Г-жо Манолова, ще отчете ли сектора на промяната като историческа

...
Г-жо Манолова, ще отчете ли сектора на промяната като историческа
Коментари Харесай

Борисов посяга към властта отново, прави го публично и нагло

Г-жо Манолова, ще регистрира ли бранша на смяната като историческа неточност следващото отсъствие с общи листи на изборите?

- ИБГНИ бяхме подготвени за този ход и протегнахме ръка за присъединяване в общи листи. Предложението пристигна публично от Христо Иванов.

Вашият съюз оферираше сходни дейности още против предходните избори, само че тогава пък Демократична България не ги одобри.

- Още преди постоянните избори поканихме Демократична България и Има Такъв Народ за общо явяване на 4 април. Предложенията ни не бяха признати и продължаваме да се явяваме поотделно. Сега предизвикването е още по-голямо. Ако и след трети избори не се стигне до постоянно държавно управление, това ще бъде огромен удар против българските жители и компании - на прага на тежката зима, инфлацията, икономическата и здравната рецесии. Добре е, че на политическия терен има нов състезател в лицето на " Продължаваме промяната ". Така възможностите за държавно управление на смяната се усилват.

Но общото явяване под етикета „ Промяна “ щеше да ви направи изрично първа политическа мощ, оттова и бързо сформиране на държавно управление.

- Така е, само че това е решението на " Продължаваме промяната ". Те също си имат своите причини, тъй като по този начин всеки ще вземе оптималното от хората, които го поддържат. Тяхно е предлагането да сключим предизборно съглашение за след изборите – да е ясно, че ще има болшинство на почтените и държавно управление на смяната, с ясни програмни цели. В него Демократична България ще изложи своите разбирания за правосъдната промяна, Политическа партия ще приготви икономическата визия, а обществената стратегия ще остане за нас.

Това би било отлично, само че настоящите социологически сондажи оставят ИБГНИ под чертата за влизане в Народното събрание, въпреки че вие говорите на най-разбираем език с жителите. Не е ли точно тук казусът, че не влязохте в общи листи?

- Хората имат трезва преценка кои са нужните обединения за новия парламент. Освен обществена сензитивност и упованието да сме парламентарен омбудсман, ние сме разписали доста съответна стратегия по какъв начин страната да поеме нарастването на сметките за ток, вода, парно, природен газ както на семействата, по този начин и на компаниите, на лечебните заведения, на учебните заведения, на детските градини, на общините. Но с изключение на от специалисти, в идващия парланет ще има потребност и от биткаджии. А ние сме потвърдили, че отстояваме правила и цивилен ползи. Който си мисли, че корупционния модел на Борисов си е отишъл, тежко се лъже.

Все отново усещате ли отлив в посока на " Продължаваме промяната ", което е годно за съвсем всички досегашни партии?

- Ние сме на терен. Постоянно. По време на парламентарна активност, също. Усещам поддръжката. Спомнете си какво се случи на локалните избори в София. Дори в изборния ден екзитполовете на същите социолози даваха преимущество на Фандъкова с 16-18% и отхвърлиха доста хора да гласоподават, а най-после процентите се оказаха единствено четири. И то след груби операции. Сега съм безусловно сигурна, че ще влезем в Народното събрание. Даже си мисля, че богато платените от ГЕРБ социологически организации този път ще ни създадат услуга. Защото хората, които считат, че сме значими за Народното събрание, единствено се активизират от сходни прогнози. Без нашите 12-14 депутати смяната няма да има болшинство. Това е осъзнато и от Кирил и Асен, и от Демократична България, тъй че ще вършим акциите един до друг, с една идея – болшинство и държавно управление на смяната.

Ако ГЕРБ стане първа политическа мощ, сигурно ще се опита да осъществя мандата си, още повече, че Движение за права и свободи очевидно се обявиха като участници в идната власт. Анализирате ли този вид?

- Готвят се за реванш, проличава си по държанието на Борисов, който изяснява по какъв начин страната банкрутира, а токът скача, когато го няма. А истината я знаят всички – мините в енергетиката и опазването на здравето са заложени персонално от него, в качеството му на министър председател в продължение на 12 години. Те докараха енергетиката до такава степен, че частни търговци печелят стотици милиони, до момента в който стопанската система ни изнемогва и компании банкрутират или създават неконкурентна продукция. Заради това, че Борисов саботира АЕЦ " Белене ", където останаха заровени милиарди български левове, а на енергийната борса, заредена с „ калинки “ на ГЕРБ, печелят едни и същи търговци и изнасят българския ток на открито. Евтиният ток на АЕЦ “Козлодуй “ и субсидираният ток на „ Мариците “ отиват да поддържат семействата и бизнеса на Гърция. А българският бизнес ще заплаща още и още, до момента в който банкрутира.

Как си обяснявате тогава обстоятелството, че от рухването на ГЕРБ от власт досега, в енергетиката не се промени нищо?

- Подкрепяме изрично Радев и Йотова, само че не можем да бъдем безкритични към някои от служебните министри. За следващ път ще подчертая, че министърът на енергетиката би трябвало да бъде заменен. Защото от дълго време трябваше да е махнал шефовете в енергийните сдружения – все фрагменти на Борисов, които взимат по над 200 000 лева годишни заплати. Показахме всичко това в Комисията по проверката в 46-ия парламент. Още през август осветихме по какъв начин се вършат енергийните спекулации, по какъв начин изкуствено се подвига цената на тока, по какъв начин се изнася евтиното електричество. И още тогава предупредихме какво ще се случи през септември и октомври. Онзи ден имахме исторически най-скъпия ток в Европа – 211 евро за мегаватчас!

Публично ясно е, че цялата енергетика е просмукана от фрагменти на Движение за права и свободи и ГЕРБ.

- В комисията извадихме имената - в борсата, в КЕВР, БЕХ, АЕЦ “Козлодуй “, " Топлоелектрическа централа Марица 2 “, „ Булгаргаз “, „ Булгартрансгаз “ – всичко това са фрагменти на ГЕРБ.

А това е стълбът, на който се крепи цялата ни стопанска система.

- Това е още една от аргументите ИБГНИ да бъде в Народното събрание – няма да позволим да бъдат премахнати компании и семейства. „ Булгаргаз “ поискали от КЕВР 126 лева цена на природния газ. Само подсещам, че през септември 2020 година природният газ струваше 24 лв..! Това значи, че парното ще скочи със 100 %. Ние имаме стратегия с 31 ограничения, в които настояваме страната да поеме цялото покачване на цените. А пари в бюджета има. Инфлацията има един единствен плюс – цялостни държавната хазна. През септември в хазната имаше 1 милиарда лева остатък. В актуализацията на бюджета заложихме още 5 милиарда остатък. Значи стават 6 милиарда лева, които могат да отидат за поддръжка и на семействата, и на компаниите. Ако сметката за ток е била 200 лева, а в този момент е 400, разликата да я поеме страната.

Намирате ли задоволително политическо наличие в президентския пасианс?

- Радев беше единственият общественик, който излезе на площада, застана на страната на народа и поддържа десетките хиляди протестиращи. Той е нашият човек. Слоганът „ Мутри, вън! “ е все по този начин настоящ, цената на тока в България е най-висока поради мутрите в енергетиката. Радев се опълчи непосредствено на статуквото и превзетата страна.

Лозан Панов репликира, че Радев е просрочен много с опълчването на мутрите.

- Посочете ми друга институция, която се държа честно и почтено през последните години. Поведението на господин Панов в правосъдната система също беше почтено. Но той не печели от офанзивите си против Радев. За Герджиков няма какво да приказваме. За каква самостоятелност приказва, откакто ръководител на неговия предприемчив комитет е народен представител от ГЕРБ? Студентите на Герджиков бяха по площадите и желаеха оставката на Борисов, а той потегли да го обслужва. Това е задоволително красноречиво. Президентските избори ще приключат още на първи тур.

Смятате ли, че политическите сили на смяната покриват диапазона на митингите от предходната година, подкрепени от 70% от популацията?

- Нека не забравяме, че Борисов ръководи цели 12 година и неговите фрагменти са окопани по всички етажи на властта. По данни на разнообразни европейски институции, делът на сивия бранш в българската стопанска система е 10 милиарда лева годишно. Десет години по 10 милиарда са 100 милиарда лв.. Срещу нас сега са парите и фрагментите на мафията. Сега ГЕРБ и Движение за права и свободи се готвят за реванш. Борисов протяга ръка към властта още веднъж, прави го обществено и безочливо.

И може да я получи, в случай че към ГЕРБ и Движение за права и свободи - тихомълком и в името на националните ползи - се присламчи и Българска социалистическа партия. Тогава целият протестен бранш ще пие една студена вода.

- Ето това ще изкара хората по улиците. Но предизвикването сега не е да разиграваме филми на ужасите.

По силата на световния закон „ Магнитски “, всички банки и компании, които имат настоятелен връзки с посочените лица, влизат в черен лист. Като правист смятате ли, че и Движение за права и свободи следва да попадне в такава рубрика, откакто сложи господин Пеевски като лидер на две листи?

- Пеевски лидер на две листи, Карадайъ претендент за президент и риториката на Борисов от последните седмици сочат едно – готвят се да си върнат властта през парадния вход.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР