Gambit: двигателят, който ще предефинира военната авиация. DARPA сключи договор с

...
Gambit: двигателят, който ще предефинира военната авиация.
DARPA сключи договор с
Коментари Харесай

Raytheon разработва революционен ротационен детонационен двигател за DARPA

Gambit: моторът, който ще предефинира военната авиация.

DARPA подписа контракт с Raytheon за създаването на практическа версия на революционен ротационен детонационен мотор с въздушно навлизане, наименуван Gambit. Особеното при този мотор е, че той няма движещи се елементи, което може да докара до по-леки ракети с по-голям обхват и доста по-малки разноски.

Газовите турбини, макар своята успеваемост, имат редица дефекти. Те са сложни за произвеждане, тежки, изискват скъпа поддръжка и специфични материали, с цел да работят при високи температури. Тези дефекти са от изключително значение при оръжията за еднократна приложимост, като да вземем за пример крилатите ракети.

Като опция се предлага моторът с ротационна експлозия (Rotating Detonation Engine – RDE). В RDE горивната примес от гориво и въздух се подава в пространството сред два коаксиални цилиндъра. Когато сместа се възпламени, горенето протича под формата на свръхзвукова вълна, която се движи в празнината и основава двигателна сила. Тези мотори са с елементарна структура, евтини за произвеждане и леки.

Основното предизвикателство е да се премине от стендови изпитвания към работещ първообраз. Според изискванията на контракта с DARPA компанията Raytheon ще създава мотора Gambit, до момента в който не получи дизайн, който може да бъде приспособен за бъдещи военни оръжейни системи.

Понастоящем планът се намира в стадий 1, който включва предварителна разработка на мотора и главните му съставни елементи. Етап 2 включва производството и тестването на самия мотор.

Колин Уелан, президент на отдела за авангардни технологии в Raytheon, съобщи:

„ Това е революционна двигателна система. Ние използваме съществуващите принадлежности за цифрово планиране и експертния опит в бизнеса на RTX, за бързото основаване на първообраз на това оръжие от последващо потомство и рационализиране на технологията “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР