Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и полският

...
Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и полският
Коментари Харесай

Триото Макрон-Шолц-Туск се опитва да зарови томахавката по стратегията за Украйна

Френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц и полският министър председател Доналд Туск проведоха проява на единение в Берлин в опит да дадат пролонгация на седмиците на разногласия сред Франция и Германия, разяснява „ Политико “.

Шолц настоя, че „ единството е мощ “, до момента в който Макрон посочи, че тримата водачи са „ обединени и решителни “ в поддръжката си за Украйна по време на изказвания пред пресата след петъчмните диалози в канцлерството. Лидерите не отговаряха на въпроси.

Напрежението сред Франция и Германия по отношение на поддръжката за Украйна излезе нескрито през последните дни и договарянията в петък бяха възприети като опция за коригиране на нещата. Имаше вяра, че Туск, който се присъединяваше към тристранна среща на върха за първи път, откогато е министър председател, ще помогне за посредничеството сред Шолц и Макрон. Преди срещата Туск увеличи залозите в Туитър с оценката си, че Украйна се нуждае „ по-малко приказки и повече амуниции “, явен укор на Макрон.

Френският президент възприе все по-ястребова изразителност и удвои мненията си по отношение на вероятността за изпращане на западни сухопътни войски в Украйна, само че самият Париж беше подложен на рецензии за втвърденото говорене, като в същото време изостава във връзка с действителната военна помощ за Киев.

В Берлин Макрон възприе по-примирителен звук към своите съдружници, като сподели, че трите страни са се заели да поддържат Украйна „ колкото е належащо “, само че „ в никакъв случай да не провокират ескалация “.

Шолц сподели, че водачите са се съгласили да купуват снаряди за Украйна на международния пазар, да усилят производството и да употребяват непредвидените облаги от замразени съветски активи за финансиране на отбранителна техника в бъдеще - смяна от по-ранната позиция на Берлин, само че остава неразбираемо по какъв начин ще работи това на процедура в целия Европейски Съюз. Ангажиментите на Шолц биха могли да усилят напъните за доставка на артилерийски снаряди за Украйна в разгара на рецесията в доставките, която накара Киев да се бори да удържи артилерийските бомбардировки на Русия. Чешка скица за финансиране на закупуването на 800 000 артилерийски снаряда на международния пазар към този момент е събрала задоволително средства от коалиция от капитали, с цел да закупи 300 000 снаряда и да договаря за още 200 000. В петък Португалия стана последната страна, която се причисли с принос от 100 милиона евро.

Германският канцлер също сподели в Берлин, че нова коалиция от страни ще се сплоти, с цел да поддържа Украйна с далекобойни артилерийски качества в границите на по този начин наречения Рамщайн формат на страни, който координира съюзническата военна помощ за Украйна. Връщайки се от посещаване във Вашингтон във вторник, Туск сподели, че „ каквото и да се случи “, водачите носят „ отговорност за Европа “ и „ мощна Европа е значима за Украйна “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР