- Г-жо Нинова какви са очакванията ви за представянето на

...
- Г-жо Нинова какви са очакванията ви за представянето на
Коментари Харесай

Борисов иска да остане до избора на нов главен прокурор

- Г-жо Нинова какви са упованията ви за представянето на Българска социалистическа партия на евроизборите? 

- Работим, с цел да ги спечелим. Решението е в ръцете на народа. За нас е значимо колкото може повече хора да гласоподават свободно и вотът им да не бъде сменен. Изборите са извънредно значими и за бъдещето на Европа, и за смяната в България. Победата над ГЕРБ би сложила началото на нов модел на ръководство.

- Ако БСП победи ГЕРБ, какви са идващите ви ходове? Ще поискате ли предварителни избори? 

- Загубата на ГЕРБ ще значи, че са изгубили доверието на българските жители и нова политическа обстановка. Без доверие те нямат легитимност да ръководят повече, тъй че оставката е неизбежна. Борисов в този момент декларира, че няма да я подаде не тъй като се усеща мощен да ръководи. Управляващите не желаят да се разделят с властта непременно и по всевъзможен начин.

Премиерът желае да остане до избирането на идващия основен прокурор, с цел да си подсигурява безотговорност. Така че който желае да свалим клептократичния режим на Борисов, да има правдивост и развиване, да излезе и да гласоподава.

- Преди дни казахте, че режимът " Борисов " си отива. Готова ли е Българска социалистическа партия да вземе властта и да ръководи?

- Властта е разследване от доверие, получено на избори. Що се отнася до ръководството - знаем какво желаеме да реализираме, знаем и какви са средствата за това, имаме нужните пълномощия. Ние сме единствената партия, която още преди година изготвихме " Визия за България “. Работихме я благодарение на десетки експерти. Обсъдихме я в над 500 срещи в цялата страна. Тя е допустима и оптимално утвърдена от професионални общности. " Визия " -та не е просто партийна опция. Тя е народен проект за нов модел на стопанска система, опазване на здравето, обучение, приходи, национална сигурност, демография и в други сфери.  Новият екип на партията знае какво би трябвало да се прави, по какъв начин да се прави, с цел да може да се усъвършенства животът на всички в България.

- Очевидно е, че всички браншове се нуждаят от промени. Откъде бихте почнали?

- Така е. Почти всяка сфера от публичния живот е в тежко положение. За мен три целта сега са първостепенни: господство на закона, стопанска система, приходи. Върховенство на закона, с цел да има правдивост, действителни вложения и да се спре корупцията и приключването на милиарди в обири и сива стопанска система. Тези средства ще отиват вместо в нечии джобове в действителна стопанска система и произвеждане. Те ще обезпечат средства за по-високи приходи и обществена политика, опазване на здравето и обучение.

- Всички приказват за господство на закона, само че виждаме че такова няма. Как бихте го обезпечили?

- В това е казусът. Само приказват, само че не работят. Голяма част от корупцията е в усвояването на евросредствата. Не съм чула някой да е наказан до момента. Решението е в европейската прокуратура отпред с Лаура Кьовеши. Тази прокуратура ще проверява злоупотребите с европейски пари. Това ще има неотложен дисциплиниращ резултат. Що се отнася до националния бюджет и общинските бюджети - нов закон за КПКОНПИ.

Изработили сме го и го внесохме в Народното събрание още преди половин година. Отхвърлиха го. Видяхте до каква степен стигнаха с къщите за посетители, асансьорите, градежите, ремонтите в София и Варна и какво ли още не.

- Управляващите настояват, че има висок растеж на Брутният вътрешен продукт и стопанската система се развива. А вие желаете промени. В каква посока да са те?

- С този растеж няма да се доближим до стандарта на живот в Европа още десетки години. Освен това демократичният модел се изчерпа. Той докара до свръхконцентрация на стопанската система в монополите и умъртви опцията за конкуренция. Малкият и междинен бизнес е притиснат от администрация и свръхрегулация.

За да стартираш нов бизнес, са ти нужни сред 40 и 50 документа. Постоянно изменящото се законодателство държи бизнеса в неустановеност и отвращение да влага. Ние постоянно сме считали, че цялостното отдръпване на страната е неточност. И времето го сподели, даже в надалеч по-силни и постоянни стопански системи в света. Редица страни започнаха преди три-четири години да се връщат към политика, в която страната има дейна роля в стопанската система посредством ограничения за стимулиране, кредитиране, понижаване на регулациите, вложения във високотехнологични производства, публично-частни партньорства, по-високи екологични стандарти. Това е верният път.

- Значи главен приоритет ще е повишението на приходите. Обвиняват ви, че социалистите харчите подготвени пари и причинявате рецесии. Как ще отговорите на това?

- Едно общество може да изхарчи толкоз, колкото създава. Другото би означавало заем и трупане на дълг. Пари в страната има. Разпределят се погрешно и ужасно доста се връщат при ръководещите под формата на персонално облагодетелстване. Ако се спрат пробойните, от които изтича народен запас, и се трансформират целите, повишението на приходите без трупане на недостиг е изцяло допустимо. Ще ви дам образец. От тези над 1.5 милиона българи, които живеят под прага на бедността, 2/3 са пенсионери. Петдесет лв. за Коледа не трансформира драматизма на ситуацията им, само че преизчисляване на пенсиите с нов коефициент би решило казуса. Ще коства един милиард. С това се помага на нашите майки и татковци. Но този милиард има още един резултат - ще влезе в оборот посредством в допълнение ползване. Ще подтиква произвеждане, търговия, ще усили приходите от акцизи и Данък добавена стойност. Въпрос на политика и цели на едно ръководство.

- Как ще отговорите обаче на настроението в обществото, че левицата към този момент е управлявала и нищо от това, което обещавате, не е направила? И че всички са идентични, когато дойдат на власт?

- Както давам отговор постоянно от три години насам. Десетилетия е изграждан модел на политико-олигархично слепване на властта, на безпринципни съюзи за власт, на задкулисие, което дърпа конците на формалните институции. Преди три години, когато ме избраха за ръководител, назовах паралелната страна и желаех поддръжка да се борим с нея. За три години нито един път не отстъпихме от този ангажимент.

Отказахме постове, предложения, всевъзможни оферти и сделки. Понесохме доста удари, компромати, подправени вести, подправени социологии, само че сме решени да продължим. Спечелихме едни избори, които трансформираха политическата карта на страната. Днес знаем, че не можем сами. За смяната на модел, граден дълги години, не стигат три. Не е и по силите единствено на една партия. За такова нещо би трябвало национална сила, храброст и интензивност. Призовавам българите да ги проявим на 26 май. С бездейност страната не може да се изправи на крайници. Изправете се и гласувайте!
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР