Габриел Цукман започва първата си истинска работа в понеделника след

...
Габриел Цукман започва първата си истинска работа в понеделника след
Коментари Харесай

Детективът на укрити богатства

Габриел Цукман стартира първата си същинска работа в понеделника след банкрута на "Лиймън брадърс " (бел. ред. - 15 септември 2008-а). Току що приключил Института по стопанска система в Париж, където се обучавал под управлението на професор Тома Пикети, Цукман почнал стаж във френската брокерска компания Exane. Той бил включен в екипа, подготвящ мнения за клиентите и получил неуместната, съгласно него, задача да изясни погромът над международното стопанство в миг, когато никой не знаел какво се случва. Цукман даже размишлявал дали да не запише докторат, тъй като към този момент бил скептично надъхан към обичайна стопанска система и към купчината комплицирани теории, безусловно несъстоятелни отвън университетските среди.

Един ден обаче, когато рецесията набрала мощ, той ненадейно попаднал на данни, показващи, че милиарди долари се движат навън-навътре от мощните стопанства към по-дребните като Бермудите и Каймановите острови, Хонконг и Сингапур. И защото до тогава не бил виждал изследвания за тези потоци, решил, че в случай че посвети задоволително време, ще успее да разбере какво се крие зад тях и по този метод да направи стопанската система малко по-полезна.

Десет години по-късно, 32-годишният Цукман е доцент в Калифорнийския университет в Бъркли и най-изтъкнатия в света специалист по тематиката къде богатите крият парите си. Неговата докторска теза, съветвана от Пикети, разкрива укриване на налози за трилиони долари от заможните в световен проект. За своя най-сериозен труд той работи в екип с сътрудника си французин Еманюел Саец и с Пикети като помощник. Тяхната студия от 2016-а "Неравенството в благосъстоянието в Съединени американски щати от 1913-а " преработва натрупваните цяло столетие данни, с цел да отговори на една от най-тъмните мистерии на актуалния капитализъм: какъв брой е положението на заможните в най-богатата страна в света? Отговорът е - доста повече от първичните показа.



Последните оценки на Цукман и Саец сочат, че най-имотният 0.1% от щатските данъкоплатци - към 170 хиляди семейства в страната с население от 330 млн. души, управлява 20% от американското благосъстояние - най-високият дял от 1929-а насам. Върховият 1% пък държи 39% от насъбраното положение в Съединени американски щати, до момента в който 90% от хората имат единствено 26 %. Общото чисто положение на бедните 50% на американското общество е с негативна стойност. Концентрацията на благосъстоянието пада устремно по време на Великата меланхолия и през Втората международна война, резервира се ниска през 60-е и 70-е години на предишния век и стартира да нараства бързо след 80-е години, като положението на междинната класа се движи в противоположната посока. Цукман открива също, че мултинационалните корпорации трансферират 40% от извоюваното зад граница (около 600 милиарда щ. $ годишно) отвън страните, в които са осъществени облагите, в юрисдикции с по-ниски налози.

За разлика от общата маса на икономистите, Цукман и Саец дават смели и нападателни рекомендации на политиците. Преди сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън да стартира президентската си акция за 2020-а с предлагането за въвеждане на налог благосъстояние, тя се съветвала с двамата икономисти, които пресметнали, че нейният данък ще вкара в бюджета 2.8 трлн. щ. $ през идното десетилетие. Уорън се посъветвала още веднъж с тях преди да стартира корпоративен налог върху облагите над 100 млн. щ. $, от който, съгласно "дуета " биха могли да дойдат над 1 трлн. $ за интервал от 10 години. Бърни Сандърс се съветвал с Цукман и Саец за проектите си за налог имущество от 77% за милиардерите, а членът на Конгреса от Ню Йорк - Александрия Окасио-Кортес, получила поддръжката им за данъчна ставка от 70% върху приходи над 10 млн. $.



В докторската си дисертация Цукман показва доказателства, че богаташите по света са скътали минимум 7.6 трлн. щ. $ в офшорни сметки, което съставлява 8% от световното финансово благосъстояние на семействата. Осемдесет % от тези активи са укрити от държавните управления, което прави изгубени данъчни доходи от към 200 милиарда щ. доалра годишно. Той оказва помощ и на консултанта си - професор Пикети, да съпостави насъбраните в границите на повече от 300 години данни за положението и за приходите от Франция, Германия, Англия и Съединени американски щати. Резултатът е съавторство на обявата за крайните резултати, станала съществена част на бестселъра на Пикети за 2014-а - "Капиталът през ХХІ-и век ". През идната година докторатът на Цукман също е оповестен като книга - "Укритото благосъстояние на народите ".

Цукман идва в Съединени американски щати през 2013-а - същата година, в която тогавашният президент Барак Обама афишира неравенството за "безспорно предизвикателство на нашето време ". Икономистът е притеглен за учител в Бъркли от Саец и двамата се заемат да разрешат загадката на укритото американско благосъстояние.

Работата им напълно не е лека. Данъчните управляващи по предписание изискват от данъкоплатците да заявяват приходите, а не цялото си положение. А по-голямата част от него е в разнообразни форми - жилища, творби на изкуството, пенсионни сметки, акции, по които не се заплащат дивиденти, с други думи - все неща, които не генерират приходи преди да бъдат продадени. Което значи, че наедрял земевладелец с портфейл от парцели за милиарди долари и други милиарди, скътани зад граница, може да заявява нищожен годишен приход.

Цукман и Саец стартират с основната данъчна организация на Съединените щати, освен това под прецизен надзор и обезпечен достъп до данните само за Саец като американски жител. Двамата икономисти откриват, че когато Роналд Рейгън печели конкуренцията за Белия дом, най-заможните 0.1% от американците държат 7% от националното благосъстояние. До 2014-а, след няколко десетилетия на процъфтяващи пазари и стагниращи заплати, въпросният 0.1% утроява каузи си от пая до 22% - напълно малко над активите на 85% от популацията. Данните демонстрират размера на казуса и отсъствието на решение: след края на финансовата рецесия, когато междинната класа е обременена от задължения и от загуба на работни места, богаташите бързо се завръщат на трапезата. Онези, които безусловно изчезват от финансовите пазари след банкрута на "Лиймън брадърс ", се появяват още веднъж, удвоили и утроили портфейлите на най-успешните вложители.



Цукман отдава възхода на извънредно десните на неравенството, което проправя пътя на демагозите. Според него големият растеж на неравенството в Америка е резултат на обстоятелството, че тя е и страната, където политическите промени са най-екстремни. Когато Рейгън оряза оптималната данъчна ставка от 70 на 28 % в границите на осемгодишното си ръководство, а след това Бил Клинтън и Джордж Буш понижиха налозите на вложителите, те направиха измененията по съвет на икономистите. Защото тогава преобладаващото мнение е, че по-ниските налози на богатите ще подтикват повече вложения и оттова - по-висок напредък.

Реалността обаче е напълно друга. За Цукман действителният резултат от по-ниските налози за богатите не е да подтиква стопанската система, а да обогати заможните и да подтиква алчността. Неговият разбор демонстрира, че когато милиардерите получат данъчни отстъпки, те не влагат спестените разноски назад в бизнеса, а харчат повече пари за наемането на лобисти, за дарения за политически акции и за поглъщания, които да отстраняват съперниците. Цукман счита, че отговорът на неравенството би трябвало да е нападателен, тъй като имуществото се "бетонира ". Богатите могат постоянно да печелят повече, да пестят повече и по-късно да харчат повече от който и да било различен на пътя им.

Анкети демонстрират, че гласоподавателите харесват оферти от госпожа Уорън налог благосъстояние, който да таксува с 2% положения на стойност над 50 млн. щ. $ и 3% за по-големите от 1 милиарда $. Идеята да се начисляват данъци върху имуществото, а не върху прихода обаче плаши някои политици и много милиардери. Бившият основен изпълнителен шеф на "Старбъкс корп " и евентуален самостоятелен претендент за президент на Съединени американски щати - Хауърд Шулц, дефинира предлагането на Уорън като "смешно " и прибавя, че "тези неща не би трябвало да се нападат посредством санкции ".



Личното положение на поп-звездата Бионсе се прави оценка на 500 млн. щ. $

През март Цукман и Саец пуснаха специфичен уебсайт - wealthtaxsimulator.org, в който събират оферти за рационализиране и за по-справедливо данъчно облагане. Една от концепциите е на Адам Боника - професор по политически науки в Станфорд. Тя е за 100% налог върху положения над 500 млн. щ. $. Той се обосновава с нареченото от него "правило на Бионсе ", което изяснява по следния метод: "Мислете за най-талантливия и най-усърдно работещия човек, който познавате и за това, какъв брой пари има и какъв брой заслужава ". Личното положение на "кралицата " се прави оценка на 500 млн. щ. $. "Нека Хауърд Шулц да изясни за какво би трябвало да коства повече от Бионсе ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР