплетени линии на опашката му. Всъщност китът беше вързан, тялото му беше огънато внезапно встрани, до момента в който плуваше в предсказуема посока на часовниковата стрелка кръг всякога, когато се появи. "

Китът имаше белег по гърба си от удар с витло, само че чиновниците откриха, че заздравялото пострадване не е обвързвано с оплитането на саксия с раци.

Спасителите съумяха да разхлабят оборудването едно отрязване едновременно и щом секторът от въжето, минаващ през устата на кита и към опашката му, беше пресечен, гърбавият отплува. Китът е оставил по-голямата част от въдицата и двата шамандури да плуват на повърхността на водата и цялото това съоръжение е било събрано, споделиха чиновници, макар че означиха, че самата саксия с раци към момента не е открита. Те споделиха, че евентуално към момента седи на морското дъно, в региона, където китът е забелязан последно.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР