Г-жо Александрова, по време на изслушването на бизнесмените Станислав Илчовски

...
Г-жо Александрова, по време на изслушването на бизнесмените Станислав Илчовски
Коментари Харесай

Пробият ли ковчежника на Борисов, моделът ще се срине!

Г-жо Александрова, по време на чуването на предприемачите Станислав Илчовски и Иван Ангелов в парламентарната комисия „ Манолова “, в системата беше вкаран доста звук. Като някогашен зам. шеф на фонд „ Земеделие “ и човек отдаден в събитията и участниците в агро бранша, по какъв начин оценявате позициите на двамата съперници?

В комисията се появи и трети – Павел Стоименов. И тримата са задоволително огромни в сектора и думите им не могат да се одобряват с подигравка. Тези хора въртят милиони от десетилетия. Илчовски може да е млад, само че татко му и чичо му развиват земеделие доста от дълго време.

Тези хора очевидно са известни в сектора, само че въпросът е с какво са известни?

Много е значимо, че случката се случи в българския парламент, най-висшата институция в страната. Всеки застанал с лицето и името си пред комисия на Народно събрание, би трябвало да бъде почитан. Ако сходна преживелица се беше случила в американския сенат или в немския бундестаг, дали подобен щеше да е отзвукът, по този начин ли щяха да бъдат опошлявани думите на очевидец? Време е Народното събрание да престане да е гумен щемпел на ръководещи и да си върне същинския прерогатив. А думите и на единия, и на другия предприемач могат да бъдат подложени на доказване доста елементарно. Например, Илчовски споделя, че са се събирали в Студена, държавното стопанство до Перник. На журналистически въпрос Иван Ангелов отхвърля да е концесионер на обекта, въпреки че контракт в реалност съществува. Който е по-умен, може да отиде в Държавна фирма „ Земеделие “ и да извади от счетоводството фактурите, които демонстрират къде и по кое време управленците от фонда са си пили ракиите. Да не приказваме за фиктивните обороти и другите далавери.

Достъпни ли са тези документи във фонда?

Разбира се, всеки може да ги откри. Нещата могат да се потвърдят доста елементарно. Национална агенция за приходите, Държавна фирма “Земеделие “, БАБХ  и други контролни институции могат да извършат проверки когато и да е. Счетоводните следи остават.

След като има такива очевидни и непроверени следи, значи цялата система е извънредно прогнила.

При диалозите в парламентарната комисия се загатна, че Иван Градуса е ковчежникът на Бойко Борисов, което услужливо беше замъглено. Там също се сподели, че този човек и хората му ръководят МЗХГ, Държавна фирма “Земеделие “ и БАБХ.

Отделно за зърнарите от дълго време се носят легенди и митове.

Не са легенди и митове, убеждавам ви. Даже слуховете са подценени. Акълът на естествения човек не побира мащабите. Въпросът е за какво тъкмо избрани хора са набелязани за прилепяне. Илчовски сподели, че има още най-малко 10 индивида от неговия диаметър, които желаят да проговорят. На изнудвачите им трябват хора с огромни обороти. Във фонда на всеки от тях можещ да му снемеш цялата „ анамнеза “ – какъв брой дотации взима, има ли заеми, с какво съоръжение разполага, какъв брой и къде са земите му, какво е положението на финансите му. Всичко това е счетоводно проверимо.

Тази информация налична ли е за всеки?

Не. Тук е възелът. В МЗХГ също има такива масиви от информация. На Илчовски проблемите му са почнали, когато са разкрили някакво припокриване на земи. Това може да се изнамери единствено във фонда и в МЗХГ и то на доста високо равнище. Кръгът се стеснява и се стига до шапките на тези институции. Де факто изнудвачът поддържа връзка с най-високопоставените фактори, от които получава конфиденциална информация. А с цел да му бъде дадена тази информация, би трябвало да е изпратен от високо. Добрата вест е, че всичко това е доказуемо. И то сочи по какъв начин се точи страната.

Именно за страната приказваме – в случай че това беше спор сред двама предприемачи, те щяха да си уреждат сметките в съда, а не в Народното събрание.

Имаме и брутални обири на компании. Случаят с предприемача от Плевен(Павел Стоименов – бел. авт.) е индикативен, той е измежду най-големите зеленчукопроизводители,. Сещате ли се за какво в супермаркетите българската продукция е под 20%? „ Напоителни системи “ също са в схемата, те пък изнудват за напояването.

Каква е тази скица и какви са инструментите за рекетиране в агробизнеса? Явно похватите от 90-те години са модифицирани и в този момент се работи с консултантски контракти.

Така се оформят рушветите – никой не носи торби с пари, всичко се оформя писмено, с платени налози даже. Сумите са в милиони.

Китайският милиардер Стивън Ло, пристигнал да влага голяма сума в България, беше „ отработен “ по същия метод – с консултантски контракт.

Да, и той се снабди с консултантски контракт за 32 милиона.

Казвате, че така наречен Градуса (Иван Ангелов – бел. авт.) се слави като ковчежник на Бойко Борисов. Колко наедрял предприемач е той, с цел да доближи до тази привилегия?

Това го твърди Илчовски. Иначе „ Градус “-а е доста добре позициониран в аграрния бизнес. Ангелов има компания за норки, компания за пилета, за салами и преправка на меса, има цех за олио – към него, съгласно Илчовски, съществува обособен картел. От друга страна, Иван Ангелов е притежател на " Аджибадем Сити Клиник ", някогашната болница " Токуда ", а синът му е шеф на здравното заведение.

Значи бизнесът на Ангелов доста надвишава познатото произвеждане на пилешки артикули. В кои години бизнесът на Градуса се разшири дотам?

В последните 10 година набра изключително огромна мощ. Медиите го свързваха със закупуването на Дипломатическия клуб в Бояна. Освен изброеното, той има и винарска маза. Самият Ангелов в Народно събрание сподели, че даже не знае всичките си бизнеси.

За да се изправи против тази мощ, Илчовски би трябвало да е огромен куражлия. На идващото съвещание Стоименов говореше за реплики от рода на „ ще намажем оловото “, които са директни закани за живота.

Палежи, закани, изнудвания. Илчовски свидетелства, че е бил рекетиран от депутата Димитър Аврамов, тогава от ГЕРБ – тази спекулация беше шумно разгласена. Без резултат, несъмнено.

Каква действително е връзката на някогашния министър председател с тази скица и би ли съществувала тя без него?

Не знам по какъв начин би съществувала без Борисов.

Тогава въпросът е: схемите основани от Борисов ли са или просто те са потърсили съдействието на Борисов?

Приемете, че това е скица, която държи всички в послушание и смирение. Записите с извращенията подсказват: и на теб може да ти се случи! Немалко предприемачи бяха заключени и им беше конфискувано всичко.

Какви са аналогиите сред проблема „ Илчовски “ и случаите с Божков, Бобокови, Баневи, Минев?

Схемата на прилепяне еднотипна. Само че в този момент се появи парламентарна комисия, на която притиснатият Илчовски даде публичност на явленията. Сега единственото му избавление е да продължи да приказва. На него са му желали 12 милиона. Също толкоз са желали и на предприемача с мелниците от Велико Търново.

Намеквате, че има „ единна цена “ за такса успокоение?

На такова нещо ми наподобява. Процедурата е следната. Илчовски описа, че първо се образува обвиняване по подправен сигнал, следва арест, заключване и тогава идва натискът. В случая КТБ не беше ли същото? Цветан Василев заплашвал Пеевски с ликвидиране - задачата беше да го заключат и да го изсмучат. Те отново го изсмукаха, само че той съумя да избяга.

В всеобщото схващане моделът на задкулисието се свързва и с Движение за права и свободи. Има ли сведения за присъединяване на Сараите в цитираната скица с Градуса?

В бранша играят, в тази ситуация с Градуса не. Градуса е посочен като персонален касиер на Борисов, не може да обслужи всички.

Илчовски рискува всичко, какви са възможностите му да се пребори?

Огромни. Ако показа съответните документи, ще завоюва. Все отново става дума и за европейски пари, сигналите ще се преглеждат от европейската прокуратура. А служебното държавно управление не би трябвало да отстъпва от към този момент отворената врата.

Споделихте с мен, че служебното държавно управление е по-важно да бъде самоуверено, в сравнение с експертно. Намирате ли задоволително решителни хора в листата на този кабинет?

Намирам. Сега са нужни смели хора и положителни админи. Конкретно във фонд „ Земеделие “ и МЗХГ, където е съсредоточена цялата документи на сектора. Също в Министерство на регионалното развитие, АПИ и „ Автомагистрали “, Министерство на здравеопазването и Здравната каса. Това са най-ресурсните браншове, с най-вече европейски пари. Там се раздава с огромния черпак. Само погледнете - Порожанов, Грудев и Капитанов имат общо Неправителствени организации! А Грудев и Капитанов сега са шефове в Държавна фирма “Земеделие “! Дали схемата не си върви по същия метод? Едни и същи лица се сменят от 9 години: тези тримата, плюс Десислава Танева, Атанас Добрев, Лозана Василева, която сега е зам. министър в селската стратегия, и Атидже Али от Движение за права и свободи, която към този момент е евродепутат. Това е непрекъснатата група, всички безобразия те са си ги подписвали. Повтарям, разкриването на безобразията по никакъв начин не е мъчно.

Зададоха ли се точните въпроси в комисията „ Манолова “?

Не всички. Там имаше най-малко двама индивида, които са доста наясно. Но евентуално са се уплашили да зададат точните въпроси. От чуването на Илчовски могат да произлязат няколко сигнала до прокуратурата. И те ще са против хора, свързани с ГЕРБ.

Лайтмотивът на хората от ГЕРБ след чуването беше, че Илчовски бил елементарен и че всички в сектора били крадливи – като че ли жертвата на рекета се е явил на литературно четене .

Илчовски може да приказва и по различен метод, само че той съзнателно говореше по естествения си метод, с цел да се изрази оптимално тъкмо.

Смятате ли, че казусът „ Илчовски “ е опорен дирек от структурата на модела и в случай че той бъде продънен, цялото задкулисие може да се срине?

Точно по този начин, това е не опорен дирек, а опорен пиедестал на задкулисието. Знаете ли детската игра на мини? Настъпваш я и незабавно се взривяваш. Това е.

Имате ли вярата, че новият министър на земеделието Христо Бозуков ще се оправи с измитането на бранша?

Той е честен човек, а от 12 година това е най-дефицитната материя. Трябва да се огради със смели хора.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР