Габровският административен съд (ГАС) отмени разпоредби от наредбата за определяне

...
Габровският административен съд (ГАС) отмени разпоредби от наредбата за определяне
Коментари Харесай

Габровски съд отмени таксата смет, защото е процент от данъчната оценка

Габровският административен съд (ГАС) анулира разпореждания от наредбата за установяване на локалните такси в общината, които плануват размерът на таксата " битови боклуци " да се дефинира според от данъчната оценка на парцела. Решението е по тъжба на Стопанска камара - Габрово, оповестиха на конференция нейни представители.
Според съда създателите на наредбата не са показали какви финансови средства ще бъдат нужни за използването на новата уредба, нито какви резултати чакат от използването й, както изисква Законът за нормативните актове. Габровският съд отбелязва, че " таксите, за разлика от налозите, са средства, които се заплащат от задължените лица за използването на съответна услуга, която следва да има избрана стойност. Затова и законодателят обвързва техния размер с цената на съответната услуга. Данъчната оценка не може да бъде в тази връзка основата, на която следва да се пресмята дължимата такса. Тя има отношение единствено към установяване на налога за недвижими парцели. Когато не може да се откри количеството на битовите боклуци, размерът на таксата се дефинира в левове на ползвател или съразмерно върху основа, избрана от общинския съвет. За да се стигне до приложението на тази наредба, обаче, следва да се потвърди, че фактически е обективно невероятно установяването на количеството на битовите боклуци ".

Според съда наредбата опонира на член 67, алинея 2 от Закона за локалните налози и такси, която категорично препятства опцията основата за изчисляването на този тип такса да бъде данъчната оценка на парцелите.Решението не е дефинитивно.
Стопанската камара акцентира, че България е единствената страна в Европейски Съюз, в който не се ползва правилото " замърсителят заплаща " при определянето на такса боклук и се ползва дискриминация по отношение на потребителите съгласно размера и цената на парцела им.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР