Г-н Марашлиев, какво ви накара да влезете в листата на

...
Г-н Марашлиев, какво ви накара да влезете в листата на
Коментари Харесай

Христо Марашлиев: Спортът да се върне в училището – напълно безплатно за всяко дете


Г-н Марашлиев, какво ви накара да влезете в листата на Българска социалистическа партия на идните избори?

Първо, получих покана от водача госпожа Корнелия Нинова и останах безпределно впечатлен по време на срещата, на която организирахме. Много земен и естествен човек преди всичко, който в действителност желае България да се промени към положително. Да си призная, бях много впечатлен още с решението й да стане доброволец в КОВИД поделение.

От позиция на моята експертиза, одобрих, тъй като считам, че спортът не получава задоволително поддържа от настоящето ръководство. От това разбирам. Няма да давам ум за медицина и стопанска система. Но цялостен живот съм в спорта, там мога да съм потребен. Проблеми има доста. Естествено, потребен и на хората от моя регион – 24 МИР, където пребивавам и познавам чудесно проблемите на всички квартали.

Какво бихте създали в спорта, в случай че станете народен представител, а и освен, човек постоянно може да оказва помощ?

Прави се голяма неточност години наред.Спортът би трябвало да се върне в учебното заведение. Така беше преди време, където треньорите бяха безусловно по през целия ден в двора. И гледаха кой има данни да футбол, гимнастика, бокс, лека атлетика…. Но всички бяха ангажирани. Училищният спорт беше на необикновено равнище, аз съм взел участие в какви ли не шампионати, освен футбол. И тук идва втората за мен неточност.

Коя е тя?

Инвестицията в базата. Вижте учебните заведения в квартала. Същите остарели асфалтови дворове, откогато се помним. Там би трябвало да е инвестицията в спорта – всеки учебен двор да е площадка да спортуване с няколко стадиони – за футбол, баскетбол, хандбал.

И когато върнем децата, тогава ще има триумфи и в професионалния спорт, а и потребност от огромни зали. Ние хвърлихме стотици милиони в огромни зали, а едвам 10 % от децата са ангажирани със спорт. За мен е неточност! Ок, в нашия регион е „ Арена Армеец “, само че по какъв начин един клуб може да я употребява при наем от 15 000 или 17 000 лв. дневно.

Да напомням ли, че там -на „ Червено знаме “, преди този момент упражняваха, в това число и аз, безусловно хиляди деца. Само 400 -футбол, басейнът беше употребен оп плуване, скокове във вода, синхронно, водна топка, настрана залите за битка, волейбол, гимнастика, да не ги изреждам. И ще ви кажа нещо – това не бяха децата на ЦСКА. Това бяха децата на „ Слатина “, „ Дружба “, „ Гео Милев “, „ Мусагеница “, цяла „ Младост “ идваше. Кажете, къде да спортува в този момент едно дете от „ Дружба “, която е в пъти по-голяма от тези години! Няма!

А базата на „ Къро “ продължава да се унищожава. Мои другари от разнообразни спортове се оплакват, че мизерията е …Няма разказване. За плувния комплекс думите са непотребни.

Същото е и с базата на Левски. Там не упражняват децата на Левски, там упражняват децата на „ Хаджи Димитър “, „ Левски “, „ Сухата река “, „ Подуене “, „ Редута “...

Уви, разхождайки се в Слатина, Дружба, под дърво и камък в София виждаме запустели площадки, а преди време там се спортуваше непрекъснато?

Съгласен съм. Тук е ролята на общината. Ще ви дам образец с мои другари в Германия, които развиват футбол в неголяма община. Попитах, какъв брой дава общината на спорт. Отговориха ми - 35 милиона евро.

Моля?

И аз попитах три пъти. Толкова. Не приказваме за професионален спорт. Но не пречи на децата да вървят на лагер във Франция или на шампионат в Италия, да вземем за пример. Хората се хвърлили пари и са пресметнали. Извадиха сметката и демонстрираха. Научно е потвърдено, че в случай че децата са ангажирани със спорт, близо 22 % от тях ще си спестят хронични болести и надлежно визити в лечебните заведения в бъдеще. Това ще спести пари от опазване на здравето. Близо толкоз ще бъдат защитени от изкушенията на престъпния живот, надлежно спестени пари за превъзпитание, полиция, затвори... Отделно 8 до 10 % има късмет да пробият в професионалния спорт, да донесат възможни доходи на дребните клубове, самите те да станат звезди и да заплащат големи налози. Накрай приятелите теглиха чертата и излезе, че изгодите ще са към два пъти по-големи. Тоест, 35 милиона евро за спорт ще донесат 35 милиона евро изгоди. Горе-долу същите научни проучвания цитира някогашният президент на ФИФА Сеп Блатер, когато идваше в нас. Около 1 милиард $, вложени в детски футбол, икономисват 1 милиард единствено на здравната система.

Затова и споделям спортът да тръгне още веднъж от учебните заведения, там да са треньорите, вложенията в базата. Забележете – НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО. Стига с тези такси и непостижими пари за екипировки и лагери. Родителите изнемогват, оплакват ми се десетки от тях.

Всеки българин до 18 години би трябвало да има опция да спортува изцяло гратис. Без такси за база, без заплащания към треньора. Това е работата на страната, на общината. Всяко дете би трябвало да спортува в учебно заведение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР