Г-н Попов, твърде противоречиви са мненията по отношение на смисъла

...
Г-н Попов, твърде противоречиви са мненията по отношение на смисъла
Коментари Харесай

Георги Попов, лидер на Български Глас: Гласувайте с не подкрепям никого

Г-н Попов, прекомерно спорни са мненията във връзка с смисъла да се гласоподава с бюлетината „ Не поддържам никого “. Според Методиката към Изборния кодекс тези бюлетини не се включват при установяване на резултата. Защо тогава да се гласоподава по този метод?

Вярно е, че бюлетината „ Не поддържам никого “ беше основана за потребностите на наложителното гласоподаване през 2016год. и в частност за лицата, които не можеха да създадат съответен избор, само че по силата на Конституцията бяха длъжни да гласоподават.Конституционният съд обаче одобри, че налагането на наказания / санкции, изключване от изборните списъци/ е противоконституционно и тези наказания отпаднаха. Българските жители продължиха да не гласоподават, само че бюлетината „ Не поддържам никого “ остана. Вярно е също по този начин, че гласовете „ Не поддържам никого “ изобщо не вземат участие в изчисленията на изборния резултат и са незаслужено пренебрегнати от изборното ни законодателство.
Да гласуваш с тази бюлетина обаче е нещо напълно друго от това да прекараш времето си пред тв приемника в изборния ден. Както споделих, въпреки и наложително по Конституция, гласуването на процедура е въпрос на избор за евентуалните гласоподаватели. Не може да бъде подложен знак на тъждество сред оня, който е отишъл за гъби да вземем за пример и гласоподавателя, който намерено е заявил несъгласието си с държавната политика, със статуквото, с предизборното двуличие на претендент – депутатите и със следизборната им надменност.
 
След като законът изключва тези гласове, какъв би бил претекстът да се гласоподава с бюлетината „ Не поддържам никого “?

Мотивът да упражниш интензивно изборното си право, да пуснеш бюлетина е единствено един – да покажеш на кого гласуваш доверие да те съставлява и ръководи в идващите 4 години. Когато доверието е изчерпано, когато в кандидат-депутатските листи са се наредили същите лица, които доведоха България до ситуацията на най-бедната, най-корумпираната, най- несоциалната страна нямаш различен избор, с изключение на да го кажеш намерено – посредством бюлетината „ Не поддържам никого “. Това е акт на смелите и осъзнати българи, на тези които няма по какъв начин да бъдат купени, които не са и няма да бъдат част от корпоративния избор и които казано по Ботевски не желаят повече да бъдат плебеи. Те знаят кой люлее „ таз робска люлка “ и са подготвени да го кажат в лицето му.

И въпреки всичко, не става ли дума единствено за честен акт, който да задоволи  нуждите на съвестта ни, само че който в действителност обслужва статуквото тъй като няма никакъв законов резултат и последствия?

В основата на закона и правото изобщо е морала. Протестите също са честен акт. Представете си, че процентът на гласувалите с „ Не поддържам никого “ стартира да се усилва и стигне да вземем за пример 30%.Сигурен съм, че един подобен развой ще провокира законодателни промени – или тези бюлетини ще бъдат включени при установяване на изборния резултат, или ще основат предел на легитимност на изборите.
 
Това ли е задачата ви?

Осъществяването на една такава цел минава през законодателни оферти. Призовавайки да се гласоподава с бюлетината „ Не поддържам никого “ „ Български глас “ в действителност пледира към жителите да изпълнят конституционно закрепеното си обвързване – да гласоподават  вместо да стоят по домовете си и  да подлагат на критика или  чакат избавител. Това е апел да бъдем смели и дейни жители, да бъдем персони, а не безобидни марионетки, обрулени хора без бъдеще и фантазии, безправни плебеи, които покорно ще завещаят оковите на децата си. Това е знак, че има метод да покажем, че към този момент не имаме вяра на празни обещания, че не сме безсилни и безлични, че сме мощ, която може да опустоши статуквото. Всеки глас „ Не поддържам никого “ е удар, само че и предизвестие, че времето на лъжите, само че и на доверието завърши. Това е тип митинг, в който вземат участие десетки, а на следващия ден може би стотици хиляди. Това е гласът на народ, който е скъсал оковите на страха и отчаянието, изправен народ, който осъзнава силата си.

 

Интервюто взе Емилиян Кънчев
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР