- Г-н Аламанов, с началото на служебния кабинет започнаха да

...
- Г-н Аламанов, с началото на служебния кабинет започнаха да
Коментари Харесай

Шепа алчни хора раздават парите в държавата

- Г-н Аламанов, с началото на служебния кабинет започнаха да излизат нескрито скандални информации, свързани с ръководството на ГЕРБ. Най-пресният образец са раздадените милиони като заеми от държавната Българска банка за развиване (ББР) на крупни предприемачи, вместо да се финансира дребният и междинен бизнес, каквато е главната функционалност на тази банка.

- Тук има два аспекта. Единият е обвързван с обстоятелството, че информацията за ББР, която раздава странни заеми, се появи много по-рано в някои медии и публични организации. Тоест сигнали, че нещо става в тази банка и методът, по който големи средства се раздават, влагат и прочие, имаше от няколко години. Веднага поражда въпросът – за какво институциите, които би трябвало да ревизират сходни сигнали за нередности, не ги ревизират? Което е главен и основен проблем за нас като правова страна – самостоятелните институции би трябвало да работят вън и без значение от политическите управления.

Когато има сходен сигнал, и то от крупно естество, би трябвало прокуратурата, Българска народна банка и другите институции, които дават отговор за банковия контрол, да създадат обзор какво се случва и да се произнесат.

Така стигаме до втория аспект на казуса. Тази банка е направена с наши пари – на данъкоплатците. Създадена е с концепцията да се подкрепя развиването на дребни бизнеси, да дава гаранции при присъединяване в огромни планове по европейски стратегии и т. н., т.е. тя би трябвало да е насърчителна банка и да служи за подкрепяне на дребните и междинни предприятия. По кой закон и по кои правила се е случило по този начин, че повече от 2/3 от наличния капитал са били дадени на 8 сдружения, би трябвало да го кажат способените органи. И дори да е официално в благозвучие със законите, дали е по разпоредбите, по които е основана самата банка?

- Защо тези институции, за които говорите, не са си свършили работата?

- Очевидно имаме необичайно работещи институции. Много хора пишем от години по този въпрос. Явно нямаме самостоятелни институции, а имаме овладени от приятелите и познатите на една група хора. Тези институции се задействат единствено когато някой от горната страна им се обади и каже – „ тук проверявай, там недей ". Фактически няма обикновено работещи институции и надлежно имаме една разрушена страна с единоначалие и пирамидална конструкция. Каквото каже вождът от горната страна, това се случва.

Само с цел да създадем разлика, видяхме в Съединени американски щати какво стана – основният прокурор беше назначен от президента Доналд Тръмп, само че той сподели, че работи по закон и не го интересува какво ще му каже Тръмп. Докато тук не става по този начин.

- Хубаво, само че в този момент този водач към този момент го няма. Онзи ден излезе не през парадния вход на Министерския съвет, а през задния и не е отпред на пирамидалната конструкция, която описвате.

- Както виждаме, сега, в който служебният кабинет се пробва да смени някой от тези сякаш самостоятелни институции, се разгаря нервност, че се прави чистка. Не. Това не е чистка. Това е освобождение на управленията на институциите и на други виновни хора, които не са си свършили работата по закон. Те би трябвало да бъдат уволнени. В същото време доста деятели на ГЕРБ са в съвсем всички медии, с цел да викат по какъв начин се случвала чистка. Както стана с директорката на Национална агенция за приходите.

Трябва почтено да си кажем, не може Национална агенция за приходите да проверява дребни компании в продължение на месеци за 1000 лева, а в това време да се проспиват 700 млн. лева невнесени налози, само че да няма никаква реакция. Видяхме, че някогашната директорка на Национална агенция за приходите, която дълго време не даваше никакви изявленията, внезапно се появи и изиска да приказва. Отделна тематика е, че не можеше да отговори свястно на множеството въпроси. Само повтаряше - „ огромен експерт съм, само че нищо не мога да ви кажа ".

- Като приказваме за осветляването от страната на служебното държавно управление на ръководството на Борисов, което продължи повече от 10 година, ще има ли то времето, а и смелостта да разрови тези „ Авгиеви обори "? И по този начин да внесе най-малко малко изясненост какво е ситуацията в страната.

- Много мъчно единствено за два месеца може да се разрови всичко. Според мен това, което служебният кабинет може да направи, е да изнесе задоволително информация какво се случва. За да може хората да знаят. Те бяха толкоз облъчвани от досегашните ръководещи, че не знаеше човек, като му каже някой „ добър ден ", дали въпреки всичко да не огледа на открито да не е среднощ инцидентно.

За 2-3 дни кабинетът извади такива неща, от които ни настръхнаха косите. Ще стартират да излизат още доста проблеми, които би трябвало да се вземат решение. Политиците непрестанно ни облъчват по медиите за геостратегическа непоклатимост, за нереални политики и прочие, а на процедура са овладели финансовите потоци, поставили са ръка на главните пари, които се движат в България, сменени са самостоятелните институции с другарски кръг и няма ефикасен надзор.

- Казвате ръководството на Борисов, което към този момент не е реалност, само че има един втори ешелон във властта, който няма елементарно да се даде и ще се съпротивлява до дъно.

- Според мен цялата администрация би трябвало да мине през един атестационен тест. Има Институт за обществена администрация, който по едно време имаше желанието да прави професионални избори за всяка позиция с точни проби, преценка на хората. Нормалните хора в администрацията, които въпреки всичко поддържат тази страна да се движи, няма да имат нищо срещу тази препоръка. Те също се нервират от всичките „ калинки ". Ето, единствено преди две седмици ми описаха за случай в министерство, където щерка на народен представител на сходен изпит споделя на изпитващите - „ за какво ми задавате въпроси, тук съм с връзки. "

- Очаква ни след по-малко от два месеца и нов изпит – предварителните избори. Те ще са в разгара на лятото.

- Спокойно би трябвало да се изясни на хората, че бъдещето на страната е в техните ръце и на тяхното схващане. Ако желаят да има още от същото, да не гласоподават. Но в случай че желаят някаква смяна и нормализация, в случай че желаят да живеем в западна цивилизация, а не в източен халифат, да отидат и да гласоподават. Демокрацията не е човек веднъж да гласоподава на 10 година и по-късно да отиде у дома и да си пие ракията или да върви на море.

Ето в този момент се видя за какво сме толкоз небогати като нация. Пари има в страната, има благоприятни условия, само че се раздават от шепа хора и по тази причина с гласовете си би трябвало да изхвърлим тази шепа. По-лошото е, че тези хора стават толкоз алчни, че стартират да пъдят непознатите вложители. Последните 1-2 година няма един огромен, сериозен вложител, дори и да махнем рецесията. Тотално започнаха да ни подминават огромните непознати вложители като черна дупка и да вървят в Гърция, Румъния. Катастрофа е да имаш неприятна известност на финансовите пазари. Предишните ръководещи не схванаха, че отварянето на заводче не е сериозна инвестиция.

- Защо заглъхнаха митингите против основния прокурор Иван Гешев?

- Защото хората всеобщо не схващат. Защото не схванаха, че демокрацията е дейното заслепение на всеки един човек в процеса на непрестанен напън върху институциите. От 2009 година ГЕРБ са на власт и смениха понятието що е то народна власт. Нямаме като народ построен така наречен либерален инстикт. Да си напомним, че англичаните поставят старания в тази посока от 800 година

Затова всеки, който се има за будител, за интелектуалец, за човек, който знае и схваща, е добре да приказва и да споделя на всеобщата аудитория по какъв начин би трябвало да бъдем дейни. Само по този начин има късмет да се противопоставим на тази политическа класа, която е обсебила страната. Да не забравяме, че не приказваме единствено за ГЕРБ. Ролята на Българска социалистическа партия също е смразяваща. Тази партия беше най-некадърната съпротива, която светът в миналото е познавал. Не може в световна пандемия и в три едновременни рецесии рейтингът на опозицията да пада в пъти по-бързо от този на властимащите. Не инцидентно се появиха подозрения, че Нинова е протеже на Борисов.

- Ако на 11 юли получим сходни резултати на тези от 4 април, какво вършим?

- Няма нищо неприятно да отидем отново на избори. Конституционна процедура е и не виждам проблеми. Чува се, че някакви платени пишман политолози споделят, че ще влезем в конституционна рецесия, само че не е по този начин. Това е цикъл, който се върти, до момента в който няма обикновено излизане. Другото е още по-зле – изменничество, споразумение, подписване на безпринципни обединения,само и единствено някои хора да са на власт. Ако една партия е кардинална, то тя не влиза в сходни обединения. На по-предишните избори патриотите завоюваха толкоз доста гласове в акция против Борисов. Влязоха след това в Народното събрание и предадоха своите гласоподаватели, като направиха коалиция с него.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР