Фундамент на правовата държава е спазването на принципа за разделение

...
Фундамент на правовата държава е спазването на принципа за разделение
Коментари Харесай

Сарафов: Политиците да не се месят в съдебната власт

Фундамент на правовата страна е спазването на правилото за разделяне на управляващите. Това декларира краткотрайно изпълняващият длъжността основен прокурор Борислав Сарафов в своя позиция, изпратена до Българска телеграфна агенция. Той акцентира, че гаранция за устоите на демократичното общество е ненамесата на законодателната и изпълнителната власт в активността и действието на правосъдната власт.
 
Всички участници в политическия развой, осъществяващи функционалности на държавно ръководство, отвън правосъдната система, следва прецизно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от интервенция, изразяваща се в директно влияние или внушения, които накърняват устоите на правовата страна, показва Сарафов.
 
По негови думи апелите за промени в правосъдната система би трябвало да се осъществят посредством законодателство и решения в границите на компетенциите, с цел да се възвърне нарушеният баланс сред управляващите в полза на обществото.
 
Припомняме, че през вчерашния ден прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет избра Борислав Сарафов за изпълняващ функционалностите основен прокурор до встъпване в служба за нов основен прокурор на България с 8 гласа " за " и 1 глас " срещу ". До този ход се стигна, откакто ден по-рано президентът Румен Радев подписа указа за освобождението на Иван Гешев от поста.
 
Впоследствие обаче от ПП-ДБ настояха Борислав Сарафов неотложно да подаде оставка, защото съгласно тях е неприемливо лице, против което има подадени сигнали за осъществени закононарушения, да извършва - въпреки и краткотрайно, функционалностите на основен прокурор.
 
По-рано през днешния ден вицепрезидентът Илияна Йотова също разкритикува ПП-ДБ, че се месят в правосъдната власт.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР