Френският президент Еманюел Макрон приветства саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман

...
Френският президент Еманюел Макрон приветства саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман
Коментари Харесай

Макрон посрещна топло саудитският престолонаследник въпреки протестите

Френският президент Еманюел Макрон приветства саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман на договарянията в Елисейския замък в Париж с дълго здрависване. Това става на фона на възмущението на правозащитните групи от срещата сред двамата ръководители.

Макрон топло поздрави фактическия държател на кралството преди вечерята им. Според организации по правата на индивида диалозите сред двамата са извънредно неуместни по-малко от четири години след убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.

Принцът пък прави първото си пътешестване до Европа след убийството. Преди Париж, бил Салман посети Гърция по-рано тази седмица.

В отчет на Организация на обединените нации за убийството на Хашоги на 2 октомври 2018 година в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул се споделя, че има причина да се проверява отговорността на принца.

Редица френски депутати и организации с нестопанска цел в страната показаха неодобрение от срещата сред френския президент Еманюел Макрон и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

През март 2021 година Службата на шефа на националното разузнаване разгласява отчет с версия за убийството на Хашоги, съгласно която саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е наредил убийството му. Самият Бин Салман твърди, че Хашоги е бил погубен без негово познание.

Даниел Обоно, член на Националното заседание от лявата партия " Непобедима Франция ", изрази неразбиране за какво Русия е бойкотирана за нашествието, до момента в който на Бин Салман, към който има неизяснени въпроси за Йемен и Хашоги, е казано " добре пристигнал ". " Това е индивидът, който Макрон счита за " другар и брат " и който ще одобри през днешния ден в Елисейския замък ", написа тя в профила си в Twitter.

Бившият претендент за президентските избори във Франция и евродепутат от групата " Европа - Екология - Зелени " Яник Жадо, също се изрече отрицателно за срещата. " Климатичен безпорядък? Мир и права на индивида? Ден на екологичен дълг? Не! Петрол и оръжия! Пълна диаметралност на това, което би трябвало да се направи ", написа политикът в своя Twitter.

По-рано през днешния ден две организации за отбрана на правата на индивида подадоха иск в съд в Париж против престолонаследника. Те го упрекват в " съучастничество в мъченията и насилственото ликвидиране на Хашоги ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР