Фючърсите на американския технологичен индекс Nasdaq 100 се понижават с

...
Фючърсите на американския технологичен индекс Nasdaq 100 се понижават с
Коментари Харесай

Спад на Nasdaq100 с над 2% заради очертаващата се синя вълна в Сената на САЩ

Фючърсите на американския софтуерен показател Nasdaq 100 се намаляват с над 2% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, защото последните изборните резултати демонстрират, че и двете сенаторски места в щата Джорджия евентуално ще бъдат извоювани от претендентите на Демократическата партия.

Ако фактически има "синя вълна " в Горната камара на Народното събрание на Съединени американски щати и Демократическата партия получи болшинство и в Сената, с изключение на във към този момент следената от тях Камара на представителите, вложителите се притесняват, че това може улесни политиката на новоизбрания президент Джо Байдън и на неговата партия за стягане на регулацията във връзка с огромните софтуерни колоси.

Така наречената "синя вълна “ ще даде повече благоприятни условия на новия президент да работи по проектите си за промени, в това число нови финансови тласъци, свързани с коронавирусната рецесия, само че това може да значи и по-високи корпоративни налози и повече регулации по отношение на софтуерните колоси, които бяха в главната на мощното възобновяване на Уолстрийт от трагичния срив на фондовите пазари напролет на предходната година, когато първата вълна на коронавирусната пандемия заля Съединени американски щати и целия свят.

Инвеститорите също по този начин се притесняват, че при ръководството на Джо Байдън и на Демократическата партия може да има опит за разтрошаване на бизнеса на огромните софтуерни колоси на по-малки обособени съставни компании.

Тези опасения провокират спад на фючърсите на софтуерния показател Nasdaq 100 на извънборсовата търговия с малко над 2% към три часа преди старта на днешната търговия на Уолстрийт.

Солидни намаления с сред 2% и 3% има и при акциите на най-големите софтуерни компании в Съединени американски щати, известни като FAANG.

На извънборсовата търговия акциите на Фейсбук поевтиняват с малко над 3%, на Apple Inc. с към 2,4%, на Alphabet (компанията-майка на Google) с 2,7%, на Amazon.com с близо 2% и на Netflix - с 2,5%. Спад с над 2% бележат и акциите на други софтуерен колос - Microsoft Corp. Единствено акциите на Tesla Inc. нараства с близо 2% преди началото на днешната американска търговия.

Фючърсите на DJIA пък се покачват с 0,2%, а на необятния показател S&P 500 се намаляват едва с 0,3%, защото в този случай вложителите залагат на догатката, че една "синя вълна " в Сената на Съединени американски щати ще докара до още по-решителни фискални дейности за ускорение на икономическото възобновяване от коронавирусната рецесия.

Междувременно акциите на огромните американски банки PMorgan Chase & Co, Citigroup Inc и Bank of America Corp нараства с близо 2% преди началото на днешната търговия предвид на повишение на доходността на американските държавни облигации. Доходността на 10-годишните бумаги на Съединени американски щати се покачва към 1% за пръв от близо 10 месеца насам предвид на продажбите на тези облигации (водещо до спад на тяхната цена и повишаване на тяхната доходност) поради очакванията за още по-големи по мярка финансови антикризисни тласъци при ръководството на Джо Байдън.

В същото време щатският $ продължава да поевтинява по отношение на останалите съществени валути към най-ниски равнища от март 2018 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР