Френският министър на отбраната Себастиен Лекорню увери руския си колега

...
Френският министър на отбраната Себастиен Лекорню увери руския си колега
Коментари Харесай

Различни интерпретации за телефонния разговор между военните министри на Франция и Русия

Френският министър на защитата Себастиен Лекорню увери съветския си сътрудник Сергей Шойгу в необичаен телефонен диалог, че Франция е подготвена да ускори обмена, с цел да се бори против " тероризма " след смъртоносната офанзива в Москва на „ Ислямска страна “.

Двамата разискаха и войната в Украйна, като Лекорню удостовери поддръжката на Франция за битката на Украйна против Русия, заяви френското министерство на защитата.

Подобен контакт на високо равнище сред почитан съветски чиновник, непосредствен до президента Владимир Путин, и върховен министър от европейска мощ е необичайност през двете години след нашествието на Русия. Едночасовият диалог сред Шойгу и Лекорню пристигна в миг, когато Франция ускорява подготовката за семейството на Олимпийските игри тази година.

Атаката от 22 март против концертна зала в Москва съживи страховете за сигурността за Игрите в Париж, които стартират на 26 юли. Лекорню сподели на Шойгу, че Франция постоянно е подготвена да се изправи против „ тероризма “ и е готова за „ повишен продан за да се бори против тази опасност допустимо най-ефективно “, се споделя в изказване на френското министерство на защитата.

Путин призна, че " радикални ислямисти " са направили нападението в Москва, при което починаха минимум 144 души, само че допусна, че те са били свързани с Украйна. Льокорню сподели, че Франция не разполага с информация за определяне на връзка с Украйна, като прикани Москва да спре насаждането на тезата за съществуването на такава връзка, сподели министерството. Льокорню повтори „ безапелационното наказание и взаимност на Франция с жертвите и техните фамилии “, посочи министерството, добавяйки, че той „ също по този начин безусловно осъжда нападателната война, която Русия стартира в Украйна “.

Борба за независимост

Лекорню подсети на Шойгу, че " Франция ще продължи да поддържа Украйна толкоз дълго и интензивно, колкото е належащо в нейната битка за независимост и суверенитет, с цел да донесе мир и сигурност на европейския континент ", добави френското министерство.

Президентът Еманюел Макрон сподели през март, че Франция е предложила на съветските служби за сигурност " засилено съдействие “, добавяйки, че ще има контакт на " техническо и министерско равнище ", а не директни диалози с Путин. Френската министърка на спорта Амели Оудеа-Кастера означи, че няма " съответна " терористична опасност за Олимпиадата в Париж и уредниците възнамеряват да продължат с церемонията по откриването на река Сена със стотици хиляди, подредени по крайбрежията.

Франция е била цел на ислямистки екстремисти неведнъж и френските управляващи желаеха от задгранични съдружници да изпратят няколко хиляди чиновници на силите за сигурност, с цел да оказват помощ за защитата на Олимпиадата.

Френският водач се опита в поредност от телефонни диалози през 2022 година да предизвести Путин да не нахлува в Украйна и пътува до Москва при започване на същата година. Той поддържа телефонен контакт с Путин даже след нашествието, само че диалозите към този момент са прекъснати, като последният диалог сред президентите датира от септември 2022 година През последните месеци Макрон втвърди позицията си против Русия, отказвайки да изключи разполагането на френски войски в Украйна.

Лекорну и Шойгу организираха последно телефонни диалози през октомври 2022 година Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен организираха телефонен диалог през април 2023 година, а Шойгу беседва с министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин месец по-рано. Лавров постоянно пътува до срещи на Г-20, само че няма данни да е приказвал непосредствено със западни чиновници там.

Съобщението от Москва

Съобщение за телефонния диалог сред военните министри на Русия и Франция популяризира и съветското министерство на защитата. Сергей Шойгу и Себастиен Лекорню разискаха капацитета за диалози по спора в Украйна по време на редкия телефонен диалог, оповестиха от московското министерство. " Беше маркирана подготвеност за разговор по Украйна. Отправните точки могат да бъдат основани на Истанбулската мирна самодейност ", споделиха от министерството, без да дават детайлности.

Шойгу също укори Париж, че е алармирал за изпращането на западни бойци в Украйна, откакто френският президент Еманюел Макрон загатна за това през февруари. " Относно изказванията на Елисейския замък за изпращане на френски контингент в Украйна, Сергей Шойгу уточни, че в случай че те бъдат изпълнени на процедура, това ще сътвори проблеми за самата Франция ", споделиха от съветското министерство на защитата.

Себастиен Лекорню настойчиво се опитваше да убеди, че Киев и Запада не са забъркани в офанзивата край Москва, споделиха още в Москва. „ Той настойчиво се опитваше да убеди в неучастието на Украйна и западните страни в терористичната офанзива, прехвърляйки отговорността на „ Ислямска страна “, споделя се в изказване на съветското министерство. В него се прибавя, че на 3 април по настоятелна молба на френската страна се състояха телефонни диалози сред Шойгу и Лекорню. Френският министър на защитата изрази съболезнования за терористичната офанзива.

Опровержението на Париж

В същото време Париж отхвърли известието на съветското министерство, че в редкия телефонен диалог сред Лекорню и Шойгу е била разисквана опцията за диалози по спора в Украйна. Източник, непосредствен до Лекорню, побърза да отхвърли, че подобен диалог е имало. " Франция нито одобри, нито предложи нещо сходно " по отношение на спора, сподели източникът пред Агенция Франс Прес.

Натовската членка Турция съобщи предишния месец, че е подготвена да бъде хазаин на мирна среща на върха сред Русия и Украйна, само че Киев отхвърли концепцията за директни договаряния с Москва. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР