Галилейското езеро, наричано и Галилейско море, Тивериадско езеро (море), Генисаретско

...
Галилейското езеро, наричано и Галилейско море, Тивериадско езеро (море), Генисаретско
Коментари Харесай

Галилейско езеро е най-голямото сладководно езеро на Израел и негов главен воден резервоар

Галилейското езеро, наричано и Галилейско море, Тивериадско езеро (море), Генисаретско езеро (море), Хинеретско море (Хинарот), Кинеретско езеро (на иврит: Ям Кинерет, Кинерет) е най-голямото сладководно езеро на Израел. Обиколката му е 53 км, дълго е 21 км, а необятно 13 километра. Максималната му дълбочина е 43 метра.

Езерото е ситуирано на 209 м под морското равнище, което го прави най-ниско разположеното сладководно езеро на Земята и второто най-ниско ситуирано езеро в света след Мъртво море, което е солено езеро.

На западния бряг на Галилейското езеро се намира град Тиберия (Тверия, остар. Табарея), през днешния ден в Израел. Основан е през II век. Кръстен е на император Тиберий. Населението на актуалния град е към 43 664 поданици. Тиберия е един от четирите свещени градове на евреите (другите са Йерусалим, Хеброн и Сафед). Улиците и алеите на остарелия град са тесни и извити, а старите къщи са направени от черен базалт. Всяка година десетки хиляди хора идват в Тиберия да посетят националните светини: гробниците на равините Моше бен Маймон (Маймонид), Йоан бен Закая и Акива бен Йосеф. След изгнанието на евреите от Йерусалим, градът се трансформира в основен нравствен център на страната.

Други забележителности в Тиберия са гръцката православна черква „ Дванадесетте апостоли “, руините на синагогата от 6 век и останките на античния еврейски град Хамат Тиберия.

Галилейското езеро, което се намира на границата сред Израел и Сирия, е едно от дребното езера, които имат най-различни имена. Освен като Галилейско езеро, то е известно и като Галилейско море, Тивериадско езеро или море, Генисаретско езеро или море и Хинеретско езеро или море. Без значение на кой вид ще се спрете, това е най-голямото сладководно езеро на Израел и негов основен воден контейнер.

Галилейското езеро е ситуирано в Йорданския грабен на към 209 м под морското ниво, което го трансформира в най-ниско разположеното сладководно езеро в света. Северно от него се намира долината Хула, където е изворната област на река Йордан. Тя се влива в него и изтича от южния му край, както и множеството от реките, извиращи от Голанските възвишения.

Галилейското езеро има голяма роля за развиването на Израел и заради разположението му на границата със Сирия, то е било една от значимите военни територии, за които спорят двете страни.

Галилейското езеро играе и значима религиозна роля, защото съгласно Новия завет точно тук Христос е проповядвал и вършел своите чудеса. Днес по крайбрежията му се намират доста християнски храмове, които са превърнати във значими туристически забележителности.

В началото на 1986 година равнището на Галилейското езеро доближава до най-ниското си ниво. Това разрешило на жителите на Израел да открият доста скъпа находка - лодка, която датира от към 100 година преди или след Христа. Тя е най-старият кораб, открит в Галилейското езеро, и защото годините през които се е употребила съответстват със започването на християнството, незабавно в пресата се промъкват догадки дали на нея в миналото не е плавал и самия Иисус Христос дружно с апостолите си.

На мястото на находката незабавно отиват голям брой археолози, които би трябвало бързо да извадят скъпата находка, преди да е покрита още веднъж с водите на езерото. Оказва се, че тя е дълга към 8 метра и необятна към 2,5 метра, което я подрежда измежду най-големите плавателни съдове в езерото. Наистина типът ѝ съответствува с този, който в миналото е употребявал Иисус, само че няма никакви доказателства, че той или някой от апостолите му в миналото са се качвали на нея.

Районът към Галилейското езеро е извънредно благодатен и е доста скъп за Израел. Тук могат да се отглеждат всевъзможни дървета, измежду които най-разпространени са палмите, смокините, маслините, грозде и всевъзможни плодове, които са известни с качеството си.

Галилейското езеро е прелестно място както за феновете на риболова, по този начин и за искащите да си отдъхнат измежду красивата му природа. Намиращите се към крайбрежията му красиви палмови дървета трансформират езерото в същинско райско кътче, ситуирано в долината на река Йордан.

Ако решите да посетите Галилейското езеро, имайте поради, че през лятото господстват огромни горещини без превалявания, а през късата зима климатичните условия са по-поносими и по-благоприятни за престой. Езерото е известно и с изникващите изведнъж стихии, тъй че си носете и по-топли облекла.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР