Г-жо Чавдарова, Vivacom е в Топ 5 на най-големите работодатели

...
Г-жо Чавдарова, Vivacom е в Топ 5 на най-големите работодатели
Коментари Харесай

Vivacom има доказано устойчив подход за привличане, развитие и задържане на служители

Г-жо Чавдарова, Vivacom е в Топ 5 на най-големите работодатели в България*, а преди броени дни спечелихте и първа премия в категорията „ Инвеститор в човешкия капитал “. Какво значи това за вас?
За нас това да бъдем четвъртият по величина шеф в частния бранш в България и първият по величина в секторите, в които оперираме – телекомуникации и осведомителни технологии*, е сериозна отговорност. Тази отговорност е обвързвана както с привличането на гении, по този начин и с образованието и развиването на нашите сътрудници.

Призовото отличие, което получихме от Български конгрес на бизнес водачите в категорията „ Инвеститор в човешкия капитал “ е самопризнание за отличните резултати, които реализираме в лятната ни стажантска стратегия. Програмата развиваме и непрекъснато надграждаме към този момент 20 години, тъй че натрупахме скъп опит и сполучливи практики. В последното издание на Програмата 50% от стажантите избраха да продължат кариерния си път във Vivacom. Отличието единствено потвърждава, че сме на верния път и с неспокойствие даваме старт на 21 издание на Лятната ни стажантска стратегия.
Разкажете ни повече за опциите, които оферирате за развиване на вашите чиновници.
Във Vivacom имаме вяра, че образованието, развиването и задържането на опитни чиновници е основно преимущество на компанията. Затова влагаме в създаването на разнообразни вътрешни стратегии, които поддържат тази посока. Грижата ни във връзка с развиването на нашите чиновници стартира със особено проведен развой по въвеждане (Onboarding) за всеки нов чиновник, в който сме обезпечили запознанство с компанията в Orientation day, достъп до потребни електронни образования, други характерни за позицията образования, където това е належащо, както и гладко нахлуване в работата благодарение на умел наставник. Възможностите за образование се надграждат последователно с участия в разнородни вътрешни и външни образования за личностно и професионално развиване както за нови или опитни мениджъри, по този начин и за всички останали чиновници.

В компанията работят 6 eкспертни стратегии за задържане, ориентирани към потребностите на другите функционалности. Участниците в тях са сътрудници с потвърден опит и експертиза в своята област, които се отличават с непрекъснато реализиране на високи бизнес резултати. В рамките на стратегиите те получават благоприятни условия да ползват своята експертиза, да вземем за пример в работа по предизвикателни планове или като ментори на други сътрудници. Експертите имат опция също по този начин да надграждат познания с спомагателни образования, както и получават атрактивен пакет с придобивки. По настоящем в Експертните стратегии вземат участие над 700 експерти.


Динамичният бранш на телекомите изисква фирмите освен да са в крайник с новите трендове, само че те самите да ги вкарват. Каква е тактиката ви в това отношение? Как осигурявате тези нови познания?
Непрекъснато обогатяваме портфолиото си с образования за професионално и личностно развиване, с цел да оказваме помощ на чиновниците ни да стават все по-добри. Имаме напълно вътрешно създадени обучителни стратегии за развиване на мениджъри, ментори и специалисти, влагаме в характерни за бизнеса образования, свързани с потреблението на най-новите технологии, образования за меки умения и доста други.

Само за миналата година сме вложили близо 1 милион лв. в образования. Служителите на Vivacom са минали над 132 000 часа в образования. Това са 980 образования, приблизително по две образования за всеки сътрудник. В допълнение през 2023 година въведохме нова електронна платформа за образования, в която бяха създадени с вътрешен запас над 170 електронни курса, насочени към потребностите и съобразени с бизнес средата – къси, интерактивни и налични от всякъде и когато и да е.

Продължаваме да развиваме и дългогодишната ни стратегия Vivacom Summer School, в която наши потвърдени експерти предават потребно познание от своята активност на сътрудници от други отдели. Това е една от най-емблематичните ни стратегии, с която към този момент 10 години даваме опция на сътрудниците от така наречен съпорт функционалностите да опознават в доста по-голям подробност работата на сътрудниците си от други отдели, да се срещат с софтуерни новости, както и да се развиват личностно, посредством присъединяване в soft skills образования. През 2023 година в границите на Vivacom Summer School организирахме 33 образования на 10 разнообразни тематики, в които се включиха над 330 чиновници. Това е доказателство, че сътрудниците освен правят оценка високо предоставените благоприятни условия, само че и доста интензивно се включват в тях.
В тази мощно конкурентна среда по какъв начин успявате да притегляте и задържате младите гении?
Инвестираме в три основни юношески стратегии – стажантска, практикантска и техническа академия, с които всяка година даваме опция на стотици възпитаници и студенти от цялата страна да се допрян до света на технологиите и нововъведенията.

Както към този момент загатнах, предходната година отбелязахме 20-ото юбилейно издание на лятната ни стажантска стратегия. Тя е най-дългогодишната ни стратегия и през нея са минали над 1650 стажанти, а доказателство за високата успеваемост на програмата са резултатите - повече от 20% от всички чиновници в компанията са почнали като стажанти. Те оцениха доста високо двете нови начинания, с които я надградихме през последната година - 360-градусова ротация във всички основни посоки и среща с основния изпълнителен шеф на Vivacom Николай Андреев.

Развиваме и специфична Практикантска стратегия, която е ориентирана към възпитаници от 10, 11 и 12 клас от механически учебни заведения в цялата страна. С нея в границите на 2 седмици през лятната почивка, даваме опция на младежите да учат от едни от най-хубавите ни експерти, а след практиката каним най-отличилите се да стартират работа при нас.

Vivacom Техническа академия е взаимен план на Vivacom с Техническия Университет София и е един превъзходен образец за извънредно сполучливо партньорството сред бизнеса и образованието. Вярваме и резултатите го потвърждават, че това  е допустимо най-хубавата формула за съчетание  на качествено обучение и опция за сполучлива реализация на студентите. До момента във Vivacom Техническа Академията сме обучили над 200 студенти, като всяка година 30% не престават кариерния си път в компанията.
Телекомуникационният бранш се смята за един от най-иновативните и динамични сега. Как се справяте с тази динамичност?
Телекомуникациите се развиват с невероятна скорост. Това е един от най-прогресивните браншове в света и Vivacom е неоспорим иноватор. За да продължим да бъдем в тази роля следваме неразделно тактиката си за вложения в артикули и услуги, основани на най-новите технологии, разнообразно и висококачествено наличие и чудесно потребителско преживяване. Паралелно с това продължаваме да влагаме в образования и развиване на нашите чиновници, в привличане на едни от най-хубавите млади гении, както и на одобрени експерти на пазара. На всички тях даваме опция да разпрострат своите познания и умения в среда, в която водещи са приемствеността, поддръжката и многообразието.

*Forbes 1000 Employers ранглиста за 2023 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР