Г-н Христов, според мнозина СДС е с единия крак в

...
Г-н Христов, според мнозина СДС е с единия крак в
Коментари Харесай

АЕЦ “Белене“ е скъп, ненужен и опасен проект, който няма да се случи

Г-н Христов, съгласно мнозина Съюз на демократичните сили е с единия крайник в бъдещото ръководство на страната, взаимно с ГЕРБ, в това време вие излязохте с доста безапелационна позиция против желанията на държавното управление да строи АЕЦ “Белене “. Нещо повече, вие сте уверени, че такава електроцентрала няма да има. Защо сте толкоз сигурни в това?

Категорични сме, че България няма потребност от нова атомна мощ и то на площадката в Белене. Това е позиция на Съюз на демократичните сили още от 1990 година. Тогава в отчет на Българска академия на науките се доказваше, че тази площадка е рискова, тъй като регионът е сеизмичен. И академията до през днешния ден не е трансформирала мнението си. Атомната енергетика е чиста откъм излъчвания в околната среда, само че тя крие доста други опасности. Убеден съм, че при сегашните условия тази електроцентрала няма да се случи – това е безценен, непотребен и рисков план. Без държавна гаранция подобен безценен план няма да бъде сбъднат на чисто пазарен принцип. Нашето безпокойство е, че може да се промени позицията на Народното събрание за безучастие на страната в плана или да се наложи наложително изкупуване на електрическата енергия. Според калкулации на специалисти, тази АЕЦ ще коства 15 милиарда и ще се построи за 15 години. Време, за което в региона на енергетиката могат да се случат доста неща.

Самата технология на реакторите е с още 20 година обратно.

Точно по този начин е, технологията в действителност е много остаряла. Ако толкоз доста държат на тези два реактора, да проучат опциите те да бъдат инсталирани на площадката на АЕЦ “Козлодуй “ – тя не е сеизмична и има подвързваща инфраструктура, която в Белене би коствала още 15 милиарда. А отработените радиоактивни боклуци? Според сегашният европейски правилник, те наложително остават на територията на страната, която употребява производството. Коя община в България ще се съгласи да одобри радиоактивни боклуци?

Радетелите на градежа в Белене си вкарват автогол с аргумента, че последните генерации атомни централи изкупували тези боклуци и ги употребявали като гориво – това, в действителност, е самопризнание, че нашите са отживялост.

Много логически въпрос. Обяснението е, че са дадени едни 3 милиарда и нещо би трябвало да се случи. Ние считаме, че е по-добре да загубим тези 3 милиарда, в сравнение с до опропастим нови 15 милиарда. Колкото до появяването на американската „ Дженерал електрик “ и френската „ Фраматом “, те не са вложители, а производители на съоръжение, които желаят да пласират продукцията си. Инвеститорът е „ Росатом “. И още нещо: България има мощности за 12 700 мегавата, а пиковото ни ползване е достигало едвам 6800 мегавата. След като използваме половината, за какво са ни нови мощности? Любовта на Българска социалистическа партия към Русия е ясна и по тази причина постоянно ги назовават „ рубладжии “.

Още един чудноват аргумент излезе от средите на ГЕРБ – АЕЦ “Белене “ ни била нужна, с цел да зареждаме батерии на електрически автомобили в бъдеще, обстановката става комична.

Това са отново причини на Българска социалистическа партия. Още когато първото държавно управление на Борисов замрази плана, те започнаха да сигнализират, че се задава енергиен апокалипсис. Какво демонстрират цифрите: през 2018 година ние имаме електроконсумация с над 3% по-ниска от миналата година, същият е резултатът и на идната година. Големият проблем е, че България е преди всичко в Европейски Съюз по енергоемкост, ние сме най-ресурсоемката стопанска система. И вместо да изразходваме средства в тази посока и да понижим потреблението, сме тръгнали да усилваме мощностите.

А не допускате ли, че възобновяването на дебата към АЕЦ “Белене “ е тип балансиране сред Путин и Тръмп – в случай че атомът е задатък за Москва, наесен един диверсифициран газ през „ Балкански поток “ да бъде реванш към Вашингтон?

Много е евентуално – едното, за сметка на другото. Що се отнася до газа, нашата идея е въглищните мощности да се заменят от газови турбини. И най-важна е диверсификацията, с цел да добием добра цена на газа.

Да, само че „ Газпром “ е непреклонен – натиска за 80% съветски газ през „ Балкански поток “.

Аз не съм срещу съветския газ, аз съм срещу цената му. А тя има и геополитически аспекти. Намаляването на цената на съветския газ с над 40% беше реализирано извънредно с напъните на Брюксел. Всичко това още веднъж рефлектира в ненужността на АЕЦ “Белене “. Прогнозната цена там се чака към 180 евро на мегаватчас, много повече от газовите централи.

Дори след 30-40 година тази цена да падне, технологията ще е безнадеждно остаряла, енргетичният свят ще е неразпознаваем, на хоризонта към този момент се задава водородната енергетика, която крие напълно други благоприятни условия и е сложена на радикално друг принцип.

Абсолютно.

В същото време, възможният градеж на АЕЦ “Белене “ би могъл да се разположи в подтекста на тези 15 милиарда евро, които България ще получи от Брюксел за справяне с последствията от пандемията. И на напред във времето се появява въпросът "С тези невиждани средства ние към старите си нормалности ли ще се връщаме, или ще търсим по този начин предстоящото ново начало за стопанската система ни и бленуваното догонващо развиване? "

За догонващо развиване Съюз на демократичните сили приказва от дълго време, както и за удвояване на Брутният вътрешен продукт. Последните години излизахме на напредък към 3.5%, а имахме потребност от 6-7 на 100. Що се отнася до тези 15 милиарда евро помощ, те са изключителна опция за България. И би трябвало да бъдат вложени, а не изхарчени. Сега има клатушкане по т. нар стартъп компании, само че те са рисково начинание и не са работа на страната. Държавата би трябвало да контракти с Европейски Съюз съвременни производства, които сега интензивно се изтеглят от Китай. Например, до неотдавна 98% от медицинско-санитарните потребности на Европа се задоволяваха от Китай. Ето къде е нашата ниша. В тази връзка, аз одобрявам Тръмп и доста се надявам, че още веднъж ще бъде определен за президент на Съединени американски щати. Когато го избраха за първи мандат, той влезе в конфликт с немски автомобилостроители, построили фабрики в Мексико. Той им наложи високи мита и им предложи да върнат производството си в Германия, с цел да понижи митата им. Тезата беше американското да се създава в Щатите, френското във Франция, немското в Германия, без значение, че в Китай и Турция е по-евтино. Не всичко би трябвало да е облага.

Да се върнем у нас. Очаквате ли предварителни избори?

Не. А и времето е малко.

А по какъв начин би се почувствал Съюз на демократичните сили при едно бъдещо присъединяване във властта, в явната или скрита компания на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи?

Основният конкурент на Съюз на демократичните сили постоянно е била Българска социалистическа партия.

Но Българска социалистическа партия не е изключено да попадне в ръководството, много червени функционери скрито мечтаят за това. Постави ли се въпросът за властта, клишето „ национално избавление “ постоянно влиза в деяние.

Добрият вид за България е дясно ръководство. Що се отнася до Движение за права и свободи, не виждам ясна поръчка за директно присъединяване във властта. Разочаровани сме по-скоро, че няма обединяване измежду десните партии.

Партии, които правят национализации десни ли са?

В национализациите няма нищо дясно. Ако приказваме за държавните бензиностанции, това не е дясна политика. Каква е ролята на страната при продажба на горива?

Ще бъде ли Съюз на демократичните сили сътрудник на ГЕРБ във властта след парламентарните избори?

Вероятно ще имаме предизборна коалиция.

Разговора води Емил Янев

Румен Христов, ръководител на Съюз на демократичните сили

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР