Ганашът е може би най-вкусният пълнеж и глазура, с който

...
Ганашът е може би най-вкусният пълнеж и глазура, с който
Коментари Харесай

Как да направим перфектен ганаш

Ганашът е може би най-вкусният заряд и глазура, с който да приготвите каквито пожелаете торти и шоколадови сладкиши. Освен че е подобаващ за заряд, той може също по този начин да служи и като основа за по-малки сладки като шоко трюфели или за украсяването на разнообразни сладкиши.

Вкусът му е кондензиран, с прелестен мирис и едва ли има дете, което да не обича да оближе купата, в която майка му е приготвяла ганаш. Освен това рецептата за ганаш не е по никакъв начин сложна за осъществяване и лишава не повече от 15 минути.

Преди да Ви срещнем с метода на подготвяне на ганаша, е добре да сте осведомени и малко с историята, обвързвана с възникването му.

От времето, от който стартира да се подготвя ганаш, а точно към 50-те години на 19 век, съществуват разногласия дали е създание на шейцарски или на френски сладкари.

 Трюфели

Според някои е зародил в остаряла парижка сладкарница, а съгласно други концепцията за ганаша е швейцарска, защото се е употребявал за изработката на трюфелите. А те са точно швейцарско създание.

Каквато и да е истината, неподправеният и натурален усет на ганаша бързо става обичано занятие на всички сладкари, кулинари и по-опитни домакини.

Как се прави шоколадов ганаш

Нежен ганаш се подготвя от сметана, шоколад и малко масло, като дали ще е по-сладък или по-горчив, зависи от това дали ще изберете естествен черен шоколад или млечен с добавена захар.

Важното е да не забравяте, че съотношението сред сметаната и шоколада би трябвало да е 1:3.

Ето най-разпространената рецепта за шоколадов ганаш, по какъв начин да го приготвите и концепция защо да го употребявате:

Необходими артикули: 250 г шоколад (да не е доста сладък), 2 с.л. масло, 3/4 ч. ч. бита сметана

 Сладкиш с Крем

Начин на подготвяне: Шоколадът се начупва на късчета и се поставя в подобаващ съд. Отделно се смесват маслото и сметаната и се оставят да се затоплят на не доста мощен котлон. Всичко би трябвало да става последователно.

След като сметановата примес стартира да ври, се изсипва върху шоколада и с леко безредие се изчаква той да се разтопи. При приемането на хомогенна примес значи, че ганашът е подготвен.

Ако желаете, към гореспоменатата класическа рецепта за приготвянето на ганаш може да добавите смлени ядки, алкохолна есенция като ром, бренди, коняк или ванилия.

Освен за трюфели ганашът може да служи независимо като изстуден крем, за заряд на шоколадови торти или обичани сладки рула, за домашни бонбони и всевъзможни други сладкиши.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР