Френското правителство заяви, че намери национално решение“, така че да

...
Френското правителство заяви, че намери национално решение“, така че да
Коментари Харесай

Твърде важен и голям, за да фалира: Франция се чуди как да спаси Atos

Френското държавно управление съобщи, че откри „ национално решение “, тъй че да отбрани стратегическите активи на Atos, откакто производителят на самолети Airbus се отхвърли от договорката за закупуване на активите за киберсигурност на изпадналия в рецесия френски IT конгломерат.

Последният крах за Atos пристигна единствено няколко седмици след неуспеха на договорка за продажбата на друга част от бизнеса ѝ на чешкия милиардер Даниел Кретински, която щеше да обезпечи незабавно нужни парични средства за рефинансирането на големия дълг в размер на 4.7 милиарда евро.

Новината за прекратяването на договарянията за придобиването на звеното ѝ за киберсигурност BDS от Airbus повече акциите на Atos с над 20% надолу. Вчера те завършиха комерсиалната сесия с 19.16 % спад до рекордно ниска цена на затваряне от 1.7380 евро.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер съобщи, че държавното управление следи от близко обстановката и работи по „ национално решение “ за отбрана на Atos. „ Всички ползи на Франция ще бъдат предпазени “, съобщи Льо Мер, като добави, че ще употребява всички средства, с които разполага, „ с цел да подсигурява отбраната на стратегическите действия “.

Що се отнася до сензитивните действия на Atos, по-специално Big Data & Security, френското държавно управление ще излезе през идващите седмици с национално решение за отбрана на стратегическите действия “, показаха още от финансовото министерство на Франция.

Дали става дума за национализация на компанията или на част от активите ѝ не излиза наяве. За такава обаче се заприказва още през предходната година на фона на продължаващите проблеми на закъсалата Atos.  
Значението на Atos
Компанията не е чак толкоз известно име измежду най-големите софтуерни компании в света, само че във Франция тя играе стратегическа роля в региона на националната сигурност и ръководството на чувствителни данни в гражданския и военния бранш.

За Франция Atos е прекомерно огромна и значима компания, с цел да бъде позволено да банкрутира. Технологичният колос обезпечава връзки за френските военни и секрети служби и киберсигурност за стратегиите за нуклеарни оръжия на страната, както и за идните Олимпийски игри в Париж.

През последното десетилетие тя се трансформира в европейски център за обработка на големи количества данни за научни проучвания и суперкомпютри, което я прави значима и за равитието на зараждащата се промишленост за изкуствен интелект. 

Atos работи в 69 страни и има 95 000 чиновници, а годишните ѝ доходи възлизат на 11 милиарда евро. 

Френската компания от години участва и в България. Към днешна дата тя е показана у нас посредством два марката – „ Евиден “ и „ Атос “, откакто локалното сдружение бе разграничено юридически предходната година. Общо за компанията тук работят над 1000 души.
Прочетете ощеАкциите на Atos се сринаха след неуспеха на договарянията с AirbusНов трус в закъсалата Atos: Компанията отново сменя шефа сиБуреносни облаци над Atos, за която в България работят над 1500 души
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР