Г-жо Вълканова, как пандемията преначерта развитието на туризма?Туристическата индустрия е

...
Г-жо Вълканова, как пандемията преначерта развитието на туризма?Туристическата индустрия е
Коментари Харесай

Да позиционираме България в по-високия клас туризъм

Г-жо Вълканова, по какъв начин пандемията преначерта развиването на туризма?

Туристическата промишленост е мощно уязвими от вътрешни и външни промени, провокирани от естествени бедствия, войни и катаклизми от друг темперамент. Този бизнес е измежду най-силно засегнатите от Коронавирус пандемията и регистрира голям спад в интернационалното търсене, в резултат на световните ограничавания за пътешестване, настаняване, публични прояви и публично хранене. Но неприятното бързо се не помни и последователно бизнесът се завръща към размерите от 2019 година Кризите в прочут смисъл са нужни, защото те съвсем постоянно отварят благоприятни условия за напредък и развиване. Туризмът постепенно ще се възвърне, той става по-екологичен. Ще има повече пътувания отвън сезона, по необикновени направления.

Как се трансформират настройките за пътувания и отмора?

Безопасността и хигиената са основни фактори при избора на дестинации и туристически действия. Пътуващите започнаха да демонстрират все по-голям интерес към наемане на ваканционни къщи и жилища. Има индикации, че се възобнови ползата към вътрешния туризъм. Конференциите и комерсиалните изложби, които съставляват забележителен размер от бизнес визитите, остават най-вече виртуални. Отмяната и отлагането на пътувания към този момент е нещо всекидневно, което докара до по-често потребление на туристически застраховки и по-малко пътувания посредством организации. Местата за настаняване подчертават върху няколко основни улеснения: непорочност, грижа за здравето и повече безконтактни услуги. Така приложението на менюта с QR кодове са все по-често употребявани, постановиха се нови стандарти за разчистване на стаи и публични места.

Какви си упованията на екскурзианта, който е непрекъснато обвързван с мрежата?

Посетителите станаха по-мобилни, опитни, цифровизирани и доста взискателни, по тази причина техните потребности не биха могли да бъдат задоволени без помощта на технологиите. Тези упования изискват цялостна цифровизация и автоматизация на връзките в бранша. Все повече туристи залагат на независимо запазване на всички съставни елементи от пътуването, вместо да употребяват авансово определена стратегия от туроператор или организация. Така те управляват и избират дължината на престоя, местата за настаняване и атракциите за посещаване. Социалните медии разрешиха на туристическите снабдители да взаимодействат непосредствено със своите клиенти, премахвайки медиаторите и намалявайки бариерите.

Друго, което се промени в този бизнес?

Всички фактори, влияещи отрицателно на хората и стопанските системи, ни подтикват да променим мисленето си подобрим метода си на живот. Туристическата промишленост е сборен облик на всички тези нови настройки. Хората са по-загрижени за здравето си и нашият отрасъл намира по какъв начин да отговори на това. Здравословната храна, опциите за спорт и възобновяване са неизменима част от предлаганите услуги. Отношението и грижата към опазването на околната среда би трябвало да са приоритет и от ден на ден хотели трансформират политиката си. Това включва генериране на по-малко боклуци, съкращаване на потреблението на пластмаса, понижаване на прането, потреблението на повече зелена сила. Платформите за ръководство на пътуванията, които улесняват намирането на благоприятни условия за превоз, настаняване и развлечения, се трансформират в доста желан асистент за туристите.

Защо да изберем България като туристическа дестинация?

Природните запаси и културно-историческото завещание са измежду главните преимущества на страната. Най-ценният туристически запас е красивата и разнообразна българска природа, позволяваща отмора и на морския бряг, и в планинските курорти. Хилядолетната българска история и съществуването на голям брой културни монументи и археологически находки вършат страната ни подобаваща за културен туризъм. Находищата от минерална вода вършат България привлекателна за СПА и балнеология. Селският и екологичният туризъм, както и винените турове са значителен сегмент и приоритет. България е част от туристическите дестинации с щемпел за сигурност и хигиена – Safety and hygiene travel stamp, на Световния съвет за пътувания и туризъм WTTC. С удобното си географско разположение и уравновесен климат нашата страна има всички предпоставки за конкурентен туризъм, само че е належащо да градим дълготраен имидж на страната като съвременна, сигурна и богата на благоприятни условия европейска дестинация.

Нови благоприятни условия, които се разкриват?

Позиционирането на България като туристическа дестинация в по-висок клас на европейския и международния туристически пазар е наложително. Това може да се реализира посредством увеличение каузи на профилираните типове туризъм, водещи до целогодишна и по-интензивна натовареност – балнео (медикъл спа), спа и уелнес, културен (във всичките му форми - исторически, археологичен, етнографски и поклоннически), еко и селски туризъм, авантюристичен, конгресен, ловджийски, голф, винен и гурме туризъм. Важно е да подобрим туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура, превоз, информация. Трябва да се увеличи отбраната, правата и сигурността на потребителите на туристически услуги посредством правилна информация, правилно и несъмнено заплащане и несъмнено престояване и напредване на територията на страната. Време е да се увеличи качеството на обучение и образование на заетите в туризма. Това е посоката и ние не вършим изключение, развиваме се и се приспособяваме към тези нови благоприятни условия, само че процесът е муден и безценен.

Какъв е неизползваният капацитет на балнеологията в България?

Балнеология, СПА и уелнес са най-перспективни за целогодишен туризъм. Страната разполага с известни и експлоатирани минерални води, както и с разказани, оценени и картографирани, само че неизползвани извори. На доктрина всички знаем, че голямото и неповторимо благосъстояние на минерални извори с лечебна стойност е плодородно за развиване на туризъм. Има голям брой комплекси и цели курорти, които сполучливо ползват лечебните свойства на водата. Същевременно част от този капацитет остава неизползван. Например в София и покрайнините има към 40 извора. Дебитът единствено на Централната минерална баня е 12 литра в секунда, което е чудесна опция за възобновяване на това необикновено оборудване и привличане на повече туристи в столицата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР