Габрово. Обичаят Коледуване беше пресъздаден в Етнографски музей на открито

...
Габрово. Обичаят Коледуване беше пресъздаден в Етнографски музей на открито
Коментари Харесай

Габрово: Обичаят „Коледуване” беше пресъздаден в Етнографски музей на открито „Етър”

Габрово. Обичаят „ Коледуване ” беше пресъздаден в Етнографски музей навън „ Етър ” в Габрово. Посетителите видяха две възстановки на участниците в тазгодишното „ Училище за коледари ”. Ученици от Национална априловска гимназия минаха образование, чиято практическа част стартира от Игнажден в „ Етър ”-а, оповестиха от Музея . На 26 декември 13-те коледари посетиха работилниците на занаятчиите, изпяха коледарските песни и насочиха присъщите за този български бит благословии. Някои към този момент са коледували. На 24 декември, добре усвоили обичая с помощта на „ Училището за коледари ”, те се включиха в коледарски групи, които обикаляха из Габровско.
Повечето от младите коледари дават съображение да се счита, че ще осъществят идеята на Илиан Цанев, от който получават знанията за коледарския бит.
„ Моята идея е да има някой, който да поеме нещата, да коледува и да образова коледари ”, сподели Илиан Цанев, който организира практическото образование на тазгодишните участници в „ Училището за коледари ” в музей „ Етър ” и нееднократно към този момент е коледувал. Той към този момент вижда измежду младежите, които е обучил, свои отдадени почитатели.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР