- Г-жо Кирова, Видин - районът в който сте водач

...
- Г-жо Кирова, Видин - районът в който сте водач
Коментари Харесай

Росица Кирова: Искам Видин и региона да оцелеят. Зная точно как може да стане и защо сега е моментът |

- Г-жо Кирова, Видин - районът в който сте лидер на листата на ГЕРБ-СДС и в който живеете, е най-изостаналият и освен в България, а и в цяла Европа. Какви районни политики оферирате, с цел да се преодолеят тези диспропорции?

Преодоляването на диспропорциите е допустимо само с целенасочена държавна политика в областта на районното развиване и напълно не значи еднократно изпитание. Факторите, които ни сложиха в тази позиция са формирали наклонност, която за 30 години от един жив, разрастващ се район ни подреди на последно място.

Онова, с което би трябвало да се стартира е инфраструктурната съгласуваност. Нещо, по което се работи интензивно от няколко години.

Следващата стъпка е привличане на вложители и обезпечаване на подобаваща среда за вложения посредством преференциални условия за всички тези, които биха вложили и разкривали работни места. Тук има напълно елементарно решение. При устойчива инвестиция в района компаниите могат да бъдат освободени от налог облага за избран интервал от време. 10 години да вземем за пример. Да се сътвори към всяка една община в региона “инкубатор за вложения ”. Обслужването на бизнеса от момента на обезпечаване на терен до приемане на районен съд да бъде управлявано при ясни правила и с оптималната бързина от локалната власт и държавните институции в региона.

Нужен ни е публичен контракт като област за пътя, по който решаваме да се развиваме. Трябва да бъдат извършени срещи и публични разисквания по този начин, че решението на общността да е осведомено и оптимално добре обосновано. И в случай че изберем да се развиваме най-вече в региона на туризма (лечебен, исторически, фестивален, селски), със съпътстващ профил земеделие и логистика, то тогава да тръгнем дружно в тази посока и да използван решенията си съобразени със
спецификата и даденостите на всяка една община в региона.

Разбира се всичко това ще остане само едно хубаво благопожелание, в случай че не се смени методът, по който след 1989 се гледа на
бизнесмените и бизнеса въобще. И в случай че обществото ни не разбере, че за това, което ни се случва сме виновни самите
ние с изборите, които вършим. Затова считам, че процесът е дълъг. И не минава единствено през съответни политики. Минава през смяна в мисленето ни. През осъзнаване на личната виновност за положението, в което е района.

- Нека стартираме с проблемите един по един и с Вашите оферти за решения. Видин е най-застаряващият район. Малкото младежи също го напущат. Как ще ги задържите по родните им места?

Младите хора не трябва да стават заложници на нечии политически упоритости. Те би трябвало да бъдат изкушени да останат. Как? Отново се връщам на инфраструктурата. Трябва ни съответна на 21-и век съгласуваност. Следват вложенията и разкритите в резултат на това работни места. И несъмнено, в случай че се приложат преференциални условия за стимулиране на бизнеса и
предприемачеството и то като държавна политика към периферните райони, което включва и Видин, те ще останат. Не
всички, несъмнено. Но правото им да пътуват и търсят провокации и по-добър живот не трябва да бъде ограничавано. Трябва да ги накараме те самите да изискат да останат. И тук идва ролята на качественото обучение и изискванията за развъждане на деца и основаване на семейство. Както и качественото опазване на здравето, което е проблем както за младите, по този начин и за по-възрастното население, което доминира. В тази тенденция също има доста позитивни промени през последните няколко години.

Обновяването и модернизацията на видинската болница, както и привличането на експерти и медицински фрагменти в тази ситуация с извънредно значими за цялата област.

- Именно поради застаряването, в района има голям проблем с качеството на работната мощ и въобще с намирането й. Какви производства би могъл да развива Северозападът с този стеснен човешки запас?

Северозападът има голям капацитет като естествени, културно-исторически и географски дадености. Просто би трябвало да
използваме тези запаси и да насочим силата си в една посока. Заедно. Като общественост, която е решена да оцелее.

Аз залагам на решение за развиване на района в областта на туризма и услугите.

Малцина отвън Видин знаят, че ние имаме минерални извори, които по своите качества са ненадминати в Европа.
Водата, която до 80-те години се ползваше, по свойства е в пъти по-лековита от тази в Карлови Вари. Това в композиция с река Дунав, Белоградчишките сили, зоната подобаваща за ски курорт в община Чупрене, лозарството в община Ново село
и традициите в зеленчукопроизводството и опцията за основаване на екологично чисти био зеленчуци, както и крепостта Баба Вида, джамията на Осман Пазавнтоглу, постройката на една от най-красивите синагоги, строени в България, пристанищата и близостта до Румъния и Сърбия …

Бих могла да изреждам още. Истината е, че когато впрегнем тези дадености с мисъл и проект да работят в една посока в региона обезлюдяването ще бъде спряно и ще стартираме противоположния развой.

- Видин е единствено на 200 км от София, а до него се стига за по-дълго време, в сравнение с до Бургас. Пътят с трен лишава над 5 часа. Какво би трябвало да се направи, с цел да стане градът наличен?

Трябва да се построи новото трасе на пътя Видин-Ботевград. Това е повода, заради която вземам участие в надпреварата
за новия Парламент. Да се построи качествено и в действително време, не в миналото, не след 10 или 15 години, а да до три години. Това е първата крачка. По този въпрос мога да кажа, че поставям старания през последните 3 години и резултатите са на разположение.

Трябва и да се довършат процедурите за трасе София-Монтана с тунел през Петрохан и да се премине към стадий на реализация. Всъщност всичко стартира с инфраструктурата.

- Знаем, че се рехабилитира пътя Ботевград-Мездра и се строи скоростен път Монтана-Видин през Димово. Този маршрут е с 55 километра по-дълъг, в сравнение с естествения път през Петрохан, а по-късно през Дреновец и Арчар. Завинаги ли Видин ще остане с 55 км по-далеч от столицата или към момента има късмет за тунел под Петрохан и за скоростен път по най-късото трасе?

За тунел под Петрохан се приказва от най-малко 100 години. От 3 години обаче се работи, тъй че към този момент сме на стадий възлагане на
Оценка на въздействието върху околната среда. Важността на тази връзка и кулоар номер 4 за целия Северозапад е изключителна и тласъкът, който може да има върху стопанската система този план голям. Всъщност е избавителен. Когато през 2017 започнахме дейности за автомагистрала до Видин и тунел под Петрохан, ние си давахме ясна сметка, че това е финален късмет за оцеляване.

Тогава точно гражданското общество във района осъзна своята мощ. Вече не се колебая, че плановете ще бъдат осъществени. Няма министър или държавно управление, което да не чуе добре аргументирани претенции и надали някой би си разрешил да провокира с пренебрежението си онази сила, която Северозападът ще отприщи, в случай че не се довършат тези планове.

- Беше издигнат Дунав мост-2, само че Румъния по този начин и не построи бърз път по най-краткия маршрут към Унгария. Ако станете народен представител, какви благоприятни условия виждате, с цел да стане мостът приложим и да не се отклоняват камионите 90 км на изток към Крайова?

Проблемите с Дунав мост 2 са няколко и трасето през Крайова не е най-същественият. Днес трафикът на моста
е в пъти по-голям от предстоящото. Мостът е приложим, само че за жалост неприятни управнически решения в интервала 2001-2006, когато стартира построяването му, през днешния ден основават редица проблеми. Решението изисква договаряния с румънската страна и дипломация и може би помощ от Европейска комисия.

- Много от съставните общини във Видинска област са съвсем обезлюдени, а дребното останали хора са в пенсионна възраст - Макреш, Бойница, Грамада. Има ли потребност тази област от ново административно разделяне, с цел да добият тези общини административен потенциал за ръководство на еврофондове?

Това е една дълга, мъчителна и доста значима тематика. Държавата ни има потребност от обзор на административно териториалното си разделяне освен във връзка с дребните видински общини. Има потребност от качествена промяна. Но каквото и да се предприеме е необходим спор с тези, които ще бъдат наранени. Трябва да си ходил най-малко няколко пъти в Макреш или Бойница, с цел да може да предложиш с изключение на експертно и съответно решение. И в действителност има потребност от промени, които да покачат
административния потенциал, само че не за сметка на хората там. В момента условията за битие на една община в доста случаи не е спазен, заради демографския срив, само че и заради неналичието на достъп до здравни услуги в множеството от тях. И освен. Нужен е обзор и спор преди да се предложи промяна.

Ами в случай че посредством преференции за бизнеса съживим тези общини? Често мисля и за това.

- Видин разполага с две летища, и двете изоставени. Ще извършите ли опит да възродите летището в Иново или към този момент е прекомерно късно?

За летището в Иново ни е нужно едно цяло настрана изявление. Трябва да се направи опит за възобновяване му.
Процедурата не е лека, изисква време, обмисляне, отчуждителни процедури за възобновените на притежатели в действителни
граници терени, изисква се локалната и държавна власт да работят дружно и то по тъкмо заложен график и ред. В непосредственост
до 100 км. няма летище. Нито в Сърбия, нито в Румъния. Най-близкото е в Крайова и то има по няколко полета на ден. Летището ще ни даде сериозна опция във връзка с логистика и спедиция, както и за смесен речен, въздушен,
пътен и в случай че се модернизира ж.п. линията - железопътен превоз.

- Въпреки не неприятната Речна гара, Видин няма речен превоз. Няма речни известия с Русе, които бяха два пъти на ден преди години. Може ли да се възвърне речният превоз и по какъв начин?

Липсата на речен превоз е обвързвана е обстоятелството, че ние не използваме ресурса, който ни дава река като Дунав. Това също е въпрос на съответни решения и политика. Връзката сред Русе и Видин не е единственото изчезнало звено. В Белград живота е насочен към ректа. Там с изключение на транспорти има доста развлекателни заведения и паркове, които са директно свързани със Сава и Дунав. Има и повече хора, несъмнено. Но с цел да съществува една линия е нужно да има нужда. Тази нужда ще се появи, когато районът ни стартира да възстановява своя човешки запас. А за задачата са ни нужни и пътят, и тунелът и политиките за стимулиране на вложенията и решението в коя сфера ще развием района.

- Във Видинска област са Белоградчишките скали и Магурата, едни от най-впечатляващите естествени явления в света. Каква туристическа инфраструктура би трябвало да се развие, с цел да притеглят те туристи от целия свят?

Тук ще се повторя. Ще потретя. Първото нещо е съответната инфраструктура. Безопасността на хората, които пътуват.
Времето за напредване. Комфортът. Следва решението ни на регионално равнище по какъв начин ще развием своята територия. Как да се допълват общините, по какъв начин да създадем артикул от тези свои дадености, по какъв начин да разкажем легендата, с цел да го продаваме по-късно. Прозвуча елементарно. И е по този начин. През 2015-а, аз и “Единни за смяна ” при присъединяване си на локалните избори предложихме изцяло решение в тази тенденция. То е настоящо и през днешния ден. И това е пътят.

- Бихте ли обяснили какво е ситуацията сега с някогашния Химически цех - единственото огромно дружество във  Видин? Чия благосъстоятелност е, до каква степен стигнаха процедурите по инспекция на приватизационната договорка, Какво се случи с непозволено регистрирания като " кафява сила " ток от ТЕЦ-а. Как може да се излезе от това състояние - жертван ли главният цех във Видин на съсипия или още може да бъде избавен?

Този цех не съществува от дълго време. Хищническата приватизация и бездействието на доста властимащи от дълго време затвори тематиката. Сега останалото от завода е частна благосъстоятелност. Не зная до къде са стигнали инспекциите за ТЕЦ-а.

Мисля, че всеки изчегъртан цех в района е оставил след себе си рана, безработица и малко нереални очаквания за възобновяване. Процесът е необратим. Трябва да гледаме напред и да се учим от грешките в предишното, когато някой ни призове да чегъртаме.

- На няколко следващи избора има подозрения за следен избор в ромските секции на Видин. Ще гласоподава ли Бончова  махала свободни на тези избори или отново ромските тартори и лихварите ще съберат паспортите?

Не зная кой по какъв начин ще гласоподава. Съмнения постоянно има. Трябват, обаче доказателства. А що се отнася до ромските секции, в нашата махала от дълго време има естествени, работещи, мислещи жители. Историята с тарторите е малко поизтъркана. Лихварите и в град Видин могат да събират паспорти. В заложните къщи и игралните зали на един съответен водач на нова партия може елементарно да се получат пари против ангажимент за глас в интерес на партията му. Това е в полето на полицията и прокуратурата. И е годно за цялата страна.

- Вие бяхте едно от емблематичните лица в партията на Слави Трифонов, още преди тя публично да бъде основана. После  преминахте в ГЕРБ. Можете ли да обясните за какво смятате, че по този начин ще сте по-полезна за Видин и района?

Партиен член бях за малко. И не тъй като това е задачата на живота ми, а тъй като желая смяна и зная, че тя може да бъде
осъществена единствено посредством персони и присъединяване. С гледане в профил нищо не може да се промени. С клишета, етикети и лозунги също. С мрънкане и фалшив вести в обществените мрежи още веднъж няма да стане.

Аз очевидно не се регистрирам в партийния модел. По-сложно е, в сравнение с наподобява. От 2003 година се занимавам с публични каузи.

Искам Видин и района да оцелеят. Зная тъкмо по какъв начин може да стане и за какво в този момент е моментът да довършим започнатото с митингите през 2018-а за пътя и тунела. Имам отговорност към видинчани, които още през 2015-а ми се довериха. Има доста
способи да си потребен и да правиш това, в което вярваш. Аз не се отхвърлям елементарно. Но и не понасям някой да си мисли, че може
да ме употребява и наставлява безпринципно. 

Винаги съм била себе си и съм отстоявала това, в което имам вяра. Днес повеждам листа номер 5 като гражданска квота и никой не ми е поставял условия за партийно държание и дисциплинираност.

И въпреки всичко аз съм десен човек. Вярвам в свободната самодейност. В листата на ГЕРБ бях поканена, поради приноса ми за пътя Видин - Ботевград и гражданската сила, която ние, хората от Видин успяхме да насочим по този начин, че през днешния ден към този момент да се строи трасето.

Но в случай че желаете по-дълбока причина, там съм, тъй като мога да бъда потребна, поредна и упорита съм и ще защищавам
ползите на района, без да правя отстъпка. И нещо значимо. Единствено в програмата на Коалиция ГЕРБ-СДС са заложени като цели тези два значими за района ни плана.

Предизборна публикация
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР