Футболен треньор №1 на България за 2023 година Илиан Илиев

...
Футболен треньор №1 на България за 2023 година Илиан Илиев
Коментари Харесай

Илиан Илиев: Класиране за световното първенство през 2026 г. е реалистична цел

Футболен треньор №1 на България за 2023 година Илиан Илиев приказва пред репортерите, откакто получи наградата си за най-хубав ментор по време на церемонията " Футболист на годината ".

Родният експерт насочи специфични благодарности към управлението на Черно море за получената независимост за работа през последните седем години, която е част от повода той да заслужи наградата за повторно в последните три години.

" Отново бях измежду номинираните, като и тази година завоювах, което е голямо самопризнание. В Черно море ми дадоха опция да работя умерено и сигурно още не дръзвам да мисля за момента, в който вероятно ще би трябвало да се разделим и ще ми бъде последният мач, защото във футбола всичко се случва. Много съм признателен на управлението и на хората, с които работя, от първия до последния човек в клуба, защото не са доста местата в България, в които може да получиш такава опция ", стартира Илиев.

" Да не гадаем, просто го споделям, има го в контракта, само че има три месеца до тогава, да не прескачаме стадиите ", сподели той за бъдещето си при " моряците ".

Бившият футболист даде отговор и на въпроса дали чака промени след избора на Георги Иванов на поста президент на Българския футболен съюз (БФС).

" Ние към този момент бяхме дружно - той като механически шеф на националните тимове в два мача бяхме дружно. Доста неща си изговорихме, надяваме се да получим поддръжката и противоположното – да стартират някои промени във футбола ни, които да оказват помощ на българския футбол да се развива и вероятно да имаме повече избор за български футболисти. Колкото и да ни е неприятно, видяхте, че в множеството ни номинации, 80 или 90% завоюваха чужденци. Това нещо би трябвало да го променяме последователно с напъните на всички в България ", безапелационен е наставникът на Черно море



" Най-важна е инфраструктурата, а като приказваме за подрастващи, доста е значимо треньорите да са добре подготвени, с цел да дават познания на децата, а не да има единствено частни школи, което е добре, само че тези хора би трябвало да са подготвени, с цел да излизат футболисти ", продължи някогашният играч на Бенфика.

Селекционерът на националния тим показа още реалистични ли са възможностите на " лъвовете " да се класират за Мондиал 2026 в Съединени американски щати, Канада и Мексико, както и какво счита за идващия съперник на България - Танзания.

" Естествено, че върху нас пада това, върху мен. Имаме контроли, по-късно имаме Лига на нациите, в която би трябвало да спечелим групата и да качим една лига нагоре. Целта е реалистична, тъй като аз като пристигнах, споделих, че доста сме свалили равнището и нямаме топ футболисти на международно равнище, само че имаме положителни футболисти и в случай че им дадем самочувствие, те могат да реализират огромни резултати ", разяснява Илиев.

" Танзания игра за Купата на Африка, аз съм работил в Африка и знам на какво са способни тимовете там. Ние не можем да подценим който и да е тим и това го споделят нашите резултати ", добави той.

Запитан дали е по-възможно Черно море да стане първенец в Първа лига спрямо това България да се класира на огромно състезание, Илиан Илиев отговори по този начин: " На нас ще ни е мъчно да станем първенец като знаете организацията в българския футбол, а и другите имат по-голяма ширина. В националния тим се надявам в идната година-година и половина да създадем боеспособен тим, да вадим повече момчета в чужбина. И двете цели са мъчно достижими, само че са действителни ".



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР