Френският президент Еманюел Макрон каза, че руският президент Владимир Путин

...
Френският президент Еманюел Макрон каза, че руският президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Макрон: Путин направи огромна грешка с прекратяването на зърнената сделка

Френският президент Еманюел Макрон сподели, че съветският президент Владимир Путин е направил " голяма неточност " с прекратяването на присъединяване на Москва в съглашението за експорт на украинско зърно, съобщи Франс прес.

" Той реши да трансформира храната в оръжие… Мисля, че това е голяма неточност ", разгласи през днешния ден Макрон, говорейки на британски, в края на срещата в Брюксел сред водачите на страните от Европейския съюз и Латинска Америка. Прекратяването на зърненото съглашение демонстрира, че " кралят е гол, да не кажа царят ", добави френският държавен глава. 

Вчера Русия разгласи отхвърли си да резервира съглашението, подписано през юли предходната година под егидата на Организация на обединените нации и Турция. За една година съглашението разреши преместването на близо 33 милиона тона зърно (предимно царевица и жито) от украински пристанища, допринасяйки за стабилизирането на международните цени на храните и избягването на риска от краен дефицит.

" Сухопътните направления, които ние, европейците, сме обезпечили от началото на рецесията, съставляват 60% от преноса и износа на зърнени култури. Те са значими и ще продължим напъните си ", добави френският президент.

Отказът на Москва да продължи да извършва договорката бе наказан от множеството представители на западните страни, както и от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, съгласно който " стотици милиони хора ще бъдат обречени на апетит и ще платят цената ". 

Днес Москва упрекна Украйна в потреблението на открития според договорката отворен морски кулоар за " военни цели ", откакто предходния ден Киев удари стратегически мост, свързващ територията на Русия с анексирания Кримски полуостров. 

След края на срещата на представители от към 60 страни от Европейския съюз, Карибите и Латинска Америка в Брюксел Макрон разкритикува Никарагуа, тъй като отхвърля да се причисли към признатото на форума мнение за войната сред Русия и Украйна, съобщи ДПА. 

" Никарагуа е меко казано несклонна да подпише текста ", съобщи Макрон. Той добави, че останалите 32 страни от Латинска Америка и Карибите, както и всички 27 страни в Европейския съюз са съумели да се спогодят за това по какъв начин да се реагира на продължаващата война.

С декларацията, която ще бъде оповестена през днешния ден, Европейският съюз цели да изпрати ясно обръщение на съветския президент Владимир Путин, представяйки повишаващата се изолираност на Москва на интернационалната сцена. Европейският съюз се надяваше, че мощни страни в Латинска Америка като Бразилия, ще повлияят на решението на по-малки страни да осъдят съветската експанзия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР