Габон: Лидерът на преврата генерал Олигуи ще положи клетва като „преходен президент“

...
Генералът, който дойде на власт след преврата в Габон миналата
Коментари Харесай

Генералът, който дойде на власт след преврата в Габон миналата седмица, трябва да положи клетва като "преходен президент" в понеделник, поемайки управлението за неопределен период след свалянето на 55-годишната династия Бонго в страната.

Генерал Брис Олигуи Нгуема, ръководител на елитната Републиканска гвардия, ръководи офицери във военен преврат в сряда срещу президента Али Бонго Ондимба, издънка на семейство, управлявало повече от пет десетилетия.

Изгонването дойде току-що мигове след като Бонго, на 64 години, беше обявен за победител на президентските избори миналия месец – резултат, определен като измама от опозицията.

Пучът е бил „безкръвен“, според Олигуи, без съобщения за смъртни случаи или ранени.

Обещани избори 

Лидерите на преврата казаха, че са разпуснали националните институции, отменили изборните резултати и затворили границите, като по-късно добавиха, че са решили да ги отворят отново.

Други страни не са признали Олигуи за Габон легитимен лидер и той е изправен пред натиск да изложи плановете си за възстановяване на цивилното управление.

Олигуи беше издигнат триумфално от войските си след обявяването на преврата и в дните след това бе видян обграден от генерали и полковници.

Той повтори обещанието си да организира „свободни, прозрачни, надеждни и мирни избори“, без да уточнява кога ще се проведат, но каза, че нова конституция трябва първо да бъде приета чрез референдум.

В петък той обеща да създаде повече демократични институции, които зачитат правата на човека, но каза, че ще продължи „без да бърза“.

Покрайнините на бившата опозиция настояват Олигуи да предаде властта, но много хора в Габон изглеждат щастливи от свалянето на династията Бонго, с тържества по улиците на столицата Либревил и икономическия център Порт-Жентил.

Няколко западни държави и организации осъдиха преврата, като същевременно признаха, че той е различен от останалите на континента поради опасения относно достоверността на самия вот .

"Естествено военните преврати не са решението, но не трябва да забравяме, че в Габон имаше избори, пълни с нередности", каза ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел.

След свалянето от власт Олигуи е проведе часове на високопоставени дискусии с бизнес и религиозни лидери, синдикати, политически партии, НПО, дипломати и журналисти и си води бележки и отговаря дълго на въпроси и оплаквания.

„Вдигнете шум“ 

Бившият президент Бонго търсеше своя трети мандат на поста, след като дойде на власт през 2009 г. след смъртта на баща си Омар, който управлява Габон с желязна ръка повече от 40 години.

Лидерите на преврата заявиха в сряда, че са имали го постави под домашен арест и го остави "в пенсия".

Но Бонго успя да разпространи видео в социалните медии, където казва, че синът му и съпругата му Силвия са били задържани, апелирайки към "всички приятели, които имаме по целия свят ... да вдига шум" от негово име.

Националната телевизия в петък показа подвижни изображения на сина на сваления президент Нуреддин Бонго Валентин и други арестувани служители пред куфари, пълни с пари, за които се твърди, че са иззети от домовете им.

военните ги обвиниха в предателство, присвояване, корупция и фалшифициране на подписа на президента, наред с други обвинения.

Пет други държави в Африка – Мали, Гвинея, Судан, Буркина Фасо и Нигер – са претърпели преврати през последните три години . Техните нови управляващи се противопоставиха на исканията за кратък график за връщане в казармата.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР