фрикански гигтски плъх беше награден с престижен златен медал за

...
фрикански гигтски плъх беше награден с престижен златен медал за
Коментари Харесай

Плъх-герой получи златен медал

фрикански гигтски плъх беше награден с влиятелен златен орден за работата му по разкриване на наземни мини. В кариерата си Магава е надушил 39 мини и 28 невзривени муниции, оповестява Би Би Си ().

Британската ветеринарна благотворителна организация PDSA му връчи оценката за „ животоспасяваща отдаденост към дълга му да локализира и обезврежда смъртоносни мини в Камбоджа”.

В счита се, че в страната от Югоизточна Азия има до 6 милиона наземни мини.

Златният орден на PDSA не се връчва за първи път, само че

от 30-те животни, получили нагадата, Магава е първият плъх .

So I may have just met a rat wearing a mini medal. is a mine-detecting rat, today he won a PDSA Gold Medal for his services with. What a legend he is.
— Alastair McCready (@AlMcCready1)
Седемгодишният гризач е подготвен от записаната в Белгия благотворителна организация „ Apopo”, която е със седалище в Танзания и отглежда животните – известни като HeroRAT – за разкриване на наземни мини и туберкулоза от 90-те години на предишния век. Животните получават документ след една година образование.

Според „ Apopo”, Магава, който е роден и отгледан в Танзания, тежи 1,2 кг и е дълъг 70 сантиметра. Въпреки, че това са по-големи размери от доста други типове плъхове, Магава въпреки всичко е задоволително дребен и задоволително лек, че да не задейства мина, в случай че мине върху нея.

Плъховете са подготвени да откриват химично съединяване в експлозивите, което значи, че те не обръщат внимание на всеки метал, който видят и могат по-бързо да откриват мините. След като намерят експлозив, те стартират да драскат от горната страна, с цел да алармират на човешките си сътрудници.

Magawa the landmine detection rat given gold medal for bravery
— Global Issues Web (@globalissuesweb)
Магава е в положение да претърси поле с размерите на тенис корт единствено за 20 минути ,

нещо, което на човек с железен детектор би му лишило сред 1 и 4 дни. Магава работи единствено половин час дневно заран и наближава пенсионна възраст, само че генералният шеф на PDSA дефинира работата му като „ в действителност неповторима и изключителна”.

„ Работата на Магава непосредствено избавя и трансформира живота на мъже, дами и деца, които са наранени от тези наземни мини. Всяко изобретение, което направи, понижава риска от пострадване или гибел за локалните хора”, безапелационна е тя.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР