Габрово. На празничните картичките от началото на 20 век са

...
Габрово. На празничните картичките от началото на 20 век са
Коментари Харесай

Ирена Узунова, уредник в Регионален исторически музей – Габрово: На празничните картичките от началото на 20 век са били изобразени портрети, пейзажи и градска среда

Габрово. На празничните картичките от началото на 20 век са били изобразени портрети, пейзажи и градска среда. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Велико Търново Ирена Узунова, организатор Отдел “Фондове и архиви ” в Регионален исторически музей – Габрово. Тя уточни, че върху тях е изобразявали коледни и новогодишни подиуми. За разлика от тях коледните и новогодишни картички от края на социалистическия интервал са с празнична нехристиянска, без човешки облици и без съответна градска среда тема – новогодишни пейзажи, коледни елхи, снежни индивиди, обичайната българска софра. Ирена Узунова добави, че една огромна част от картичките, които фондът на Музея съхранява са от този интервал. Те са 117 и принадлежат на Боянка Иванова Проданова, заслужил преподавател, деятел на есперантското и стенографското сдружение.
Ирена Узунова уточни, че Коледната и Новогодишна преписка, която Музеят пази е най-често персонална, а пожеланията са обичайни – здраве, благополучие, отличен триумф, сбъднати фантазии, благоденствие. В края на всяко обръщение получателите приключват: „ С привет “, „ С целувки “ или пишат единствено имената си.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР