Френският президент Еманюел Макрон предупреди представителите на двете камари на

...
Френският президент Еманюел Макрон предупреди представителите на двете камари на
Коментари Харесай

Макрон заплаши парламента с референдум, ако не се разбърза с реформите

Френският президент Еманюел Макрон предизвести представителите на двете камари на Народното събрание, че ще се обърне непосредствено към волята на народа, в случай че не одобрят бързо предложенията му за институционални промени, в това число за редуциране на броя на сенатори и депутати с една трета.

В 90-минутна тирада пред членовете на Националното заседание и Сената, произнесена в двореца Версай, той още веднъж посочи правилата, които желае да се следват от новата власт в страната, само че на процедура повтори известни до момента предизборни начинания без доста детайлности:

- Макрон предложи да бъде понижен броят на народните представители в долната камара от 577 на 385, а на сенаторите - от 348 на 232. (Пропрезидентската партия управлява 350 места в Националното събрание)

- също така президентът заявява желанието си да бъде изменена изборната система, тъй че в нея да има повече съразмерно посланичество, с цел да може да се се чуват гласовете и на по-малки партии

- да се приключи съществуването на специфичния съд за министри и чиновници на най-високо равнище

- до есента да бъде отстранено изключителното състояние, въведено след терористичните набези

- до края на годината Франция да стартира така наречен " демократични събрания " на жителите за разискване бъдещето на Европейския съюз и по този начин да се даде образец на останалите 27 страни да копират на своя територия тази самодейност в подобаващ формат.


© Reuters

" Искам тези дълбоки промени на нашите институции да бъдат осъществени в границите на една година. Те ще бъдат импортирани в Народното събрание, само че, в случай че се наложи, ще ги подложа на всенародно гласоподаване посредством референдум ", цитира думите му " Ройтерс ".

Според него единствено по този начин Франция ще поеме по " коренно нов път ". Макрон подлага на критика и Европейски Съюз, че е " изгубил посоката " през последните 10 години измежду раздуваща се администрация. Решението на казуса с Европа е ръководството да се поеме от " ново потомство водачи ".

Макрон приказва за завръщане към " груповото достолепие " на Франция. " В предишното процедурите взимаха господство над резултатите, разпоредбите - над инициативността, живот на гърба на бюджета - над честността ", добави той.

От изборната си победа при започване на май президентът рядко се среща с медиите, до момента в който преди този момент беше техен чест посетител. 39-годишният някогашен банкер изненада с решението си да не даде нормалното обстойно изявление в чест на 14 юли, националният празник на Франция.

Хю Скофийлд от Би Би Си разяснява по този мотив, че Макрон се държи като Шарл де Гол - дистанциран държавен глава, който рядко приказва, обхванат е от самобитна мистичност и символизъм и стои повдигнат над пристрастеностите на всекидневието. Той счита, че президентската институция е била принизена от предшествениците му - било като са се занимавали с прекомерно доста дейтайли, било като непрестанно са флиртували с медиите.

© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР