Гана, държава, някога определяна като Изгряващата звезда на Африка от

...
Гана, държава, някога определяна като Изгряващата звезда на Африка от
Коментари Харесай

Богата на злато, петрол и какао: Икономиката на Изгряващата звезда на Африка залязва

Гана, страна, в миналото определяна като " Изгряващата звезда на Африка " от Световната банка, имаше най-бързо разрастващата се стопанска система в света през 2019 година, откакто удвои икономическия си напредък. Днес обаче обстановката е друга. Въпреки че е главен експортьор на какао и злато, сега африканската страна се бори с най-тежката си финансова рецесия от десетилетия с инфлация, възлизаща на рекордните 50,3%, най-високата от 21 години насам.

Икономическите триумфи на Гана бяха в центъра на вниманието, когато новото държавно управление на президента Нана Акуфо-Адо пое властта през януари 2017 година и понижи доста инфлацията . При предходното държавно управление през 2016 година тя беше 15.4% и падна до 7.9% в края на 2019 година и остана едноцифрена до удара на пандемията през март 2020 година

Бюджетният недостиг на Гана, който беше към 6.5 на 100 от брутния вътрешен артикул на нацията преди държавното управление на Акуфо-Адо да пристигна на власт, беше понижен до по-малко от 5% от Брутният вътрешен продукт в края на 2019 година

" Ръстът, който изпитахме към 2017 до 2019 година, в действителност идваше от петролния бранш ", сподели пред Даниел Аним Амартейе, икономист от основаната в Акра Политична самодейност за икономическо развиване.

" Бяхме толкоз разчувствани, че стопанската система пораства, само че не можахме да разработим тактики, с цел да подсигуряваме, че растежът ще се отрази в другите браншове на стопанската система ", сподели той. " Например пренебрегнахме бранша на селското стопанство и не можахме да създадем никаква смислена инвестиция с добавена стойност в този бранш. Правителството стана самоуверено. "

Според Организацията за издръжка и земеделие на Организация на обединените нации селското стопанство формира 21% от Брутният вътрешен продукт на Гана и носи повече от 40% от приходите от експорт. В същото време обезпечава повече от 90 на 100 от нужните за страната храни.
 Път покрай локалния африкански град Кейп Коуст в Гана
Източник:

Път покрай локалния африкански град Кейп Коуст в Гана

" През годините държавното управление не съумя да влага в увеличение на производството в селскостопанския бранш, което в последна сметка щеше да докара до стопански напредък и промяна и продоволствена сигурност. Ние сме огромна страна, отглеждаща какао, само че не обърнахме внимание на увеличението на добивите, което да се трансформира допълнително валутни облаги за стимулиране на икономическия напредък и заетостта ", сподели Амартейе.

Търговците от Гана , които способстват доста за стопанската система, купуват и продават най-вече артикули, които внасят от западните страни и Китай, в това число домашен уреди, консумативи, коли и облекла втора ръка. Поради естеството на техния бизнес, има непрекъснато мощно търсене на щатски долари за заплащане на импорт. Това довело до непрестанно обезценяване на локалната валута (ганайско седи), която неотдавна беше разказана като най-зле представящата се валута на международните пазари .
 Ганайско седи
Източник:

Ганайско седи

Нация в рецесия

Президентът Нана Акуфо-Адо призна в скорошно послание към нацията, че западноафриканската страна е в рецесия. Той упрекна за обстановката външни шокове като пандемията и руско-украинската война .
 Нана Акуфо-Адо
Източник:

Нана Акуфо-Адо

Въпреки това анализаторите споделят, че държавното управление е взело избрани политически и стопански решения , които в последна сметка са разкрили, съществуващите недостатъци в системата даже и без тези външни фактори.

Например, с цел да извърши едно от най-скъпите си предизборни обещания на Акуфо-Адо, неговото държавно управление започва безвъзмездна просветителна стратегия в държавни гимназии девет месеца откакто той встъпи в служба. Правителството почнало и да обезпечава безвъзмездна храна за учениците от главното и междинното равнище.

Също през 2017 година ръководещата Нова патриотична партия премахнала " 15-те досадни налога " . Те включват 17.5% налог върху добавената стойност върху финансови услуги, недвижими парцели и определени вносни медикаменти. Правителството също по този начин понижило вносните мита върху аварийните елементи за колите, премахнало 1-процентния специфичен налог върху вноса и 17.5% Данък добавена стойност върху вътрешните самолетни билети.

" Това докара до голямо понижаване на държавните доходи ", сподели Уилямс Куаси Пепра, ганайски доцент по финанси в университета Андрюс в Мичиган. " За да компенсира дефицита на доходи, държавното управление изтегли заеми. Това усили дейностите на пазара на облигации на Гана на вътрешния и външния пазар и вследствие на това висока експозиция на дълг към Брутният вътрешен продукт, което докара до актуалните равнища на нестабилност на дълга. "

От август 2017 година до декември 2018 година държавното управление на Акуфо-Адо похарчило повече от 2.1 милиарда $ за това, което нарекло " пречистване на банковия бранш " .
 Изглед от въздуха на целия пазар в Кумаси
Източник:

Изглед от въздуха на целия пазар в Кумаси

Централната банка на страната, класифицирала някои банки като " неплатежоспособни и излагащи на риск ползите на вложителите ". " Прочистването " довело до понижаване на броя на банките в страната от 33 до 23, докато лицензите на повече от 340 други финансови институции, като спестовни и кредитни компании бяха отнети.

Пепра добави, че откриването на още две петролни залежи през 2019 година е довело до упования за повече доходи. Правителството издало повече вътрешни и външни облигации, нараснало дълга си и повишило разноските за лихвени заплащания, обществени стратегии и претовареност.

Важно е да отбележим, че държавното управление е най-големият шеф в Гана , най-вече в региона на образованието, опазването на здравето и сигурността. То харчи съвсем половината от бюджета си за заплати - тази година то събра 8,2 милиарда $ доходи и употребява към 4,2 милиарда $ за заплати на служащите в обществения бранш.

През 2017 година държавното управление възвърне и надбавките за стажант-медицински сестри и учители.

" Това беше неприятно политическо и икономическо решение, взето от държавното управление на Акуфо-Адо по това време, защото страната беше изправена пред провокации във връзка с приходите ", сподели Кваси Йиренки, финансов анализатор в основаната в Акра Data Crunchers. " Правителството харчеше повече, в сравнение с получаваше, и в това време не съумя да разшири данъчната мрежа. Бавно вървяхме към злополука. "

Пандемията и дълговото натоварване

През 2020 година страната усеща значителен спад в приходите, комбиниран с повишаване на държавните разноски. Те бяха свързани основно с Коронавирус, защото държавното управление още веднъж възприе популистки метод, даде безвъзмездна вода и електричество на жителите и нахрани 470 000 семейства по време на триседмичното блокиране, което коства на нацията 9.4 милиона $.
 Пътищата в България са по-лоши от тези в Гана и Бутан
Пътищата в България са по-лоши от тези в Гана и Бутан

Какво демонстрира отчетът на Световния стопански конгрес

През август 2021 г. Акуфо-Адо стартира това, което по-късно призна, че е " прекомерно упорит " строителен план на 111 лечебни заведения с приблизителна цена над 1 милиард $. Натискът върху неговото държавно управление продължаваше да пораства да извърши голям брой други предизборни обещания, като построяването на пътища, учебни заведения и пазари, принуждавайки държавното управление да продължи да взема заеми и оставяйки стопанската система да бъде преследвана от висок обществен дълг. Последните данни, оповестени от Централната банка, демонстрират, че дългът на страната е 48,9 милиарда $ към септември. Това съставлява 76 % от Брутният вътрешен продукт.

" До огромна степен дългът, който натрупахме, в действителност не беше употребен рационално за стимулиране на икономическия напредък ", сподели Амартейе. " Ако това беше направено, можехме да генерираме задоволителен приток, с цел да можем да осъществим отговорностите за погашение. " Вземането на заеми не е неприятно нещо, само че методът, по който го употребявате, е от решаващо значение. От наша страна мениджърите на стопанската система не съумяха да влагат в сериозните браншове на стопанската система. "

Страната износителка на нефт е произвела 39,15 милиона барела недопечен нефт от януари до септември, съгласно доклада за бюджета за 2023 година, прочетен от финансовия министър Кен Офори-Ата в Народното събрание през ноември. Те донесоха с 873.25 милиона $ доходи за осмия по величина производител на нефт в Африка. Въпреки че производството на нефт е намаляло сред януари и юни, съгласно отчет на Комитета за публичен интерес и отчетност, скокът на цените е довел до това държавното управление да получи повече доходи, в сравнение с е предстоящото .

" Къде отидоха всички доходи от нефт? ", попита опозиционният член на Народното събрание Исак Адонго. " Икономиката беше на животоподдържаща система, тъй като това държавно управление продължи да взема заеми. Сега стигнахме до тавана и няма излаз. "

Въпреки провокациите, държавното управление беше оптимистично настроено, че стопанската система ще се възвърне след пандемията. Войната на Русия в Украйна обаче провали икономическото възобновяване на Гана . Седи, нейната валута, загуби повече от 50% от цената си сред януари и октомври 2022 година, което докара до увеличение на дълговата тежест на Гана с 6 милиарда $.
 Гана обмисля да заплаща петрола в злато, вместо в долари
Една африканска страна обмисля да заплаща петрола в злато, вместо в долари

Така ще се понижи търсенето на непозната валута

" Войната засегна световните стопански системи и разкри главните им недостатъци ", сподели Пепра. " За къс интервал цените в Гана се покачиха, което докара до хиперинфлация и обезценка на валутата , засягащи както макро, по този начин и микроравнища на стопанската система. Банката на Гана не разполагаше с нужните долари, с цел да заплати уговорките на страната. Платежният баланс се утежни, което докара Гана до несъстоятелност. "

Работници и търговци стачкуваха от юли до септември поради покачването на цените, което усили цената на електрическата енергия с 27% и водата с 22 % .
 Жителите на Гана стачкуват против високите разноски за живот, 5 ноември 2022 година
Източник:

Жителите на Гана стачкуват против високите разноски за живот, 5 ноември 2022 година

Активисти и борци за битка с корупцията също упрекнаха държавното управление в неприятно ръководство на обществените финанси .

" Имаме злато, нефт и какао, само че към момента се разпадаме като нация ", сподели Бърнард Морна, водещ член на групата за напън Arise Ghana. " Нивото на корупция освен това държавно управление е невиждано. Има толкоз доста малки врати в приходите, които би трябвало да бъдат блокирани. Държавни чиновници ограбват държавни средства и активи, тъй че по какъв начин да се развиваме? "

Проучване на Transparency International от 2021 година за възприемането на корупцията в Африка класира Гана на девето място от 49 страни от Субсахарска Африка.

Доверието на вложителите понижава

Инвеститорите започнаха да губят доверие в стопанската система, до момента в който държавното управление се бореше с провокациите, свързани с ликвидността. Те започнаха да изнасят парите си от Гана. През май министър Офори-Ата вкара непопулярна електронна такса, която наложи налог от 1.5% върху всички електронни и търговски заплащания, банкови преводи и парични преводи като част от ограниченията за увеличение на приходите. Той донесе нищожните 10% от целевата сума през първия си месец.

В средата на тази икономическа стихия компании за кредитен рейтинг като Moody`s намалиха рейтинга на Гана , отблъсквайки още повече вложители.

В този миг през юли Гана беше принудена да се обърне към Международния валутен фонд (МВФ) за помощ.

Беше мъчно решение за Акуфо-Адо, откакто той осъди своя предходник за неприятно ръководство на стопанската система и приемане на избавителна стратегия от МВФ.

През декември държавното управление реализира съглашение с МВФ за заем от 3 милиарда $. Западноафриканската страна обаче трябваше да извърши изцяло преструктуриране на дълга си, с цел да получи средствата. Това значи, че Гана ще би трябвало да предоговори изискванията на дълга си с кредиторите си, в това число удължение на интервала на погашение, понижаване на лихвения % или понижаване на общото дължимо салдо.

По-рано считана за любимец на вложителите , Гана беше принудена да спре заплащанията по част от външния си дълг , с цел да резервира бързо изчерпващия се интернационален запас на централната банка. 

" Историята щеше да е друга, в случай че не беше пандемията и съветската война в Украйна ", сподели заместник-министърът на финансите Абена Осей-Асаре. " Ние въведохме ясни политики за връщане към стопански напредък. Много се надяваме стопанската система да се възвърне. "
 Гледка към Акра, столицата на Гана
Източник:

Гледка към Акра, столицата на Гана

Икономиката означи известни облаги, откакто Гана реализира съглашение с МВФ. Седи се възвръща по отношение на щатския $, поскъпвайки с 63,7% в средата на декември, съгласно Централната банка на Гана, откакто е претърпя амортизация от 54,2% от началото на годината в края на ноември. Но икономисти и учени като Пепра считат, че дълготрайното решение е държавното управление да живее съгласно опциите си.

" Решението на сегашния проблем е държавното управление да понижи разноските и да усили приходите ", сподели Пепра. " Правителството би трябвало да обезпечи ефикасно и дейно систематизиране на ресурсите, подкрепено от отчетност. "

От своя страна Амартейе сподели, че държавното управление би трябвало да подаде оставка и прикани за строги ограничения за битка с корупцията.

" Трябва да подсигуряваме, че всеки седи, който е уголемен към държавни организации, се регистрира ", сподели Амартейе. " Специализираната прокуратура би трябвало да получи пълномощия, с цел да може да се оправи с корупцията в системата. Трябва да има фискална дисциплинираност и също по този начин би трябвало да прибавим стойност към нашата продукция, като подкрепим частния бранш ".

" Ако това бъде направено, ще бъдат основани работни места и стопанската система ще се възвърне ", сподели той.
 Гана
Източник:

Гана
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР