Габрово. Изработените изделия за участие в конкурса Мартеници от гайтан,

...
Габрово. Изработените изделия за участие в конкурса Мартеници от гайтан,
Коментари Харесай

Габрово: Етнографски музей на открито Етър организира благотворителен базар за мартеници от гайтан, средствата ще бъдат дарени на „Българската Коледа“

Габрово. Изработените произведения за присъединяване в състезанието „ Мартеници от шнур ”, който ЕМО „ Етър ” организира през януари и февруари, към този момент са налични за всеки, който има интерес към българските обичаи. Всеки закупил такава мартеница, ще помогне на деца със здравословни проблеми, защото постъпилите дарения ще бъдат предоставени от „ Етър ”-а на самодейността „ Българската Коледа ”, оповестиха от Етнографски музей навън " Етър " . Мартениците от шнур, направени за присъединяване в състезанието, могат да бъдат взети от особено оборудвано пространство на Занаятчийската чаршия в ЕМО „ Етър ”. 412 мартеници от цялата страна са изпратени за присъединяване в състезанието. До 5 март се организира базар, посредством който се набират дарения за благотворителната самодейност на българския държавен глава. Конкурсът има спортен темперамент. Журито към този момент избра спечелилите. Първото място в категория „ Индивидуална работа ” зае третокласника Даниел Палазов, от СУ „ Васил Левски ” в град Ардино. В категория „ Групова работа ” първо място зае 4 „ б ” група „ Пчела ” от 96 ДГ „ Росна китка ” в град София. Бяха раздадени и спомагателни награди в категория „ Съвременна интерпретация на обичайната мартеница ” – на ДГ №37 „ Вълшебство ” в град София. В категория „ Богата сбирка ” бе отличено СУ „ Д-р Петър Берон ” в град Костинброд. За „ комплицирана орнаментика “ премия ще получи подготвителната група петгодишни ДГ „ Перуника ” 1 в град Габрово. На 1 март създателите на класираните мартеници ще бъдат наградени. Мартениците от шнур не са по-скъпи от всеобщите, които могат да бъдат закупени от разнообразни търговски обекти. Разликата е, че са направени от шнур или гайтанът е включен като значим детайл за самата мартеница. Даренията, които всеки може да направи, с цел да помогне на дете със здравословен проблем и в това време да се закичи с мартеница от шнур, варират сред 1 и 3 лв..
Във времето до 14.00 часа в габровския „ Тера Мол ” се организира изнесен благотворителен базар с мартеници от шнур, на който ще се събират средства за самодейността „ Българската Коледа ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР