- Г-н Иванов, какви мерки предприемате за работа на екипите

...
- Г-н Иванов, какви мерки предприемате за работа на екипите
Коментари Харесай

Риск от спиране на газоподаването няма

- Г-н Иванов, какви ограничения предприемате за работа на екипите на „ Овергаз Мрежи “ в изискванията на актуалната рецесия?

- Доста време преди оповестяването на изключителното състояние управлението на компанията свика неколкократно Аварийния си щаб и предприе превантивни ограничения, с цел да подсигурява сигурността на газоснабдяването и здравето на своите чиновници. Аварийният щаб на сдружението провежда и управлява превантивно и спешно обслужване на детайлите на газовата инфраструктура в изискванията на изключителната обстановка. Създадохме условия, осигуряващи техническото обслужване с наложителен темперамент на газоразпределителната мрежа, осигурихме всички нужни запаси за съответна и доста бърза реакция при спешни обстановки.

Предприети са строги ограничения, с цел да не се допусне заразяване с COVID-19, както на чиновниците на сдружението, по този начин и на клиентите, както и на обвързваните с работата ни лица. В помощ на общите старания за ограничение на разпространението на вируса за всички чиновници са обезпечени нужните персонални защитни средства - защитни маски, защитни ръкавици, дезинфектанти. В момента разпределяме сред дежурните сътрудници защитни костюми, които да бъдат употребявани в изключителни спешни обстановки, налагащи влизане на спешните екипи в карантинни зони.

Извършват се инструктажи за работа в изискванията на поставените от изключителното състояние ограничавания и създалата се епидемиологична среда. Служителите са осведомени с всички подхванати ограничения, съблюдават ги прецизно и с нужната отговорност. Непрекъснато се прави стерилизация на всички работещи офиси, сервизни и спешни центрове и на спешните коли на сдружението в цялата страна.

- Какво се трансформира при обслужването на клиентите - да вземем за пример по какъв метод те ще могат да споделят с сдружението при потребност?

- Нашите битови и корпоративни клиенти имат разполагаем националния информативен телефон 0700 11 110 . Клиентските центрове на сдружението към този момент също не са прекратявали своята работа, само че там са взети всички ограничения за отбрана здравето на чиновниците на компанията и на клиентите.

Все отново, в изискванията на изключително състояние, мощно пропоръчваме на клиентите си да употребяват електронната платформа “Моят Овергаз ”, налична от уеб страницата Overgas.bg. Чрез нея те могат да подават заявки, да получават по електронен път своите фактури, да задействат другите услуги, предлагани от сдружението. Запитвания и документи могат да се подават и на електронен адрес [email protected]

Близо 90% от корпоративните клиенти на " Овергаз " към този момент са се записали в осведомителната платформа " Моят Овергаз ", където имат разполагаем цялата нужна информация. Тя дава цялостен достъп до партидата на клиента, нужна е единствено регистрация. Клиентската платформа дава информация за потреблението на природен газ, за издадените документи, направените заплащания и настоящите отговорности.

Необходимите документи, с цел да се задействат спомагателните услуги, са на платформата и клиентите могат да ги изтеглят, без да напущат работните си места или домовете си. Онлайн услугите могат да се употребяват единствено посредством активиране, след подаване на съответната декларация.

Голям брой от нашите клиенти са се отказали от хартиена фактура и получават вести за отговорности си по електронен път или посредством смс. Приканваме и останалите, които не са се възползвали от удобствата на платформата, да го създадат в този момент, с цел да не напущат местата, където се намират.

- Работят ли потребителските центрове на сдружението и при какъв режим?

- Клиентските центрове на сдружението работят. Служителите на сдружението са оборудвани с защитни средства и в офисите се поддържа строга хигиена, с цел да се обезпечи здравето на чиновниците и клиентите. Взети са ограничения, с цел да не влиза повече от един клиент и да се съблюдават предложените минимални дистанции. Изключение прави единствено офисът, обслужващ Банско - поради карантината в това обитаемо място той е затворен.

- Как клиентите да заплащат сметките си за потребения природен газ при съществуващите ограничавания за придвижване?

- Отдавна сме обезпечили доста безкасови канали за заплащане. Те и сега са разполагаем на нашите клиенти – посредством интернет банкиране, с платежно разпореждане по банков път, посредством пряк дебит и разплащателна сметка при „ УниКредит Булбанк “, Банка „ ДСК “, ОББ, „ Райфайзен Банк “ или друга банка, посредством банкомат с код на търговеца 51111 и абонатния номер, с онлайн заплащания с банкови карти посредством системите на ePay.bg  и ОББ – UPAY. На разположение на всичките ни клиенти са касите на „ Изипей “, „ Фастпей “, Банка „ ДСК “ и „ УниКредит Булбанк “. Разчитаме на нашите сътрудници от финансовите институции. Вярваме, че те също са взели всички превантивни ограничения и подсигуряват здравето на клиентите ни.

- В какъв период би трябвало да бъдат заплатени сметките, планувано ли е удължение на периода или разсрочване и в какви случаи може да става това?

- На този стадий не отчитаме разлика от нормалното държание при заплащанията от страна на клиентите, за което им благодарим. Нашите битови консуматори постоянно са плащали  до 20 дни след месеца на доставка – задоволително дълъг интервал. Освен това от дълго време има опция сметките да се заплащат на равни месечни вноски. Готови сме да разгледаме и всяко питане на за разсрочване на заплащанията и ще му отговорим правилно и в точния момент.

Сигурни сме, че предстоящото понижение на цената на газа от 1 април в допълнение ще облекчи всички консуматори. И най-важното - не трябва да забравяме, че природният газ си остава най-изгодният метод за отопление, топла вода и готвене в бита. Той няма съперник за промишлеността, за административните, здравни и обществени заведения.

Категорично е решението ни да подсигуряваме газоснабдяванетото на всички здравни заведения, без значение от събитията, до анулация на изключителното състояние. Разчитаме, както и до в този момент, че с отминаването на рецесията министерството на опазването на здравето ще спомага, с цел да бъдат обезпечени вероятно забавените заплащания. Винаги сме подавали ръка в потребност.

Всички знаем, че спазването на финансовата дисциплинираност в сходни обстановки е доста значимо. Не бива забавянето в заплащанията да утежнява ликвидността на цялата енергийна система в страната. Нашите корпоративни клиенти към този момент погасявят съзнателно своите отговорности по този начин, както ние в тази обстановка сме взели всички ограничения и подсигуряваме сигурността на снабдяването – нашето най-важно обвързване. Както и министърът на енергетиката, и ръководителят на КЕВР неведнъж означиха, обстановката не би трябвало да дава мотив за злоупотреби. Защото всичко, което в нашето общество се крепи на правилата на доверието и солидарността, би трябвало да бъде защитавано, като общо постижение на обществото ни.  

- Как ще се прави докладът на уредите за премерване?

- Отчетът на потребителите за март ще се извърши по авансово одобрен график за 2020 година, оповестен на страницата на " Овергаз Мрежи " АД, както следва:

https://www.overgas.bg/za-overgaz/produkti-i-uslugi/za-moya-biznes/dni-za-otcheti/ - за икономически потребители;

https://www.overgas.bg/obsluzhvane-na-klienti/dni-za-otcheti/- за битовите потребители;

При битовите консуматори ще отчитаме средствата за комерсиално мерене, ситуирани на границата на парцела на клиентите, и тези, които се намират на етажните собствености на блоковете. Всички клиенти могат да подават самоотчети и ги приканваме да го вършат, изключително в създалата се обстановка, с цел да се избегнат ненужни контакти. Самоотчетите се подават по няколко метода - на националния информативен телефон, по е-мейл или в осведомителната платформа " Моят Овергаз ".

Там, където се постанова нашите сътрудници да видят показанията на измервателните уреди, докладът ще се извърши с всички ограничения за сигурност - потребление на защитни ръкавици, защитни маски и с дезинфектант върху ръкавиците и мобилните устройства за доклад. Полагането на дезинфектант се прави на всеки кръговиден час. На тези работни позиции се позволяват единствено здрави сътрудници. По време на доклада няма да се употребяват асансьори.

Вече споменахме, че огромна част от нашите корпоративни клиенти се регистрират от отдалеченост, като информацията се смъква автоматизирано и се придвижва до осведомителната ни система благодарение на модерни телеметрични технологии. Останалите ще бъдат регистрирани в сходство с графика и при съблюдаване на ограниченията за сигурност.

Документите, удостоверяващи месечната консумация на газ от страна стопанските консуматори, по този начин наречените месечни актове, се намират на платформата " Моят Овергаз ", откъдето могат да се смъкват. Вече 80% от корпоративните клиенти на компанията употребяват електронната платформа. 

- Има ли риск от прекъсване на газоснабдяването при възходящо ползване в домовете заради това, че доста хора минаха на отдалечена работа от у дома?

- Няма риск от прекъсване на газоподаването. Цената на газа е ниска, а от първи април ще стане още по-ниска. Сметките на клиентите през месец март ще са ниски, макар по-дългото време, което хората ще прекарат в домовете си. Природен газ има премного, а ние сме взели всички ограничения, с цел да подсигуряваме неговото безпроблемно стигане до домовете на хората - 24 часа, седем дни в седмицата.

- За какъв интервал сте в положение да поддържате готовността на екипите за работа при изключително състояние?

- Гарантираме сигурността на снабдяването, както и преди оповестяването на изключителното състояние, т.е. 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. В случай на повреди те се отстраняват, както и до в този момент – неотложно. На този стадий нямаме терзание даже при въвеждане на още по-сериозни ограничения. Ограничили сме единствено плановите задания, свързани със наложително посещаване на домовете на нашите клиенти. Ще наваксаме, откакто изключителното състояние бъде анулирано. Към 20 март във всички 32 общини, на територията на които „ Овергаз Мрежи “ има построена газоразпределителна мрежа, е проведена цялостна спешна подготвеност, която ще се поддържа досега, в които е належащо, както и по метод, че да се подсигурява в цялостна степен сигурността и здравето на клиентите, чиновниците и запазването на цялостта на газовата инфраструктура.

- Настоящият ексклузивен режим ще наложи ли промени в капиталовата стратегия на сдружението?

- Плановото създаване на газова инфраструктура е краткотрайно спряно. Тази мярка се наложи, тъй като е прекратено производството и на наши снабдители – основно на материали, които използваме за възстановителните работи след пробутване на нова мрежа. Създали сме нужната организация и откакто се анулира режимът, бързо ще компенсиране това наложително отсрочване

Новите клиенти ни чакат и ние ще се отнесем към тях със същата отговорност, с която се отнасяме към актуалните си клиенти. Природният газ е богатство, право на достъп до него има всеки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР