Френският президент Макрон: „Очевидно не може да има руско знаме на Игрите в Париж“

...
ПАРИЖ (АП) — Френският президент Еманюел Макрон каза, че руското
Коментари Харесай

ПАРИЖ (АП) — Френският президент Еманюел Макрон каза, че руското знаме няма място на Олимпиадата в Париж следващата година поради военните престъпления, извършени от режима на Владимир Путин в Украйна.

Русия няма право да развява знамето си на Олимпиадата след игрите в Рио де Жанейро през 2016 г. Оттогава руснаците се състезават на летните и зимните олимпийски игри под различни имена поради проблеми с допинга.

В интервю за вестник L'Equipe, публикувано в четвъртък, Макрон каза, че не иска те да летят с техните знаме в Париж заради войната в Украйна.

„Русия, като страна, няма място в момент, когато е извършила военни престъпления и е депортирала деца“, каза Макрон.

Интервюто беше публикувано ден след като руска ракета проби открит пазар в източна Украйна, убивайки 17 души и ранявайки десетки.

МОК насърчи ръководните органи на индивидуалните спортове да позволят на руснаци и беларуси да се състезават като „неутрални спортисти“ без национални символи или знамена в олимпийски квалификационни събития.

Ръководните органи на повечето олимпийски спортове или вече са приели политиката на МОК, или работят по планове за това. МОК все още препоръчва забрана на Русия и Беларус от отборните спортове и изключване на спортисти, които са наети в армията или силите за сигурност.

„Очевидно не може да има руски флаг на Игрите в Париж, мисля има консенсус по това“, каза Макрон.

Запитан дали подкрепя присъствието на руски спортисти, Макрон каза, че въпросът „не трябва да се политизира“.

„Искам олимпийските света да вземе съзнателно решение и аз имам пълно доверие на (президента на МОК) Томас Бах“, каза той.

Макрон призна, че като президент на Франция той има думата по въпроса, „но в рамките на рамка на диалог.“

Франция може да откаже да издава визи на руски спортисти, треньори и длъжностни лица, както направиха някои европейски страни за спортни събития, на които са били домакини от началото на инвазията.

„Истинският въпрос, който олимпийският свят ще трябва да реши, е какво място да даде на тези руски спортисти, които понякога са се подготвяли през целия си живот и също могат да бъдат жертви на този режим“, каза Макрон. „Някои може да се борят с това, дори в публичните си изявления.“

През март МОК каза, че допустимостта трябва да бъде ограничена до спортисти и длъжностни лица, които не са подкрепяли активно войната, нито имат връзки с военните и държавата охранителни агенции. Все още не са посочени ясни дефиниции за допустимост.

___

AP Олимпийски игри: https://apnews.com/hub/2024-paris-olympic-games

Преглед коментари
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР