Фючърсите на пшеницата, търгувани на Чикагската фондова борса, се повишиха

...
Фючърсите на пшеницата, търгувани на Чикагската фондова борса, се повишиха
Коментари Харесай

Цената на пшеницата расте, след като Русия обяви, че се оттегля от черноморската зърнена сделка

Фючърсите на пшеницата, търгувани на Чикагската фондова борса, се покачиха внезапно, откакто Русия заяви, че приключва присъединяване си в черноморската зърнена договорка, показаха търговци на зърно, представени от Ройтерс.

Споразумението за безвреден експорт на украинско зърно през черноморските пристанища на страната, изтича през днешния ден, а Москва наподобява няма да удължи договорката, откакто през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков удостовери пред медии, че договорката към този момент е прекратила действието си.

Контрактите на пшеница, с доставка месец напред, търгувани на Чикагската фондова борса нарастнаха с 3 %, достигайки цена от 6,81 $ за бушел (около 27 килограма) към 13:30 часа бълг. време, откакто по-рано през сесията се увеличи с над 4 %.

Първоначално договорката бе подписана с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации през юли предходната година. Тя разреши на Украйна да възобнови износа на зърнени култури през южните си пристанища, които бяха блокирани от Русия от началото на нашествието.

За да се убеди Русия да поддържа договорката, предишния юли беше подписан тригодишен пакт, в който Организация на обединените нации се съгласи да помогне на Москва да извърши своите доставки на хранителни артикули и торове.

Все още обаче има спънки пред съветския експорт на храни и торове, настояват съветските управляващи, поради което и неведнъж са заплашвали да се откажат от договорката.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР