Галя Йорданова и Боян Бонев планират до шест месеца да

...
Галя Йорданова и Боян Бонев планират до шест месеца да
Коментари Харесай

Дигиталният агент в помощ при покупката на имот

Галя Йорданова и Боян Бонев възнамеряват до шест месеца да предложат продукта си на английския пазар

© Надежда Чипева Покупката на парцел е скъпо, мъчно и комплицирано решение – почтено за свръхестествените благоприятни условия на изкуствен интелект. И тъй като излиза рядко на имотния пазар, купувачът постоянно е едва осведомен и тежко уплашен. Започва с една концепция, минава през второ, трето и четвърто и най-после избира напълно друго пето. Често самичък не знае какво желае, какво остава да го разбере помощникът му в начинанието – сътрудникът за недвижими парцели.

Точно на Аrtificial Intelligence (AI) и Machine Learning залага софтуерният стартъп в областта на недвижимите парцели gaida.ai. Той работи в България от началото на октомври 2018 година И към този момент е обслужил, изцяло невидимо за тях, към 10 000 самостоятелни клиенти. Започва в партньорство с две от огромните организации за недвижими парцели на българския пазар, от предишния месец - и с трета. По информация на основателите за продукта към този момент има опашка от 26 организации в България, Англия и Франция.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък По план gaida.ai е цифров сътрудник, който работи паралелно с действителния, като поема тежестта по цялото обслужване до договорката, изяснява Галя Йорданова, изпълнителен шеф на стартъпа и негов съосновател. Тя идва от бизнеса с недвижими парцели и има MBA от INSEAD. Продуктът цели да разпознава клиента още при първата му поява в организацията, да го профилира, да разбере претекстовете му и да го обслужва, до момента в който си купи жилище. Потребителското пътешестване е разграничено на стадии, като за някои от тях продуктът е подготвен в по-голяма степен, в сравнение с за други.

Препоръчай ми парцел

Вече е създаден и в услуга на действителни клиенти да вземем за пример, така наречен recommender engine. Софтуерът подрежда парцелите на пазара персонализирано като за съответния клиент. За начало е задоволителна и минимална информация. Ако да вземем за пример, клиентът е звънил по публикация, към този момент има на какво да се стъпи - цена, локация и размер. " Има два въпроса, на които целим да отговорим, когато подреждаме пазара по избран метод – какво би ти харесало и какво би те изненадало и би те еволюирало ", споделя Боян Бонев, IT индивидът в стартъпа и негов съосновател. " Ти може да си споделил доста твърдо, че искаш апартамент в жк " Изток " за 120 хиляди евро. Но ние имаме историческа информация, анализирали сме я и логаритъмът ни знае малко повече по какъв начин се случват нещата. Затова ще тестваме твоята неотстъпчивост и в някакъв миг ще ти покажем апартамент в жк " Иван Вазов " на сходна цена ", прибавя Бонев. Той е в света на технологиите от години, има опит в чужбина в създаване на комплицирани системи с милиони визити, създаване и водене на екипи.

Сега за gaida.ai работят 12 души. Всички те са с дипломи от положителни университети, имат положителни международни компании зад тила си, опит и контакти, споделя Галя Йорданова. Ръководителят на Data Scientist-ите им да вземем за пример е работила за лабораторията в ЦЕРН и има промишлен опит в хедж фонд в Лондон. Има дивелопъри и двама бизнес хора, единият от които е основан в Лондон.

" Не питаме клиентите нищо непосредствено и не търсим съответни отговори. Даваме им опция за избор сред няколко неща на правилото на геймификацията. Не желаеме да знаем какъв ти е бюджетът, а какъв брой ти е значим и еластичен ли си във връзка с него ", добавя Галя Йорданова.

Софтуерът работи освен с парцелите в базата данни на съответната организация. Чрез логаритми той може да прочисти порталите от няколко типа разгласи – подправени, поставени единствено за котва, които се появяват на доста места с разнообразни параметри, и да показа останалите в стремежи прорез.
Освен това системата събира и информация от десетина обществени източника - има ли парк наоколо, спортна инфаструктура, учебно заведение, болница, превоз и прочие На тази база за регионите се дефинират показатели, които вършат парцелите съпоставими.

Eкипът на gaida.ai е създал и приложение, в което клиентите сортират парцелите в разнообразни папки – любимци, отсрочени, които след това биха погледнали отново и прочие В хода на взаимоотношението цифровият сътрудник непрестанно се учи от държанието на клиента и пренарежда парцелите съгласно настоящите му ползи. Така понижава вероятността клиентът да изпусне парцел, които би бил забавен за него, и се усилват възможностите му да избере най-подходящия на пазара за себе си.

Паралелно с сътрудника

В началото търсихме огромен, комплициран и неуреден до момента проблем, с който да се заемем, и го открихме – " малко информация, огромно решение ", споделя Галя Йорданова. Сега продуктът им работи в областта на недвижимите парцели. В бъдеше може да се развие във всяка сфера, обвързвана с огромни житейски решения, които се вземат рядко, човек се усеща неопитен и оставя малко следи след себе си – коли, обучение, кариера.

За да развият концепцията си, от gaida.ai организират близо 150 изявленията с разнообразни сътрудници в България и в чужбина. Така откриват, че от всички клиенти, които търсят дом, към 40% в никакъв случай не получават назад позвъняване от сътрудника си. Други 30% са изоставени по пътя, тъй като " не знаят какво желаят " или им " лишава прекомерно дълго да решат ". И като цяло към 80% от всички евентуални купувачи, привлечени от организацията с маркетинг пари, са изпуснати в някакъв миг на пътуването. И въобще не стигат до стадия, в който са харесали парцел, капарирали са го и оформят документите, споделя Галя Йорданова.

Брокерите избират дейните клиенти, които дават обещание бърза договорка и комисиона същия месец. Но организациите имат и доста клиенти, които се нуждаят от три до шест месеца, с цел да създадат своя избор, изяснява Йорданова. В началото организациите подават на стартъпа тъкмо студени клиенти, с които не работят. Което не е проблем за изкуствения разсъдък, който не гони период и може да се движи с темпото на всеки от тях.

Системата работи редом с сътрудника и прави всичко, което е трудоемко и времеемко за него. Накрая той получава стоплени клиенти, подготвени за оглед на съответен парцел, добавя Йорданова. За него остава да реализира човешкия контакт - да покаже жилището и да отговори на въпросите.

Следващата стъпка

Следващата стъпка за екипа е да довърши продукта. В момента работят най-вече върху купувача, само че мислят и за продавача. Как той да дефинира оптималната цена за парцела си. И по какъв начин да има информация какъв брой души са го гледали, с какво са го сравнили, какво са мислили сред момента на оповестяването и първото позвъняване. Следват наемателите и наемодателите.

До момента финансирането е със лични средства на акционерите и от оборота. Gaida.ai се създава с партньорските организации. " Целта за идващите шест месеца е продуктът да се развие и да се скалираме на пазар, на който са всички. Най-бързият пазар в Европа е английският. Той е и най-интересен от позиция на размери, на компликация на покупко-продажбите и съответна обстановка в страната сега. И това, че е на британски, го прави комфортен и за много по-големи пазари от него ", споделя Галя Йорданова.

Излизането на английския пазар ще създадем благодарение на разнообразни типове външни вложители и към този момент имаме диалози, добавя тя. В момента търсят най-много контакт с повече организации в чужбина. " Защото виждаме, че много от тези, с които сме говорили, в случай че не кажат незабавно, че го взимат, желаят много срещи. " Обмислят и плюсовете и минусите на разнообразни формати на заплащане. Спрели са се на вид абонамент на клиент и награда на база на постигнатите резултати.

Проблемите са сходни

Наблюденията на екипа са, че въпреки имотните пазари, върху които имат наблюдения – България, Англия, Франция, Съединени американски щати, да са на разнообразни стадии, проблемите на сътрудниците за недвижими парцели са сходни. А на българския пазар, въпреки да е дребен, има организация със 700 брокери при приблизително 40-60 души в чужбина.

Най-общо казано и на имотния бранш се постанова да се приспособява към измененията и да се цифровизира. В предишното да вземем за пример информацията е била съсредоточена в организациите и контактът се е случвал с доста повече старания от страна на клиента. Сега офертите за парцели са на всички места – в порталите, в обичайните, цифровите и обществените медии. Агентът няма надзор върху обстановката. Клиентът може да търси и самичък, в собствен темп и по време, комфортно за него - постоянно отвън класическото работно време на организациите. И в случай че в годините постоянно клиентите са били измежду познатите на сътрудника и той е знаел потребностите им, през днешния ден 95% от тях идват през цифровия канал. За тези хора сътрудниците мъчно събират данни. Купувачите пък нямат време, което да отделят за диалози с сътрудника, а желаят непосредствено съответни оферти. " Няколко стартъпа в Съединени американски щати също работят за решаването на тези проблеми, само че към момента няма подготвен артикул, използван за всички ", споделя Йорданова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР