Фридрих Ницше е един от най-известните и влиятелни философи на

...
Фридрих Ницше е един от най-известните и влиятелни философи на
Коментари Харесай

“Най-великите ни изживявания са нашите най-тихи мигове: Вдъхновяващите цитати на Ницше

Фридрих Ницше е един от най-известните и авторитетни философи на 19 век. Той е роден през 1844 година в дребното селце Рьокен, тогава част от Прусия. На 25 години става професор по класическа лингвистика в Базел. Здравословни проблеми го принуждават да прекъсне академичната си кариера през 1875 година. Оттогава се отдава на писането и философията.

Той несъмнено има свои лични визии за живота и държи на правилата си, дори ако се налага да се изправи против целия свят. Бунтар по природа и възгледи, немецът въстава против наложените до този миг правила във философията, етиката, морала и други измерения на живота.

От 45-годишна възраст Ницше страда от психологично заболяване, което го прави некадърен да работи. Той прекарва остатъка от живота си под грижите на майка си, по-късно на сестра си, и на 25 август 1900 умира на 55-годишна възраст.

Няколко са тематиките, дискутирани най-често от Ницше и неговите възпитаници. Сред тях са волята за власт, Свръхчовека и безконечното завръщане.

Ние сме събрали едни от най-хубавите му цитати:
„ Пътят към всички велики неща минава през тишината. “ " Пушенето и пиенето са в началото единствено част от изявата на младежите, а едвам по-късно се трансформират в табиет. “ " Всичко, което не ме убива, ме прави по-силен. “ " Който се бори с чудовища, дано внимава самичък да не се трансформира в такова. “ " Ако сте решили да действате, затворете вратите за подозренията. " " Това, което се прави в името на любовта, става отвън границите на положителното и злото. " " Две неща желае същинският мъж: заплаха и игра. Затова и търси дамата като най-опасната играчка. " " Да се срамуваш от своята порочност, е първото ходило на стълбата, на върха на която ще се срамуваш от своята добродетелност. “ " И в случай че нямаш към този момент нито една стълба, научи се да се издигаш върху личната си глава: по какъв начин другояче ще стигнеш по-нагоре? “ “Най-великите ни преживявания са нашите най-тихи мигове. ” " Заповядва се на този, който не може да се подчинява на самия себе си. "   " В света има два разнообразни вида хора: тези, които желаят да знаят, и тези, които желаят да имат вяра. “ " В мирни условия войнственият човек атакува самичък себе си. “ " И най-силният сред нас постоянно няма сили да стори това, което в действителност знае… “ " Имаш ли своето “защо ” в живота, ще можеш да понесеш съвсем всяко “как ”. “ " Човекът стартира там, където свършва страната. “ " С индивида се случва същото, което и с дървото. Колкото повече се стреми нагоре, толкоз по-дълбоко се впиват корените му в земята, надолу, в мрака и глъбините – към злото. " " Смъртта е прекомерно близко, с цел да не се страхуваш от живота. “ " Човекът е въже, опънато сред животното и свръхчовека – въже над пропастта. Ценното в индивида е това, че той е мост, а не цел. “ " Понякога хората не желаят да чуят истината, тъй като не желаят да видят илюзиите си разрушени. “ " Съвременният човек страда от намаляване на личността. “ " Не би трябвало да се прости на тези, които не умеят да простят. “ " Корупцията е другото име за есенното време на един народ. “


Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР