Г-жо Русинова, през месец октомври стартирахте кампанията Мисията е възможна“,

...
Г-жо Русинова, през месец октомври стартирахте кампанията Мисията е възможна“,
Коментари Харесай

Възможна ли е мисията различните деца да водят нормален живот. Интервю със зам.-министър Зорница Русинова

Г-жо Русинова, през месец октомври стартирахте акцията „ Мисията е допустима “, обвързвана с деинституционализацията на деца. Какви цели си поставяте с нея?

Кампанията е нова самодейност и е част от последния стадий на най-значимата промяна през последните 10 години, а точно затварянето на всички институции за деца в България и прекосяването от така наречен институционална грижа към грижа в фамилна или близка до фамилната среда. Това е най-дългата, сполучлива, комплицирана и сложна промяна в обществената сфера. Първо, тъй като има доста заинтригувани страни, които се занимават с осъществяването на промяната. Второ, тъй като съчетава доста комплицирана композиция от европейски фондове и бюджетни средства. Но най-много, тъй като огромна част от орисите на децата зависят от триумфите на тази промяна и всеки един неуспех на едно дете би означавал и неуспех на промяната.

Към момента 84% от всички институции за деца са затворени, а броят на децата, изведени от тях, е намалял с 90% от 2010 година до момента. С последния стадий на промяната към 680 деца би трябвало да бъдат изведени от институциите – това са децата от 0 до 3 години и от незатворените Домове за деца, лишени от наставнически грижи.

Услугата „ Приемна грижа “ е доста сполучлива. От старта на използването й досега близо 4060 деца са минали през приемни фамилии. Към момента в приемни фамилии са към 2000 деца.

Независимо от усърдната работа на многото експерти, които работят с децата всекидневно - обществени служащи, психолози, педагози, експерти в учебно заведение, рехабилитатори, екипите на общините, екипите на Неправителствени организации, работата на МТСП и АСП, в случай че няма социална настройка, в случай че няма поддръжка от обществото, децата мъчно ще имат друго бъдеще. Затова стартирахме тази акция - с цел да покажем, че задачата ни е допустима, че в случай че от ранна възраст работим с децата и им създадем пълноценна среда, която всички построяваме за личните си деца – семейство, обучение, грижа и образование, те ще бъдат пълноценни жители на това общество.

Каква е главната разлика сред старите институции и новите обществени услуги, които се построяват?

Разликите са доста. Например, децата от услугите посещават учебно заведение дружно с останалите деца – това е от голямо значение за качеството на просветителния развой. Важни са и положителните битови условия, в които живеят. За разлика от старите институции, къщичките, в които са настанени сега, са в жилищни квартали. Децата са със свободен режим и имат опция да бъдат посещавани от съседи, които им оказват помощ. Но има и случаи, в които съседите не са толкоз доброжелателни. Затова стартирахме тази акция - с цел да покажем, че няма разнообразни деца. Единствено грижата ни би трябвало да бъде друга, с цел да посрещнем потребностите и потребностите им по допустимо най-смисления метод и да ги подкрепим. Друго значимо нещо е, че живеейки дружно, и благодарение на обществените служащи, децата от обществените услуги се учат на независим живот и на овластяване. Това е и главната разлика сред прехода от социалистическа политика към политиката, която търси овластяване на всеки обособен човек, тъй че да се изградят умения и качества и той да може да се осъществя самичък. По време на акцията ще разкажем разнообразни истории на деца, сбъднали своите фантазии. По този метод останалите деца ще бъдат стимулирани, само че и ще покажем, че не би трябвало да има разлика в метода, по който отглеждаме децата, тъй като те нямат виновност, че са останали без фамилии, или живеят отвън фамилната си среда.

Колко нови обществени услуги ще бъдат разкрити?

До момента са разкрити 614 функциониращи обществени услуги. Голямата разлика, с изключение на новата грижа в новите къщички е, че 50% от новоразкритите услуги са услуги в общността. Обръща се повече внимание на предварителната защита и на методите, по които може да се преодолее един риск от занемаряване. Разкриват се нови дневни и седмични центрове за деца с увреждания, които да подкрепят родителите. Предстои да бъдат построени още 112 нови услуги за 5454 консуматори - фамилии, деца, младежи, които живеят в Наблюдавани или Преходни жилища.

Има ли отворени процедури по стратегия „ Развитие на човешките запаси “, които да са част от промяната по деинституционализация и да са ориентирани към неправителствените организации?

Ние доста разчитаме на неправителствения бранш като мотор на новаторски хрумвания да ни оказват помощ да създадем по-добри и по-качествени услуги. В момента отворена за кандидатстване е процедурата „ Социално включване в общността “, която е ориентирана точно към Неправителствени организации бранша. Бюджетът на процедурата е 5 млн. лева Кандидатите могат да подават планове до 21 януари 2019 година По тази процедура се дава опция на Неправителствени организации дружно с общините да разработят планове за насърчаване на обществени услуги, които досега не са покрити от държавно делегираните действия. Не са добре развити огромна част от профилираните услуги, които изискват по-специфична подготовка и работа на екипите, работещи с жертви на принуждение и трафик. Затова по тази процедура ще могат да се финансират и изградят съпътстващи услуги, които са в унисон с обсъждани в Народното събрание промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното принуждение. Друг извънредно значим акцент в тази процедура е опцията за обезпечаване на претовареност на хора с увреждания или членове на фамилията, които са подвластни от грижите за различен член от фамилията.

Професията на обществения служащ е тежка и недооценена. Срещате ли проблеми с намирането на квалифицирани фрагменти?

Липсата на фрагменти е проблем във всяка сфера, в това число и в обществената. Възнагражденията в обществената сфера са извънредно ниски, на границата на минималната работна заплата. Работата е извънредно тежка, допуска доста добра експертност и професионализъм. За обществената работа е належащо човек да има мотивация и сърце.

По отношение на заплащането подхващаме редица стъпки. В Бюджет 2019 има заложени 30 млн. повече за обществени услуги. За някои от най-тежките услуги, които изискват 24-часова грижа, има нарастване на стандарта. С растежа на минималната работна заплата и с нарастването на заплатите в бюджетната сфера, ще се покачат и заплатите в обществения бранш. Голямата промяна, която следва в обществената сфера, е Законът за обществените услуги, който беше признат от Министерски съвет. Това е напълно нов закон, който за първи път прави разликата сред обществената поддръжка, която би трябвало да получи един човек, който има ниски приходи със обществените помощи и метода, по който страната го подкрепя, с цел да компенсира ниските приходи с развиването на обществените услуги. Не е наложително този, който употребява услуга, да има ниски приходи или да е безпаричен. Една обособена част от закона регламентира квалификацията, с която ще се вкара много по-добър ред за подготовка на обществените служащи и ще ги стимулира повече да работят в обществената сфера.

Една от косвените цели на „ Мисията е допустима “ е да се даде по-голяма известност на работата в обществената сфера и да се привлекат повече младежи към обществената работа.

Определят Бюджет 2019 като „ обществен бюджет “. Съгласни ли сте с това определение?

Считам, че бюджетът за идната година в действителност е обществен, тъй като към 730 млн. лева е нарастването на бюджета ни за идната година, разпределени в няколко значими сфери: Общо към 430 млн. лева са средствата за хората с увреждания; 150 млн. лева за новия Закон за хората с увреждания и Закона за персоналната помощ; 40 млн. лева в допълнение за енергийни помощи; нарастване на пенсиите с 5.7% от 1 юли 2019 година за 2 млн. пенсионери; нарастване на минималната работна заплата; нарастване с 10% на заплатите в бюджетната сфера.

Приемането на двата нови закона и Бюджет 2019 вземат решение ли проблемите на майките на деца с увреждания? Изпълнени ли са настояванията им, за които те стачкуват от месеци?

Това е една от най-сложните тематики в последните месеци. На процедура, уговорките, които поехме с сключване на съглашението сред протестиращите майки от една страна и от друга от обществения и финансовия министър, както и от омбудсмана, съвсем са изпълнени. На второ четене в пленарна зала е признат и Законът за хората с увреждания. Очаква се да бъде признат на второ четене в пленарна зала и Законът за персоналната помощ.

Ангажиментът на общественото министерство е напълно да се трансформира системата, която поддържа хората с увреждания, тъй като, макар че през 2012 година България е утвърдила Конвенцията за правата на хората с увреждания и многото стъпки, подхванати в тази посока, към момента хората с увреждания не се усещат пълноценни в обществото ни. Една от тематиките, върху които продължаваме да работим, е много ниската претовареност на хората с увреждания. С сътрудниците от Министерство на здравеопазването ще продължим да работим и във връзка с промяната на здравната експертиза, и на експертизата, която прави оценка доколко един човек с увреждания е работоспособен и каква работа би могъл да работи.

Тези 150 млн. лева, които се дават в допълнение посредством новия Закон за хората с увреждания и Закона за персоналната помощ, защо тъкмо ще отидат? Имаше мнения, че по-голямата част от парите са предопределени за създаване на налична среда?

Не бих споделила, че средствата са предопределени за това. Реформата със Закона за хората с уврежданията е най-вече в смяна на метода, по който се компенсират приходите на хората с увреждания, така наречен интеграционни добавки. За първи път те се обвързват с линията на беднотия и ще зависят като % от нея годишно. Най-значително се покачват обезщетенията при хората с най-висока степен на увреждане. Въвеждат се по-добри механизми за надзор на всички институции, които работят с хората с увреждания. Предоставя се опция за временен интервал, в който ще се сътвори напълно нова Държавна организация за хората с увреждания, която по нов метод ще провежда самостоятелна оценка на хората с увреждания. Предстои допълнение и надграждане и на Регистъра на хората с увреждания.

Новите закони вземат решение или задълбочават проблемите с бюрокрацията?

Законът за обществените услуги понижава бюрокрацията и улеснява достъпа до обществени услуги. В него за първи път се регламентират така наречен общодостъпни услуги. За тях отпадат направленията. Облекчават се и доставчиците на обществени услуги – без значение дали се дават услуги за възрастни или деца, те ще се лицензират на едно и също място. Голямата промяна е в метода, по който ще се финансират услугите - с новия Закон за обществените услуги се финансират дейностите, а не мястото, в което се организират. За първи път ще се даде опция и за въвеждането на така наречен допълващи стандарти.

Какви събития следва да предизвиквате, като част от акцията „ Мисията е допустима “?

На 8 декември един огромен дамски екип, включващ ръководителя на Народното събрание, кмета на София, дами – посланички и децата от 2-ро СУ в София и деца – ползватели на услуги на територията на Столична община, ще изработим картички във връзка идните празници. На 10 декември, взаимно с регион „ Студентски “, организираме детски коледен концерт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР