G7 заяви, че „подкрепя хуманитарните паузи и коридори“ в Газа.

...
G7 заяви, че „подкрепя хуманитарните паузи и коридори“ в Газа.
Коментари Харесай

Г-7 „подкрепя хуманитарните паузи и коридори“ в Газа

G7 съобщи, че „ поддържа филантропичните паузи и коридори “ в Газа. Министрите на външните работи на Г-7 обявиха в сряда, че поддържат „ филантропични паузи и коридори “ във войната Израел-Хамас, само че се въздържаха да призоват за преустановяване на огъня, оповестява Алрабия.

Групата също по този начин съобщи след диалози в Япония, че тяхната поддръжка за Украйна във войната й с Русия „ в никакъв случай няма да се колебае “, като в същото време прикани Китай да не поддържа Москва в спора.

„ Ние подчертаваме нуждата от незабавни дейности за справяне с влошаващата се филантропична рецесия в Газа... Ние поддържаме филантропичните паузи и коридори за улеснение на незабавно нужната помощ, придвижването на цивилни и освобождението на заложници “, се споделя в взаимно изказване.

Министрите също по този начин „ акцентират правото на Израел да пази себе си и своя народ в сходство с интернационалното право, до момента в който се стреми да предотврати повтаряне “ на офанзивите на Хамас против Израел на 7 октомври.

В него се прибавя: „ Призоваваме Иран да се въздържа от даване на поддръжка за Хамас и предприемане на по-нататъшни дейности, които дестабилизират Близкия изток, в това число поддръжка за ливанската Хизбула и други недържавни артисти, и да употребява въздействието си върху тези групи за деескалация на районен напрежение.”

Управляваното от Хамас министерство на опазването на здравето заяви, че броят на жертвите в Газа е надхвърлил 10 300 души.

Във вторник Вашингтон съобщи, че се опълчва на нова дълготрайна окупация на Газа от Израел.

Относно войната в Украйна в изказването на Г-7 се споделя: „ Нашият хладнокръвен ангажимент да поддържаме битката на Украйна за нейната самостоятелност, суверенитет и териториална целокупност в никакъв случай няма да се поколебае “.

Освен това призоваваме Китай да не оказва помощ на Русия във войната й против Украйна, да оказва напън върху Русия да спре военната си експанзия и да поддържа обективен и дълготраен мир в Украйна “, се споделя в известието.

Министрите споделиха още, че „ приветстват присъединяване на Китай в водения от Украйна кротичък развой “.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба се причисли към срещата на Г-7 посредством видеоконферентна връзка.

По-рано японският външен министър Йоко Камикава сподели, че „ даже когато напрежението в Близкия изток пораства, е значимо Г-7 да бъдат обединени в изпращането на ясно обръщение към интернационалната общественост, че нашият хладнокръвен ангажимент да поддържаме Украйна в никакъв случай няма да се отклони “.

Тъй като войната там наближава третата си година и контранастъплението на Украйна се бори да завоюва позиции, президентът Володимир Зеленски постоянно се среща със западните водачи, с цел да се опита да отблъсне умората от спора.

Украйна се готви за втора цялостна зима на съветски офанзиви против енергийни уреди.

Подобни удари на силите на Москва предходната година оставиха хиляди без отопление или електричество при минусови температури.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР