- Г-жо Капон, справя ли се правителството с ролята на

...
- Г-жо Капон, справя ли се правителството с ролята на
Коментари Харесай

Предприемачите са бесни на държавата "спасител"

- Г-жо Капон, оправя ли се държавното управление с ролята на избавител на стопанската система в изискванията на небивала рецесия? 

-  Всички виждаме по какъв начин се " оправя ". Вече 9 месеца чакаме ръководещите да излязат с явен проект и работещи ограничения, а вместо това виждаме цялостна некомпетентност. Давам ви напълно свеж образец - през лятото дадоха обещание на бизнеса две значими ограничения за поддръжка - безвъзмездна помощ за така наречен малки-големи компании (с обороти над 500 000 лева, само че с дребен личен състав, сред 10 и 49 души),  и помощ за адаптиране на работните места в условията на пандемия.  " Ковид акомодацията " беше чудесна мярка за бранша, в който аз самата работя -  събитийната промишленост, която поради пандемията бе принудена да премине във виртуална среда.

- Имате предвид фирмите, които провеждат конгреси, изложби, конференции, семинари и така нататък?

- Да, и мярката беше късмет за тези компании да се приспособят към новите условия на работа - да влагат във виртуални студиа, в програмен продукт за провеждане на такива събития онлайн. Обещаната поддръжка от страната бе за 70% от инвестицията плюс 30% лично присъединяване - т.е. това не е подаяне за обречен на смърт бизнес, а е мярка  за компании, които желаят да продължат да работят и имат вероятност.

И така, компаниите готвиха документи, писаха проекти, а в деня, в който бе оповестено, че ще стартира кандидатстването, двете ограничения бяха анулирани и бе оповестено, че парите ще бъдат пренасочени за " други нуждаещи се браншове ". Пълен скандал.

-  И кои са тези други браншове?

-  Любимият на Бойко Борисов кръчмарско-ресторантьорски бизнес.  На практика  единствената мярка, която работи, и то лимитирано, е схемата " 60 на 40 ".  За тези 10 000 лв. поддръжка - множеството контракти бяха подписани през септември.  Та една елементарна малка фирма, като си плати тока, водата, телефоните, СОТ и парите са свършили. Чак в края на ноември, с 6 месеца забавяне, бяха оповестени описите на междинните предприятия, одобрени да получат до 150 000 лева безвъзмедна помощ. Те подадоха документи през юли, в този момент занапред ще се подписват договорите с тях, а парите ще им бъдат преведени следващата година.

Мерките са безредни и явно се оферират и организират от хора, които нямат нищо общо с действителния живот. Обясняват ни, че били обезпечили евтини заеми през държавната банка ББР. Нека да е ясно - тези заеми не са евтини. 7% рента не е ниска рента!  И тези непрекъснати пренасочвания на евросредства от оперативните стратегии са безпределно порочни, основават комплициране, парите не се насочват към действителния бизнес, към производството. 

-  Какво можеше и какво трябваше да направи държавното управление, за да поддържа действително бизнеса?

 -  Има доста вероятни ограничения - и банални, и дръзки. На първо място можеше да се анулира краткотрайно наказателната рента по отговорностите към бюджета за 2020 година Това е един от простите способи да се помогне на бизнеса  - да не го санкционират, ако не съумява да заплаща в срок  ДДС, корпоративен данък и т.н. Защото в момента за фирмите всеки лев е значим и непрестанно се налага да избират кое заплащане да направят и кое да отсрочат.  Не става дума за опрощаване на налози, а просто да не се трупа 10% рента. Тази висока рента превръща задълженията на компаниите към бюджета в нещо като бърз кредит   - сумите бързо нарастват. 

И като приказваме за заеми - в случай че страната искаше да помогне действително на бизнеса, трябваше да поеме лихвите, а също и таксите по банковите заеми. 

Ето и едно по-нестандартно антикризисно предложение - да се обединят в една финансова година положителната 2019-а и сложната 2020-а, тъй че налозите, които компанията е платила 2019-а година, да се броят за предплатени вноски за сегашната година, да се сплоти финансовият резултат.  За доста компании 2020-а е година на трупане на загуби.

-  Дайде образец по какъв начин би работило облекчението.

- Ако една компания е имала 300 хиляди лв. облага предходната година, тя е внесла 30 000 лева. корпоративен налог. Ако през 2020 г.  компанията има 200 000 лева загуба, като съберем финансовите резултати от двете години, разликата от  20 000 лева ще бъде върната на компанията, защото тя предплатено е надплатила тези пари. Да, това е минус за бюджета, само че ще разреши на компанията да диша, да оцелее. Тя е била правилна, когато е работила в естествени условия и е печелила. Нека в този момент в сложните времена страната да прояви приемливост. А този, който е крил налози, няма да има какво да приспада. Тоест това е мярка за правилните данъкоплатци, които си имали принос към бюджета. Тя не е комплицирана за администриране, а в същото време доста ефикасна и е надалеч по-полезна от хвърлянето на пари наляво и надясно.

Друго, което страната отхвърля да направи - да замрази локалните налози и такси - да не ги начислява за недвижимите парцели, които компаниите не употребяват, тъй като са затворени заради ковид-кризата. Тези заплащания са огромна повинност за бизнеса. Затвореният бизнес не произвежда отпадък. Тогава за какво би трябвало да плаща такса боклук?!

Ами винетките -  какъв брой месеца на процедура някои компании не работиха, какъв брой камиони и рейсове останаха в гаражите, тъй като няма пасажери и товари? Дори имаше КПП-та. Някой да удължи  периода на винетките - за бизнеса и за жителите? Няма такова нещо. 

Тук желая да подчертая, че до момента в който бизнесмените се чудят по какъв начин да оцелеят,  ръководещите подвигат заплатите на служителите, администрацията си раздава бонуси, връща се заплащането за държавните чиновници в бордовете. Хората от частния бранш са изумени и гневни  - те се чудят по какъв начин да преминат през ковид рецесията, а Борисов храни служителите!

Но отново ще повторя, най-лошото е, че държавното управление няма план за деяние, коронакризата се " ръководи ” със заповеди на здравния министър, а в действителната стопанска система никой не е наясно какви изненади готвят ръководещите.

-  Е, няма да отречете, че има най-малко един отрасъл, който постоянно получава подаръци - заведенията? 
-  Подсещате ме за следващото безумство на властта - да понижи Данък добавена стойност за заведенията за хранене, при състояние че години наред отхвърля да смъкна ставката за медикаментите и за медицинските изделия и съоръжения за хората с увреждания.  Бясна съм!

Премиерът би трябвало да има цели. Нямам нищо срещу заведенията за хранене и баровете, но защо не понижиха Данък добавена стойност за храната в магазина тогава?!  Борисов прекатурна цялата философия на Данък добавена стойност. Това е налог, който полза потреблението, и би трябвало свалянето на ставката от 20% на 9% да докара до рухване на цените и хората да хапват по-евтино в заведенията. Вместо това се оказа, че намаляването на ставката компенсира ресторантьорския бизнес, подкрепи приходите му, и по този начин няма нито едно меню, което да е поевтиняло, даже цените са усилиха. 

Пълно безсрамие е. Знаете ли, че същата тази страна санкционира с 20% Данък добавена стойност хората, които би трябвало да си купят протеза - след злополука и тежка интервенция, да вземем за пример.  Има протези, които костват 12 000, 50 000 лв.. Държавата им " оказва помощ " с 600 лв., само че ги товари с 20% Данък добавена стойност. Пълен парадокс. 

-  И по каква логичност Данък добавена стойност за медикаментите е 20%? 

- Всъщност би трябвало да е нула % Данък добавена стойност за медикаментите. Наскоро правих изчисления какъв брой коства лекуването на семейство, което се е заразило с коронавирус - примерно детето е единствено предявител на болестта, майката боледува леко, а бащата е по-зле. По груби сметки лечението в домашни условия  - от витамините и антибиотиците до тестванията и скенера на белите дробове (който струва 140 -180 лева.), излиза за тримата към 1200 лв..  И няма значение, че хората всеки месец си внасят здравните осигуровки...
- Няма ли да похвалите ръководещите най-малко за данъчните облекчения за деца?

- Това е цялостен фарс - и метода, по който го одобриха, и размера на облекчението - 40 лева. месечно.  За сведение на ръководещите ще кажа, че 40 лв. коства един частен урок на детето по български език или математика. Или една третина от пурата на премиера.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР