Френският център за съвременно изкуство Жорж Помпиду планира да отвори

...
Френският център за съвременно изкуство Жорж Помпиду планира да отвори
Коментари Харесай

Центърът "Помпиду" ще отвори пространство от 72 хил. кв.м. в предградие на Париж

Френският център за модерно изкуство " Жорж Помпиду " възнамерява да отвори гигантско пространство в предградията на Париж през 2025 година. То ще се намира в Маси на 45 минути с кола от Париж в района Ил дьо Франс. Размерът на бъдещата " фабрика за изкуство ", както е наречено пространството, ще бъде към 72 хиляди кв.м. и ще съдържа вместилище и зала за изложения. Очаква цената за неговото изграждане да бъде към 50 млн. евро, написа онлайн изданието " Артнюз ".

Целта е множеството от пространствата в постройката да служат като вместилище за запазване и консервиране на сбирката на " Помпиду ", която съдържа над 120 хиляди творби. Те от години се пазят в самия център. Разликата е, че в Маси те ще бъдат излагани пред аудитория в разнообразни изложения. Във " фабриката за изкуство " ще попаднат и част от 5000-те произведения от Музея на Пикасо в Париж.

Друга упоритост на " Помпиду " за клона на центъра в Маси е да изнесе част от живата си стратегия отвън Париж. Затова и Фабриката за изкуство ще предлага зала за изпълнителски изкуства от 1650 кв.м.. В програмата на пространството, която към този момент се възнамерява, ще влезе поредност от представления. В нея ще си сътрудничат локални и задгранични актьори, които ще отдадат респект на френския публицист от течението на сюрреализма и министър на културата Андре Малро (1901 - 1976 г.), и по-точно на неговата концепция за " музей на въображението ".

Фабриката за изкуство е следващата крачка от стъпките, които подхваща " Помпиду " за своето разширение с отваряне на нови клонове на музея в последните години. В момента центърът има клонове в Брюксел и Мец, Франция. През идващия месец се чака за бъде отворено и дълго чаканото пространство в Шанхай.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР