Гълъб Донев зарадва работещите хора у нас. Подготвя се увеличение

...
Гълъб Донев зарадва работещите хора у нас. Подготвя се увеличение
Коментари Харесай

Радост от Гълъб Донев. Вдигат минималната заплата

Гълъб Донев зарадва работещите хора у нас. Подготвя се нарастване на минималната работна заплата.

„ Ще има нарастване на минималната работна заплата. В момента се приготвят плановете за другите разновидности за нейното нарастване ”, разяснява в изявление за Нова тв вицепремиерът и обществен министър. Той акцентира, че е ЗА повишаване на приходите и минималната работна заплата. Тя ще се увеличи, само че не и на 750 лева, както оферират от КНСБ, защото това било прекомерно внезапен скок, сподели Донев.

14% е междинното повишаване на минималните приходи в страната от началото на годината, уточни вицепремиерът. А растежът на инфлацията е малко над 2%. Той напомни и, че пенсиите са се нараснали. Според него това повишаване надминава инфлацията.

„ Цените на тока от юли до края на годината са такива, каквито са избрани от КЕВР. От януари следва ново установяване на цените за електрическа енергия за бита, надлежно и за парното. Явно ще има повишаване на цените, само че това, което е планувано с енергийното подкрепяне за хората, които дават отговор на критериите за това да бъдат подкрепени от страната за този отоплителен сезон са някъде към 345 000 лица и фамилии. Вдигна се и процентът, с който се подкрепят месечно тези жители. Започна и изплащането на цялата помощ за отоплителния сезон. Всички, които са утвърдени досега – над 200 000, регулярно получават парите за енергийно подкрепяне ”, уточни той.

Според него всичко, което се случва в Европа и в целия свят, няма по какъв начин да не докара до проинфлационни процеси. В момента инфлацията е малко над 2%, само че се чака тя да нарасне до края на годината, добави министърът.

„ Вчера цената на тока у нас беше втората най-ниска в Европа след Полша, само че те си имат особености. Предприемат се ограничения и дейности и към бизнеса, и към потребителите, с цел да могат да бъдат избрани и непокътнати цените търпими за българските жители ”, сподели още Донев.

Според него всички ограничения, които взимат някои страни в Европейски Съюз, могат да се случат и в България, стига да има настоящ парламент, който да ги гласоподава и одобри. Средства за това има, безапелационен бе вицепремиерът. Относно електрическата енергия може да се предложи да бъдат признати финансови тласъци към бизнеса за подкрепяне цената на тока. Тези 50 лв. за мегаватчас би трябвало да бъдат гласувани от Народно заседание, с цел да бъде облечено в законова форма и да може да се употребява от бизнеса, изясни Донев по отношение на ограниченията, които бяха обявени от властта в понеделник.

„ Има подозрения и се водят диалози в тази посока да се ограничи спекулата, която могат да си разрешават някои огромни търговци на електрическа енергия, тъй че да бъдат минимизирани тези рискови пред пазара и потребителите. Електроенергията на българския свободен пазар е тази, която се предлага от българското произвеждане. Тя подсигурява и вътрешното ползване, огромна част отива и за експорт, който не може да бъде стеснен. Ще понесем наказания, в случай че ограничим износа. Но в случай че се подкрепи бизнесът, това ще помогне да бъдат понижени цените на стоките ”, счита общественият министър.

„ Всяка година цените нарастват, всяка година тези тематики се повдигат. Важното е ние да защитим българските жители и българския бизнес, тъй че те да могат да понесат тези ценови нива на артикули и услуги, да може инфлацията да бъде под надзор. В момента тази инфлация е привнесена и извън. България е в отворена стопанска система и това, което се случва извън, се придвижва и на българския пазар. Това не може да бъде овладяно от едно държавно управление ”, безапелационен бе Донев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР